Θεματική ομάδα Υγείας των ΠΡΑΣΙΝΩΝ: Ενημέρωση για COVID-19 και γρίπη

Θεματική ομάδας Υγείας των ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Ενημέρωση για COVID-19 και γρίπη
Οι επιδημίες COVID-19 και γρίπης προκαλούν και οι δύο αναπνευστική νόσο, με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών από ασυμπτωματικές ή ήπιες, έως σοβαρές επιπλοκές και θάνατο. Και οι δύο ιοί μεταδίδονται μέσω επαφής, σταγονιδίων και fomites. Ενέργειες όπως το πλύσιμο των χεριών σας, ο βήχας στον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και η ασφαλή απόρριψη του, είναι σημαντικές για την πρόληψη και των δύο λοιμώξεων.
Πώς διαφέρουν COVID-19 και η γρίπη;
Υπάρχουν διαφορές, ωστόσο, στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν αυτοί οι ιοί. Ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης και εμφάνισης συμπτωμάτων είναι μικρότερος για τη γρίπη, όπως και ο χρόνος μεταξύ διαδοχικών περιπτώσεων. Δηλαδή, εάν έχετε μολυνθεί από γρίπη, τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να εμφανιστούν σε 3 ημέρες, ενώ για τη νόσο COVID-19 αυτή η περίοδος επώασης εκτιμάται σε 5-6 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι η γρίπη μπορεί να εξαπλωθεί γρηγορότερα από την COVID-19.
Η μετάδοση της γρίπης στις πρώτες 3-5 ημέρες της ασθένειας, είναι ένας από τους κύριους τρόπους μετάδοσης από άτομο σε άτομο, γι ‘αυτό δεν πρέπει να πάτε στη δουλειά όταν έχετε τη γρίπη. Ενώ φαίνεται ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον κοροναΐό που προκαλεί COVID-19 24-48 ώρες πριν αισθανθούν τα συμπτώματα της νόσου, προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι ο κύριος παράγοντας της μετάδοσής της.
Ο ιός της COVID-19 φαίνεται να εξαπλώνεται ευρύτερα. Είναι κατανοητό ότι ο αριθμός των δευτερογενών λοιμώξεων που δημιουργούνται από ένα μολυσμένο άτομο είναι μεταξύ 2 και 2,5 για τον ιό της COVID-19, ο οποίος είναι υψηλότερος από ό,τι για τη γρίπη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να γίνουν άμεσες συγκρίσεις, καθώς τέτοιες εκτιμήσεις και για τους δύο ιούς είναι πολύ συγκεκριμένες για το πλαίσιο και το χρόνο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα παιδιά είναι σημαντικοί παράγοντες της μετάδοσης ιών της γρίπης στην κοινότητα. Για τον ιό της COVID-19, τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά επηρεάζονται λιγότερο από τους ενήλικες και ότι τα ποσοστά κλινικής επίθεσης στην ηλικιακή ομάδα 0-19 είναι χαμηλά. Τα προκαταρκτικά δεδομένα από μελέτες μετάδοσης νοικοκυριών στην Κίνα υποδηλώνουν ότι τα παιδιά έχουν μολυνθεί από ενήλικες και όχι το αντίστροφο.
Ενώ το εύρος των συμπτωμάτων για τους δύο ιούς είναι παρόμοιο, το ποσοστό αυτών που υποφέρουν από σοβαρή ασθένεια φαίνεται να είναι διαφορετικό. Για την COVID-19, μέχρι σήμερα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το 80% των λοιμώξεων είναι ήπιες ή ασυμπτωματικές, το 15% είναι σοβαρές λοιμώξεις που απαιτούν οξυγόνο και 5% είναι κρίσιμες λοιμώξεις που απαιτούν ιατρικό αναπνευστήρα. Δηλαδή, το ποσοστό αυτών με σοβαρή και κρίσιμη λοίμωξη φαίνεται να είναι υψηλότερο από αυτό που παρατηρείται για λοίμωξη από γρίπη.
Εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από γρίπη είναι παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενες χρόνιες ιατρικές καταστάσεις και άτομα που είναι ανοσοκατασταλμένα. Για την COVID-19, η τρέχουσα αντίληψη είναι ότι η μεγαλύτερη ηλικία και οι υποκείμενες ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης.
Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να κατανοήσουμε πλήρως την πραγματική θνησιμότητα που αποδίδεται σε αυτόν τον νέο ιό, αλλά φαίνεται υψηλότερη από ό,τι για τη γρίπη, ειδικά την εποχική γρίπη. Ωστόσο,η θνησιμότητα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσβαση και την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης.
Ποιες ιατρικές παρεμβάσεις είναι διαθέσιμες για τους ιούς COVID-19 και τη γρίπη;
Παρόλο που επί του παρόντος υπάρχει ένας αριθμός θεραπευτικών μεθόδων σε κλινικές δοκιμές και περισσότερα από 30 εμβόλια αναπτύσσονται για την COVID-19, προς το παρόν δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή θεραπευτικά μέσα για το COVID-19, ενώ αντιιικά και εμβόλια είναι διαθέσιμα για τη γρίπη. Συνιστάται να εμβολιάζεσθε κάθε χρόνο για την πρόληψη της λοίμωξης από τη γρίπη.
Προχωράμε μπροστά
Μερικοί ήλπιζαν ότι το Covid-19 θα μπορούσε να μειωθεί λόγω του καιρού στην διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Ο ιός έχει μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων περιοχών με ζεστό και υγρό καιρό. Μια άλλη ελπίδα σχετίζεται με αυτό που ονομάζεται «ιογενής παρέμβαση». Δηλαδή, η προηγούμενη έκθεση σε έναν ιό, μπορεί να εμποδίσει την αναπαραγωγή ενός διαφορετικού ιού. Ωστόσο, γιατροί στο νοσοκομείο Tongji στο Wuhanανέφεραν διαπίστωσαν ότι όταν ο κοροναΐός SARS-COV-2 και η νόσος Covid-19 κατέλαβε την πόλη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020, πολλοί ασθενείς Covid-19 υπέφεραν επίσης από γρίπη. Η συν-μόλυνση, δηλαδή οι ασθενείς που νοσούν παράλληλα με γρίπη και με κοροναϊό έχει παρατηρηθεί ότι υφίστανται σοβαρές καρδιακές αλλοιώσεις και βλάβες στους πνεύμονες, που είναι έως και μοιραίες.
Εκτός από τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση αυτής της τρομερής πανδημίας, οι επιστήμονες έχουν επίσης καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την ταχεία ανάπτυξη ενός εμβολίου. Περισσότερα από 20 πιθανά εμβόλια ήδη διέρχονται τις απαραίτητες δοκιμές σε ανθρώπους, ορισμένα από τα οποία μπορεί να ολοκληρωθούν φέτος. Η ΕΕ έχει εφαρμόσει προσωρινά μέτρα για να διευκολύνει την ανάπτυξη, την έγκριση και, κατά συνέπεια, τη διαθεσιμότητα εμβολίων και θεραπειών COVID-19. Τα εμβόλια θα διανεμηθούν στην Ευρώπη ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού των χωρών. Πιθανώς κάθε χώρα θα αποφασίσει τότε σε ποιες ομάδες πληθυσμού θα δοθούν προτεραιότητα. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι όσοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και οι εργαζόμενοι σε βασικές θέσεις εργασίας με ευρεία δημόσια επαφή, θα πρέπει να προστατευθούν με το εμβόλιο κατά προτεραιότητα.
Καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο, η εποχική γρίπη θα εμφανιστεί. Ένα από τα πρώτα προβλήματα θα είναι να καταλάβουμε εάν ένας ασθενής έχει γρίπη ή Covid-19, καθώς τα συμπτώματά είναι τόσο παρόμοια. Θα υπάρξει επείγουσα ανάγκη για περισσότερες και καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις. Τα συστήματα υγείας θα πρέπει να ενισχυθούν και να ληφθούν μέτρα για επιπλέον προσωπικό για την ανακούφιση αυτών που έχουν εξαντληθεί από αυτήν την κρίση και για τη διενέργεια των απαραίτητων εμβολιασμών όταν είναι διαθέσιμα.
