H Πράσινη Σκηνή: Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα πάει σινεμά

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ακτιβιστές, ηγέτες κοινοτήτων, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, σε όποιον και όποια ψάχνει να ενεργοποιηθεί πολιτικά σε αυτούς τους καιρούς αβεβαιότητας.

Αν και η πανδημία ανάγκασε πολλούς να μείνουν σπίτι, η κρίση ανέδειξε και τα πιεστικά ζητήματα των καιρών μας και το κοινό μας αβέβαιο μέλλον είναι το πλαίσιο των προκλήσεων. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα αποφάσισε να δημιουργήσει την Πράσινη Σκηνή, μια σειρά από φιλμ που ακολουθούνται από συζητήσεις για σύγχρονα θέματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα καθώς και από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις. Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19 και της κλιματικής κρίσης, η Πράσινη Σκηνή θέτει ερωτήματα όπως:” πώς μοιάζει ένα καλύτερο, πιο πράσινο και δίκαιο μέλλον;” και “Πώς μπορούμε να εγγυηθούμε μια δίκαιη μετάβαση για όλους/όλες”; .

Κάθε Πέμπτη την 3η εβδομάδα του μήνα, από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, πραγματοποιείται προβολή μιας ταινίας. Κάθε μήνας έχει ένα διαφορετικό θέμα που διερευνά ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19 και μια δίκαιη μετάβαση, και που οι Πράσινοι εξακολουθούν να συζητούν, όπως: κοινή ευρωπαϊκή ανάκαμψη, επενδύσεις σε πράσινα μέλλοντα, μια κοινωνική Ευρώπη, επανα-τοπικοποίηση βασικών τομέων και εκτίμηση της εργασίας εργαζομένων σε κρίσιμες υπηρεσίες, ανασυγκρότηση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, φεμινιστική ανάκαμψη και σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών, του κράτους δικαίου και της παγκόσμιας αλληλεγγύης.

Οι Πράσινοι πιστεύουν ότι “δεν μπορούμε απλώς να επιστρέψουμε στο «συνηθισμένο», καθώς αρχίζουμε να ανοικοδομούμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μετά την πανδημία COVID. Τώρα είναι η ώρα να απαιτήσουμε δικαιότερες θέσεις εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας, να πιέσουμε για πιο ανθεκτικά και υγιή συστήματα τροφίμων, να οικοδομήσουμε καθαρές, προσβάσιμες και βιώσιμες πόλεις, να ενθαρρύνουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών και να ενισχύσουμε τις δημοκρατίες και τους θεσμούς μας. Χρειαζόμαστε μια οικονομική μετάβαση σε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να απαιτήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Από την αρχή του πολιτικού τους ταξιδιού, οι Πράσινοι πίεσαν για ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον, βασισμένο στις αξίες της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Υπό το φως των πολλαπλών και αλληλένδετων κρίσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα – παγκόσμια πανδημία, κλιματική αλλαγή και  κοινωνικοοικονομικές κρίσεις – τα Κόμματα των Πρασίνων σε όλη την Ευρώπη εκθέτουν τα οράματά τους για ένα καλύτερο αύριο”

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

Οι προβολές της Πράσινης Σκηνής είναι προσβάσιμες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και κάθε μήνα διατίθενται 1000 εισιτήρια ελεύθερης εισόδου για κάθε προβολή. Μπορείτε να κλείσετε θέση εδώ: Sign up now to book your seat!

Μπορεί να είναι εικόνα φρούτο και κείμενο

Ανά θέμα 

Κάθε μήνα, η Πράσινη Σκηνή είναι αφιερωμένη σε ένα βασικό θέμα για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Ευρώπη. Την τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα, μια προβολή ταινίας διατίθεται δωρεάν στην ειδική πλατφόρμα για 48 ώρες, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Στη συνέχεια, μπορείτε να ακολουθήσετε μια ζωντανή συζήτηση για ένα θέμα εμπνευσμένο από την ταινία, η οποία θα πραγματοποιηθεί τις Πέμπτες στις 19:00 CEST. Μπορείτε να το ακολουθήσετε στο κανάλι των Ευρωπαίων Πράσινων στο Youtube.

