Του Αλέξανδρου Λασκαράτου
Γενικού Γραμματέα των Πράσινων Αλληλεγγύη
Πάνω από 200 οργανώσεις, οι οποίες εκπροσωπούν τουλάχιστον 40 εκατομμύρια εργαζομένους στον τομέα της Υγείας, έστειλαν ανοιχτή επιστολή στους ηγέτες της ομάδας G20 και στους συμβούλους Υγείας, στην οποία αναφέρονται στα 7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, στους οποίους συμβάλλει η ατμοσφαιρική ρύπανση. Τονίζουν πως πρέπει να γίνει άμεσα σχεδιασμός για μία «πράσινη ανάκαμψη», όπως την ονομάζουν. Επισημαίνουν πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα πήγαν πίσω εξαιτίας της κρίσης της C0VID-19.
Στην επιστολή σημειώνουν πως αξιωματούχοι στον τομέα της Υγείας και επιστημονικοί σύμβουλοι πρέπει να συμμετέχουν στο σχεδιασμό των πακέτων στήριξης που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στα πακέτα θα περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Προσθέτουν ότι τα συστήματα δημόσιας υγείας πρέπει να ενισχυθούν και προειδοποιούν για το πώς η καταστροφή του περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση μελλοντικών ασθενειών. Οι υπογράφοντες επιθυμούν επίσης μεταρρυθμίσεις στις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, με τη δημόσια στήριξη να μετατοπίζεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θα συμβάλουν στην πιο καθαρή ατμόσφαιρα, θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα συμβάλουν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Οι πρώτες εκθέσεις από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δείχνουν ότι μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο και η ποιότητα του αέρα βελτιώθηκε χάρη στο κλείσιμο των εργοστασίων και τον μικρό αριθμό των αεροπλάνων που πετούσαν στον ουρανό. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποια θα είναι η συνολική περιβαλλοντική επίπτωση του εγκλεισμού στο σπίτι, αλλά η Μίριαμ Τέρνερ, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος των Friends of the Earth, είναι αισιόδοξη ότι τα μελλοντικά δεδομένα θα δείξουν το γεγονός ότι η ζωή μας στο σπίτι έχει γίνει περισσότερο «πράσινη».
Με εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο να εργάζονται από το σπίτι, μειώνουμε επίσης την περιβαλλοντική ζημία που προκαλείται από τις μετακινήσεις. Η Τέρνερ είναι αισιόδοξη ότι η «απομάκρυνση» από τα αυτοκίνητα θα παραμείνει. «Τα αυτοκίνητα είναι μια σημαντική πηγή ρύπανσης και εκπομπών. Με την αύξηση του περπατήματος και της ποδηλασίας – προφανώς ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης για ψώνια σε τοπικό σουπερμάρκετ και σωματική άσκηση – αποκτούμε την εμπειρία και αντιλαμβανόμαστε πόσο απολαυστικό και δυνατό είναι αυτό», εξηγεί.
Υπάρχει όμως και μία πολύ σημαντική πλευρά της πράσινης ανάκαμψης που σπάνια αναφέρεται, και δεν είναι άλλη από την συμμετοχή του κόσμου και την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη του προκειμένου αυτή να πετύχει. Για να πετύχει η πράσινη ανάκαμψη πρέπει απαραίτητα να αλλάξουν οι πολίτες πρότυπα κατανάλωσης και να στραφούν από την μανία του καταναλωτισμού σε μία πιο ποιοτική στάση. Οι αρχαίοι θα λέγανε “ουκ εν τω πολύ το ευ, αλλ’ εν τω ευ το πολύ”. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε.