Greenpeace για το κλίμα: Άκου την επιστήμη, για να αποφύγουμε τα χειρότερα

Πριν λίγες μόλις μέρες, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), συγκεκριμένα το Working Group II, δημοσίευσε έρευνα με νέα δεδομένα για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται όλο και ταχύτερα και τι πρέπει να γίνει άμεσα για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Συνοπτικά, όπως παρουσιάζει τα συμπεράσματα η Greenpeace), τα σημαντικά συμπεράσματα είναι:

1. Οι κλιματικές απειλές θα αυξηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι κλιματικές επιπτώσεις ήδη έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται πιο γρήγορα και θα γίνουν πιο έντονες σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά. Οι επιπτώσεις της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας ήδη προκαλούν πολλές απώλειες και ζημιές στη φύση και στους ανθρώπους: σπίτια, ζωές και κουλτούρες καταστρέφονται. Και αυτό θα χειροτερέψει.

2. Δεν είμαστε προετοιμασμένοι ούτε για όσα συμβαίνουν ήδη.

Παρόλο που όλοι μιλούν για την ανάγκη άμεσης δράσης για το κλίμα, ο αριθμός των ανθρώπων και των περιουσιών που εκτίθενται στις κλιματικές απειλές έχει αυξηθεί, δεν έχει μειωθεί. Οι περισσότερες προσπάθειες να προσαρμοστούμε στις κλιματικές απειλές είναι πολύ λιγότερες από όσες απαιτούνται κι έρχονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Ως αποτέλεσμα, χάνονται ζωές και περιουσίες.

3. Κάθε μικρή αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας χειροτερεύει την κατάσταση.

Μεγαλύτερη υπερθέρμανση θα φέρει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που ήδη έχουμε. Ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C θα μείωνε σημαντικά τις προβλεπόμενες απώλειες και ζημιές. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να τις εξαφανίσει τελείως. Όμως, αν ξεπεράσουμε τον 1,5°C τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα και δεν θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον πλανήτη.

4. Πρέπει να προστατέψουμε το 30% των οικοσυστημάτων μας. Τώρα

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι για να διατηρηθεί η ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων και οι “υπηρεσίες” που παρέχουν στον πλανήτη και σε εμάς, χρειάζεται να προστατευτεί τουλάχιστον το 30% της στεριάς, του γλυκού νερού και των ωκεανών της Γης, όπως και τα σχεδόν παρθένα οικοσυστήματα. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι η υγεία του πλανήτη σημαίνει και τη δική μας υγεία.

5. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη δεκαετία για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον.

Οι κλιματικές απειλές και επιπτώσεις γίνονται όλο και πιο περίπλοκες. Συνεπώς, γίνονται επίσης όλο και πιο δύσκολες στη διαχείρισή τους: διαφορετικές κλιματικές επιπτώσεις συμβαίνουν ταυτόχρονα και αλληλεπιδρούν με πολλά ρίσκα. Χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, χρειάζεται συνολική μετάβαση που να μην αφήνει κανέναν πίσω, σε όλα τα συστήματα: ενέργεια, γεωργία και κτηνοτροφία, βιομηχανία, στις πόλεις και τις κοινωνίες. Όχι άλλα μικρά βηματάκια.

Posted on 03/03/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top