Με 30,4%, πρώτη δύναμη στο κρατίδιο Βάδης-Βυρτεμβέργης οι Πράσινοι

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο βιομηχανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης (Baden-Württemberg) είναι το πρώτο σε εκλογική δύναμη κόμμα, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών της 13ης Μαρτίου. Συγκεντρώνουν μεταξύ 30,4% (24,2% στις εκλογές του 2011, αύξηση 6,2%) και ο μέχρι τις εκλογές πράσινος πρωθυπουργός του κρατιδίου διεκδικεί να αναλάβει ξανά την πρωθυπουργία. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 27,1% (39,0% το 2011, απώλειες 11,2%). Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το λαϊκιστικό και ξενοφοβικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) με 14,9%. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) με 12,7% είναι 4ο ( 23,1% το 2011, απώλειες 10,4%), ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) συγκεντρώνουν μεταξύ 8,3% (από 5,3% το 2011)..Το κόμμα της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (Die Linke) με 3% (2,8% το 2011) μένει πάλι εκτός κοινοβουλίου.
 
Στο νέο κοινοβούλιο της Στουτγάρδης οι Πράσινοι υπολογίζετα ότι θα διαθέτουν 46 έδρες, οι Χριστιανοδημοκράτες 39, οι Σοσιαλδημοκράτες 19, το AfD 22 και οι Φιλελεύθεροι 12. Η κυβερνητική συμμαχία Πράσινων – Σοσιαλδημοκρατών που κυβερνούσε στο κρατίδιο με πρωθυπουργό τον Πράσινο Kretschmann δεν συγκεντρώνει τώρα την πλειοψηφία λόγω της μεγάλης πτώσης των σοσιαλδημοκρατών.
STUTTGART, GERMANY - MARCH 13:  Winfried Kretschmann, incumbent governor of Baden-Wuerttemberg and member of the German Greens Party (Buendnis 90/Die Gruenen), celebrates after the Baden-Wuerttemberg state elections on March 13, 2016 in Stuttgart, Germany. State elections taking place today in three German states: Rhineland-Palatinate, Saxony-Anhalt and Baden-Wuerttemberg, are a crucial test-case for German Chancellor and Chairwoman of the German Christian Democrats (CDU) Angela Merkel, who has come under increasing pressure over her liberal immigration policy towards migrants and refugees. The populist Alternative fuer Deutschland (Alternative for Germany, AfD), with campaign rhetoric aimed at Germans who are uneasy with so many newcomers, has solid polling numbers and will almost certainly win seats in all three state parliaments.  (Photo by Thomas Niedermueller/Getty Images)

Winfried Kretschmann 

 
Μέσα στην Στουτγάρδη τα αποτελέσματα ήταν αρκετά διαφοροποιημένα τόσο ως προς τα ποσοστά των κομμάτων όσο και ως προς την σειρά που καταλαμβάνουν: οι Πράσινοι συγκέντρωσαν 36,4% (σε μερικές περιοχές μάλιστα συγκέντρωσαν ποσοστά πάνω από 40%), το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) 22,2%, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) 11,9%, το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) 11,1%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 9,4% και το κόμμα της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (Die Linke) 5,3%
 
Στις εκλογές όμως των δυο άλλων κρατιδίων, οι Πράσινοι δεν τα πήγαν καλά. Στo κρατίδιο Rheinland-Pfalz έπεσαν από το 15,4% (2011) στο 5,2%, ενώ στο κρατίδιο Sachsen-Anhalt από το 7,1% στο 5,0%.
 
Και στα 3 κρατίδια, σημαντικά ποσοστά συγκέντρωσε το λαϊκιστικό, ξενοφοβικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Το προσφυγικό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άνοδο του κόμματος αυτού.
 
Η καμπάνια των Πράσινων είχε ως ένα από τα κεντρικά της θέματα το προσφυγικό, με σύνθημα “Tώρα παραμένουμε άνθρωποι”

Posted on 13/03/2016 in Δελτία Τύπου, ΝΕΑ, Στα Media

Share the Story

Back to Top