Θα είναι επίσης αναγκαίο η μείωση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία στα νοσοκομεία έτσι ώστε να ελαττωθούν οι πιθανότητες ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αντοχές των επισκεπτών και ασθενών σε όλους τους χώρους Παροχής Υγείας. Θα χρειαστεί επίσης, αυστηρή εφαρμογή του Νόμου για απαγόρευση στους ασθενείς να προμηθεύονται από τα φαρμακεία αντιβιοτικά χωρίς συνταγογράφηση γιατρού, καθώς η συχνή και άσκοπη λήψη αντιβιοτικών οδηγεί σε μείωση της μικροβιακής τους αντοχής.
Δεν είναι μόνο μέτρα σχετικά με τις Υπηρεσίες Υγείας που θα χρειαστούν. Η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση ενός ατόμου επηρεάζει την έκθεσή του σε καλά ή σε υποβαθμισμένα περιβάλλοντα. Φυσικά, οι φτωχότεροι άνθρωποι εκτίθενται περισσότερο σε υποβαθμισμένα περιβάλλοντα και έχει αποδειχθεί πως η υγεία τους είναι μειωμένη σε σχέση με τους πιο ευκατάστατους, και είναι πολύ πιο εύκολη η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων και εμφάνιση πανδημίας σε ευάλωτους πληθυσμούς. Επομένως, πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τον αντίκτυπο της επιδημίας σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού. Οι Πράσινοι προτείνουν την εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση τέτοιων ανισοτήτων στην Υγεία.
Πολύ σημαντικό, είναι να ληφθούν μέτρα για την μείωση παραγόντων εμφάνισης νέων λοιμώξεων όπως: νέες λοιμώξεις από μεταλλάξεις, άλλες ζωονόσοι, μείωση της ανοσίας του πληθυσμού εξαιτίας παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή, και ατμοσφαιρική ρύπανση, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, καταστροφικές πυρκαγιές, μείωση της βιοποικιλότητας, σε συνδυασμό με την αύξηση της εύκολης μετακίνησης (αεροπορικά ταξίδια κλπ.).
Χρειαζόμαστε επίσης αλλαγές στις πολιτικές ώστε να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των δημόσιων μέσων μεταφοράς για να μην συνωστίζεται ο κόσμος σε αυτά αλλά και άμεση δημιουργία εκτεταμένων δικτύων ποδηλατόδρομων, πεζόδρομων και ζωνών πρασίνου που συνδέουν τις γειτονιές με σχολεία, πολιτιστικά και οικονομικά κέντρα. Φυσικές περιοχές, ρέματα και πάρκα μέσα στις πόλεις αυξάνουν την ανθεκτικότητα μας απέναντι σε παθογόνα αλλά και σε ακραία καιρική φαινόμενα αποτέλεσμα της επιταχυνόμενης κλιματικής κρίσης.
Γενικότερα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες συνδέεται με περισσότερα και πιο θανατηφόρα περιστατικά COVID 19. Πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος δείχνει ότι 1 από τους 8 θανάτους στην ΕΕ οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, την ηχορύπανση και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες
Αυτό μπορούμε να κάνουμε εμείς
Τα περισσότερα από τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του πληθυσμού από την Covid-19, θα ληφθούν από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο με βάση επιστημονικά στοιχεία. Ως άτομα, οικογένειες και κοινότητες πρέπει να συνεχίσουμε με μέτρα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για COVID-19 και γρίπη: αποφυγή συγχρωτισμού όπου είναι δυνατόν, συχνό πλύσιμο των χεριών και αερισμός ρούχων και υποδημάτων, αυξημένη ατομική καθαριότητα και καθαριότητα του περιβάλλοντος, μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και σε συγχρωτισμό σε εξωτερικό περιβάλλον, θερμομέτρηση, αερισμός χώρων, να κρατάμε αποστάσεις (όπου είναι δυνατόν), μείωση συχνών μετακινήσεων
Υπάρχει, ωστόσο, ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να κάνουμε
Αποτρέψετε πιθανές συν-λοιμώξεις διασφαλίζοντας ότι όλοι όσοι είναι ευάλωτοι εμβολιάζονται κατά της γρίπης.

Posted on 23/09/2020 in Άρθρα, Διάλογος-απόψεις

Share the Story

Back to Top