 • Rebuilding our Healthcare Systems

  Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές που βασίζονται στη μείωση των δημόσιων δαπανών και στη λειτουργία των αγορών για την παροχή επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης απέτυχαν. Η πανδημία έχει δείξει τι δουλεύει και τι όχι. Γιατί λοιπόν να μην επενδύσουμε στις δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές μας;

 • Fighting Inequality through COVID-19 Recovery

  Η πανδημία COVID-19 επιδείνωσε τις υπάρχουσες ανισότητες εντός της ΕΕ και στο εξωτερικό. Η συζήτηση αφορά το πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη ανάκαμψη και να εργαστούμε για μια πραγματικά κοινωνική μετα-πανδημική Ευρώπη, στην οποία δεν μένει κανείς/ καμία πίσω.

 • Bringing Back Essential Sectors and Empowering Workers

  Η πανδημία έχει ρίξει φως στις ευπάθειες των βασικών τομέων και των αλυσίδων εφοδιασμού μας, καθώς και στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς. Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε την τοπική παραγωγή που επιτρέπει πιο δίκαιες, βιώσιμες και ανθεκτικές κοινωνίες;

 • Protecting Citizen Rights and Democracy

  Η δημοκρατία απειλείται όλο και περισσότερο καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 λόγω των αυταρχικών καθεστώτων που γίνονται πιο τολμηρά στις επιθέσεις τους κατά της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών. Διερευνώνται οι ιστορίες εκείνων που αγωνίζονται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και του κράτους δικαίου σε περιόδους κρίσης.

 • Building Green Futures Together
  Οι κρίσεις της πανδημίας COVID-19 και του κλίματος είναι αλληλένδετες: Και οι δύο έχουν προκύψει από βιομηχανικές πρακτικές που καταπατούν τα πλανητικά μας όρια και τη συλλογική υγεία και ευημερία των ζώων και των ανθρώπων. Πώς μπορούμε να αρχίσουμε να οραματιζόμαστε έναν πιο πράσινο, πιο δίκαιο και πιο ανθεκτικό κόσμο για τις επόμενες γενιές;

 • A Call for Global Solidarity!

  Σήμερα, οι πλουσιότερες χώρες έχουν αγοράσει αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους σχεδόν 3 φορές, ενώ οι χώρες χαμηλού εισοδήματος εξακολουθούν να αγωνίζονται να εμβολιάσουν το 10% του πληθυσμού τους. Πώς θα μπορούσε η ΕΕ να πρωτοστατήσει σε μια προσπάθεια παγκόσμιας αλληλεγγύης με τα κεφάλαια ανάκτησης, ανθρωπιστικής βοήθειας, ιατρικής υποστήριξης και ελάφρυνσης του χρέους;

 • Demanding a Feminist Recovery

  Οι γυναίκες εξακολουθούν να μην έχουν ίση αμοιβή για εξίσου πολύτιμη εργασία το 2021 και η πανδημία έχει επιδεινώσει την ανισότητα των φύλων. Ακόμα χειρότερα, το σχέδιο ανάκαμψης που υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της COVID-19 ρίχνει χρήματα σε τομείς όπου κυριαρχούνται από άνδρες.Τώρα τι?

 • COVID-19 Recovery for All

  Τα θέματα αλληλεγγύης και ανάκαμψης διερευνούνται στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού. Πώς πρέπει να μοιάζει η συλλογική ανάκαμψη από την COVID-19 στην Ευρώπη; Και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, που προαναγγέλθηκε ως «θρίαμβος της ενότητας», θα οδηγήσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση;

Image

Posted on 11/10/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top