Πώς ακόμα και η δημοσκοπική άνοδος των Πράσινων αλλάζει τις πολιτικές στη Γερμανία

Οι τωρινές τάσεις στις δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Πράσινους με διαφορά πρώτο κόμμα και την υποψήφια τους για καγκελάριο Annalena Baerbock ως την πιο δημοφιλή πολιτικό. Πολλά θα αλλάξουν στην Ευρώπη και όχι μόνο στη Γερμανία αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν τη μέρα των εκλογών και αναδείξουν τους Πράσινους πρώτο κόμμα και την υποψήφια τους νέα καγκελάριο.
Πάντως τα αποτελέσματα της έστω προς το παρόν δημοσκοπικής ανόδου των Πράσινων είναι ήδη ορατά:
– Αλλάζει η πολιτική για το κλίμα στη Γερμανία, υπό την πίεση των Γερμανών Πράσινων που θέτουν πλέον ως στόχο μείωση των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα κατά 70% μέχρι το 2030, έξοδο από το κάρβουνο το 2030 (αντί το 2038 που έχει συμφωνηθεί) και κλιματικά ουδέτερη Γερμανία το 2040.
– Η Α. Μέρκελ δηλώνει ότι “θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για μία κλιματικά ουδέτερη Γερμανία έως το 2045“, ενώ μέχρι τώρα ο στόχος ήταν για κλιματικά ουδέτερη Γερμανία μέχρι το 2050.
– Οι Σοσιαλδημοκράτες αναγκάζονται και αυτοί να υιοθετήσουν στο συνέδριο τους τον στόχο της “κλιματικά ουδέτερης Γερμανίας έως το 2045”
– Η κυβέρνηση (χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες) δηλώνει ότι ο στόχος, όσον αφορά στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2),έως το 2030, θα είναι μείωση κατά 65% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ αρχικά ο στόχος ήταν μείωση της τάξεως του 55% σε σύγκριση με το 1990. Να σημειωθεί ότι μόλις μερικές μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό την πίεση μερικών κυβερνήσεων – μεταξύ άλλων και της Γερμανίας – είχε μειώσει το στόχο που είχε υιοθετήσει το Ευρωκοινοβούλιο από -60% σε -55%
Ρόλο σε αυτές τις αλλαγές πολιτικής παίζει και η απόφαση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου μετά την προσφυγή ακτιβιστών για το κλίμα. Οι δικαστές της Καρλσρούης υποχρέωσαν το νομοθετικό σώμα να ρυθμίσει λεπτομερέστερα έως το τέλος του 2022 τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου για την περίοδο μετά το 2030.
Οι Πράσινοι προτείνουν μια σειρά εργαλείων για την δίκαιη μετάβαση. Σχεδιάζουν, επίσης, δημόσιες επενδύσεις ύψους 50 δις ετησίως για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, ιδιαίτερα σε πράσινες υποδομές.
Στο γράφημα φαίνεται πως θα είναι το Γερμανικό Κοινοβούλιο αν οι Πράσινοι συγκεντρώσουν το ποσοστό που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις αυτή την περίοδο (26-28%)
Annalena Baerbock trägt ein grünes Oberteil und schaut nach links aus dem Bild. Sie steht vor einer großen Europafahne.
Για τη Μέρα της Ευρώπης
Η Annalena Baerbock, υποψήφια των Πράσινων για την Καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δήλωσε με ευκαιρία την Ημέρα της Ευρώπης:
“Ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία, ελευθερία και κράτος δικαίου – αυτές είναι οι αξίες στις οποίες βασίζεται το μοναδικό ειρηνευτικό πρότζεκτ της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο μια απάντηση σε μια μακρά και επίπονη ιστορία πολέμων στην ήπειρό μας, αλλά πάνω απ ‘ όλα μια υπόσχεση για το μέλλον που θα εκπληρωθεί.
Είμαι μια παθιασμένη Ευρωπαία και θέλω να αναπτύξω και να βελτιώσω την Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς εξαιτίας αυτού. Επειδή μόνο μια αποτελεσματική και ανθεκτική στην κρίση ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές και δημόσια αγαθά, να υπερασπιστεί παγκοσμίως το διεθνές δίκαιο και τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα. Με τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά παγκοσμίως, η ΕΕ έχει οικονομικό αντίκτυπο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μοχλό. Μπορούμε να θέσουμε πρότυπα: για την προστασία του κλίματος, για την οικονομία, για τη δημοκρατική συνύπαρξη και έτσι κάνουμε τον παγκόσμιο μετασχηματισμό.
Σήμερα είναι η Ημέρα της Ευρώπης. Στις 9. Μαΐου πριν από 71 χρόνια, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Robert Schuman παρουσίασε το όραμά του για ευρωπαϊκή πολιτική συνεργασία στο Παρίσι, θέτοντας τον θεμέλιο λίθο για την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

 

Σχόλιο
Κοινοποίηση

Posted on 13/05/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top