Βρετανία, Φινλανδία, Καναδάς: Σιγά-σιγά ο κόσμος πρασινίζει! Το “πράσινο κύμα” δεν αφορά μόνο τη Γερμανία

Οι πολίτες στρέφονται προς τους Πράσινους για απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα. να μερικά πρόσφατα παραδείγματα

Βρετανία

Στη Βρετανία στις πρόσφατες τοπικές εκλογές οι Πράσινοι αύξησαν τη δύναμή τους κατά 194 θέσεις φτάνοντας τις 265 έδρες.

Φινλανδία

Στη Φινλανδία οι Πράσινοι (Green Linga) στις πρόσφατες εκλογές, στις 14 Απριλίου, για το εθνικό κοινοβούλιο αύξησαν τη δύναμη τους κατά 5 βουλευτές (έφτασαν τους 20 συνολικά) συγκεντρώνοντας ποσοστό 11,49%. 

Καναδάς 

Στον Καναδά μια βουλευτική έδρα δεν ανήκει στον βουλευτή ή στο κόμμα. Ανήκει στους ψηφοφόρους που τον/την εξέλεξαν για να τους εκπροσωπεί. Έτσι όταν ένας βουλευτής πεθαίνει ή παραιτείται, για  την πλήρωση  της έδρας που κατείχε μέχρι εκείνη την ώρα, γίνονται νέες συμπληρωματικές εκλογές στην περιφέρεια που ανήκει η έδρα. Μια τέτοια εκλογή έγινε τη Δευτέρα 6/5 στο Nanaimo-Ladysmith, κοντά στο Βανκούβερ και το κόμμα των Καναδών Πρασίνων κέρδισε με ένα εντυπωσιακό 37%, διπλασιάζοντας έτσι την δύναμή του στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο από 1 σε 2 έδρες. Δίπλα στην γνωστή μας Elisabeth May εκλέχτηκε τώρα βουλευτής και ο Paul Manly. Tα κύρια συνθήματα της καμπάνιας των Καναδών Πράσινων αφορούσαν την ισότητα και μια δίκαιη κοινωνία, την πράσινη οικονομία, την πράσινη ενέργεια και την αναλογική εκπροσώπηση σε πολιτικό επίπεδο. Οι Πράσινοι έχουν τολμηρές και καινοτόμες πολιτικές για την εκπαίδευση, την υγεία, την εισοδηματική πολιτική, τις εξαρτήσεις και πολλά άλλα. Αν και προοδευτικοί από κοινωνική και περιβαλλοντική άποψη, οι Πράσινοι είναι φορολογικά υπεύθυνοι και είναι το μόνο ομοσπονδιακό κόμμα που πιστεύει σε ισορροπημένους προϋπολογισμούς. Οι Πράσινοι είναι το μόνο κόμμα του Καναδά που καταλαβαίνει ότι πρέπει να αναλάβουμε αποφασιστική δράση για την αλλαγή του κλίματος, να μην αναβάλουμε τις αποφάσεις και τη δράση για αργότερα.

Elizabeth May in Saanich—Gulf Islands Paul Manly, Green Party candidate for Nanaimo Ladysmith 2019

Όσο κι αν φαίνεται “περίεργο” το ποσοστό του μικρού αυτού κόμματος, δείχνει την τάση. Μια τάση που φάνηκε και στις πρόσφατες εκλογές στο PEI, αλλά και στο Οντάριο. Οι P.E.I. Greens στα Ανατολικά του Καναδά – 6,000 km μακρυά –  κέρδισαν 9 εκπροσώπους στην τοπική νομοθετική βουλή. Η τάση αυτή πιστοποιεί ότι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι των Liberals (το καναδικό ΠΑΣΟΚ) και του NDP (σοσιαλδημοκράτες, κάτι σαν Σύριζα) βρίσκουν διέξοδο στους Πράσινους!

Κι αν στο Βανκούβερ (έδρα της Greenpeace μη ξεχνάμε) αυτό μπορεί να μην είναι περίεργο, στον υπόλοιπο Καναδά συμβαίνει για πρώτη φορά. Μένει λοιπόν να δούμε αν στο μέλλον η κόκκινη καναδική σημαία αρχίσει λίγο να πρασινίζει.

Posted on 08/05/2019 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top