Αμερικάνικα πυρομαχικά χρησιμοποιεί το Ισραήλ εναντίον αμάχων. Εμπάργκο όπλων για να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα

Πυρομαχικά κατασκευής των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν σε θανατηφόρο χτύπημα στον καταυλισμό προσφύγων στη Ράφα, όπως δείχνει η ανάλυση του CNN. Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 200 ​​τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στα περίχωρα της νοτιότερης πόλης της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας και Παλαιστίνιους γιατρούς.

Πλάνα που εξασφάλισε το CNN δείχνουν τμήματα του καταυλισμού στη Ράφα να φλέγονται, με δεκάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά να προσπαθούν μανιωδώς να βρουν κάλυψη από τη νυχτερινή επίθεση. Τα καμένα πτώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των παιδιών, φάνηκαν να ανασύρονται από τους διασώστες από τα συντρίμμια.

Το CNN εντόπισε βίντεο που δείχνουν σκηνές στις φλόγες στον απόηχο του κτυπήματος στον καταυλισμό για εσωτερικά εκτοπισμένους, γνωστό ως «Κουβέιτ Peace Camp 1».

Στο βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο το CNN εντόπισε, ταιριάζοντας λεπτομέρειες, όπως η πινακίδα εισόδου του στρατοπέδου και τα πλακάκια στο έδαφος, είναι ορατή η ουρά μιας βόμβας μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) αμερικανικής κατασκευής, σύμφωνα με τέσσερις ειδικούς σε εκρηκτικά όπλα που εξέτασαν το βίντεο για το CNN.

Το GBU-39, το οποίο κατασκευάζεται από την Boeing, είναι ένα πυρομαχικό υψηλής ακρίβειας «σχεδιασμένο για να επιτίθεται σε στρατηγικά σημαντικούς σημειακούς στόχους» και έχει ως αποτέλεσμα χαμηλές παράπλευρες ζημιές, δήλωσε στο CNN ο ειδικός σε εκρηκτικά όπλα Κρις Κόμπ-Σμιθ. Ωστόσο, «η χρήση οποιουδήποτε πυρομαχικού, ακόμη και αυτού του μεγέθους, θα εγκυμονεί πάντα κινδύνους σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή», δήλωσε ο Cobb-Smith, ο οποίος είναι επίσης πρώην αξιωματικός του βρετανικού πυροβολικού. Ο Trevor Ball, πρώην ανώτερος υπάλληλος της ομάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού,  αναγνώρισε επίσης ότι το θραύσμα προερχόταν από GBU-39.

Η κλιμακούμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα – όπου περίπου 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι αναζητούν καταφύγιο – έχει προκαλέσει διεθνή καταδίκη, με υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, ομάδες βοήθειας και πολλές κυβερνήσεις να καλούν το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του.Ισραηλινά τανκς προέλασαν στη Ράφα για πρώτη φορά στον επτάμηνο πόλεμο.

Οι ΗΠΑ ήταν εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), και αυτή η υποστήριξη συνεχίστηκε παρά την αυξανόμενη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν για την επίθεση στη Γάζα. Τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν υπέγραψε νομοσχέδιο ξένης βοήθειας που περιελάμβανε 26 δισεκατομμύρια δολάρια για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς – συμπεριλαμβανομένων 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ισραηλινή στρατιωτική βοήθεια, 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια για περιφερειακές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Μια σειρά εταιριών επωφελούνται από την γενοκτονία που συμβαίνει στη Γάζα, βγάζοντας πολλά χρήματα από όπλα που αγοράζονται με τα φορολογικά μας ευρώ και δολάρια και χαρίζονται στην ισραηλινή κυβέρνηση. Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ζητώντας να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ. Τα ΜΜΕ σε ΗΠΑ και σε πολλές χώρες στην Ευρώπη

Το Ισραήλ κατασκευάζει πολλά από τα όπλα που χρησιμοποιεί, αλλά λαμβάνει επίσης δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα από  πολλές από τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι κατασκευαστές όπλων η Raytheon, η Boeing και η General Dynamics που πλουτίζουν από τον πόλεμο.

Μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία στη Γάζα και να βάλει τέλος στις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναστείλουν αμέσως τις συμφωνίες και την εξαγωγή όπλων στο Ισραήλ. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έδωσε εντολή να το πράξει. Αλλά εάν οι σύμμαχοί του Ισραήλ σταματήσουν τη ροή των θανατηφόρων όπλων που επιτρέπουν τη γενοκτονία, η ισραηλινή κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επανεξετάσει τη στρατηγική της.

 

 

 

Posted on 03/06/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top