Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για την προετοιμασία της Γερμανίας και της Ευρώπης για τις μεγάλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση, η εξασφάλιση της βιώσιμης ευημερίας, η κοινωνική συνοχή και η δημογραφική αλλαγή. “Η βάση γιατί αυτό είναι μια ολοκληρωμένη ανανέωση της χώρας. SPD, BÜNDNIS 90 / DIE GRÜNEN και ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ συζητάνε για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας (“φωτεινού σηματοδότης) και για ένα νέο ξεκίνημα.
“Μας ενώνει το γεγονός ότι έχουμε ευκαιρίες για αλλαγή“, λέει ο Sven Gigold, ευρωβουλευτής, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Γερμανών Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και στέλεχος της αντιπροσωπείας που διεξάγει τις συζητήσεις. “Είμαστε ένας αστερισμός, τα τρία κόμματα με διαφορετικές παραδόσεις, που μπορεί να συγκεντρώσει διαφορετικές προοπτικές σε μια καινοτόμο συμμαχία. Μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των πολιτικών μετωπικών αντιπαραθέσεων και στη προώθηση νέων πολιτικών Να πυροδοτήσει τη δημιουργικότητα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μια νέα κοινωνική αφύπνιση στο ύψος του παρόντος. Ως προοδευτικός συνασπισμός, μπορούμε να θέσουμε την πορεία για μια δεκαετία κοινωνικής, οικολογικής, οικονομικής, ψηφιακής ανανέωσης“..
Εδώ μπορείτε να δείτε το 12σέλιδο με τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών που ολοκληρώθηκαν και οδηγούν στην έναρξη των επίσημων συνομιλιών για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων (φωτεινός σηματοδότης, από τα χρώματα των κομμάτων) τρεις βδομάδες μετά τις εκλογές. Σε πρώτη φάση οι συνομιλίες ήταν μυστικές.
Τις επόμενες εβδομάδες οι αντιπροσωπείες των 3 κομμάτων θα συζητήσουν όλα τα θέματα για την κοινή κυβέρνηση σε 22 εξειδικευμένες ομάδες εργασίας, θα πρέπει να χτίσουν γέφυρες και να επιλύσουν συγκρούσεις. Στην αντιπροσωπεία των Πράσινων συμμετέχουν μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag), εκπρόσωποι των Πρασίνων από τα ομοσπονδιακά κρατίδια και 11 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (εδώ η πλήρης λίστα των εκπροσώπων των 3 κομμάτων που συγκροτούν την επιτροπή διαβούλευσης στα 22 θέματα).
Μεταξύ των 22 ειδικών επιτροπών εργασίας, περιλαμβάνονται αυτές για την οικονομία, τη γεωργία, τη ρύθμιση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, τον προϋπολογισμό και τους φόρους, το περιβάλλον, την προστασία της φύσης, την ενέργεια, το κλίμα.
Ο Sven Giegold θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην κύρια διαπραγματευτική ομάδα των 10 ατόμων που θα συνδέσει όλα τα νήματα μαζί, από τις 7 Νοεμβρίου, και θα συνάψει μια ισχυρή συμφωνία συνασπισμού για τα επόμενα 4 χρόνια. Οι κατευθυντήριες γραμμές για αυτές τις διαπραγματεύσεις καθορίζονται στο έγγραφο που παρουσίασαν τα τρία μέρη την περασμένη Παρασκευή.
Στις αρχικές συνομιλίες διαπιστώθηκαν συμφωνίες αλλά και σημαντικές διαφωνίες. Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των 3 κομμάτων είναι το ζήτημα της φορολογίας. Οι Πράσινοι διαπιστώνουν ότι δεν είναι δυνατή η συνεργασία με τα άλλα 2 κόμματα. Οι Φιλελεύθεροι δεν ήθελαν αυξήσεις φόρων, ακόμη και για τους πολύ πλούσιους. Το πρόγραμμα δεν είναι λοιπόν απολύτως πράσινο, αλλά πετύχαν πολλά στο θέμα της φοροδιαφυγής, της φορο-αποφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και επομένως μια πραγματική ευκαιρία να επιστραφούν πίσω δισεκατομμύρια για δημόσιες επενδύσεις και φορολογική δικαιοσύνη. Ακόμη και με τα ομόλογα των πολιτών (Bürgerfonds), τη δημόσια εναλλακτική των Πράσινων, απέναντι σε άλλα υπερτιμημένα χρηματο-οικομικά προϊόντα. Στην ειδική ομάδα εργασίας για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, τον προϋπολογισμό και τους φόρους, θα υπάρξει έντονη παρέμβαση από τους Πράσινους για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη. Οι διαπραγματεύσεις θα καλύψουν, επίσης, όλα τα κενά που σκόπιμα άφησε πίσω του το διερευνητικό έγγραφο. Οι Πράσινοι θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν στη γεωργία, την προστασία των ειδών και πολλά άλλα. Οι διαπραγματεύσεις είναι βέβαιο ότι θα είναι σκληρές.
Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται κάτω από την πίεση των διαδηλωτών ιδιαίτερα την Παρασκευή 22/10 οπότε το κίνημα νεολαίας Fridays for Future και οι περιβαλλοντικές ενώσεις διοργανώνουν διαδήλωση για το Κλίμα και ασκούν πίεση στους διαπραγματευτές μέσω της κλιματικής απεργίας, ώστε να ακολουθήσουν τα απαραίτητα μέτρα για το κλίμα, όπως η δέσμευση για τον 1+,5°C. Ακτιβιστές της Greenpeace βρέθηκαν με τους επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για να υπενθυμίσουν τους στόχους για το κλίμα.