Η ακροδεξιά απειλεί την κοινωνική ασφάλεια, το κλίμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία

Στις ευρωεκλογές, αν δεν υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, υπάρχει ο κίνδυνος η ακροδεξιά να κερδίσει σημαντικά ποσοστά (και ευρωβουλευτές) σε 9 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια ισχυρή ακροδεξιά σε συνεργασία με τη δεξιά στο Ευρωκοινοβούλιο (το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αρνείται να δεσμευτεί ότι δεν θα συνεργαστεί  με την ακροδεξιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ παρόμοιες συνεργασίες σε εθνικό επίπεδο δεν είναι πλέον ταμπού όπως δείχνουν τα παραδείγματα της Ολλανδίας και της Ιταλίας). Μια τέτοια συνεργασία θα είναι απειλή για τις κοινωνίες, το περιβάλλον και την ευρωπαϊκή δημοκρατία, σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, πιο αποφασιστική κλιματική και οικολογική πολιτική, ενσωμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε πολιτική, μείωση του διευρυμένου χάσματος μεταξύ πολύ πλούσιων και πολύ φτωχών, λύσεις σε προβλήματα όπως είναι η ανεργία, η προσιτή και ποιοτική στέγη για όλους/ες, αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα και στην ενέργεια,

Η ακροδεξιά βρίσκει γόνιμο έδαφος στα υπαρκτά προβλήματα αλλά δεν προτείνει λύσεις, προβάλλει την οργή και προσπαθεί να αποκομίσει εκλογικά οφέλη προωθώντας φοβικές και αντιεπιστημονικές απόψεις, αμφισβητούν την κλιματική κρίση, στοχοποιούν τους πράσινους για τα περιβαλλοντικά θέματα, αμφισβητούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα μιας φοβικής εκδοχής της κοινωνίας, υπονομεύουν την δημοκρατία. Η παραπληροφόρηση και η ρητορική μίσους είναι βασικά εργαλεία επέκτασης της επιρροής της ακροδεξιάς.

Μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα σωρό εξτρεμιστές να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης, δηλαδή να γκρεμίσουν αντί να βελτιώσουν την Ευρώπη; Σε μια εποχή που χρειάζεται διάλογος και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο με ενίσχυση της δημοκρατίας, της πράσινης πολιτικής και της ομοσπονδιοποίησης, οι ακροδεξιοί και οι σύμμαχοί τους προβάλλουν ένα ουτοπικό σχέδιο, να επιστρέψουμε δηλαδή σε μια ψευδαίσθηση ασφάλειας στο πλαίσιο των εθνικών συνόρων όταν τα μεγάλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα δεν γνωρίζουν σύνορα, και όταν οι κρίσεις που βιώνουμε δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από κάθε χώρα χωριστά. Η ενδυνάμωση της ακροδεξιάς και ακόμα χειρότερα η συνεργασία των χριστιανοδημοκρατών και της δεξιάς  μαζί τους θα απειλήσει τον πυρήνα της (ατελούς) ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τις πιο αδύναμες χώρες και κοινωνικές ομάδες.

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, εκατομμύρια παραμένουν αναποφάσιστοι – και αυτή η σιωπηλή δύναμη μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία τρόμου. Πάρτε μέρος στα εκατομμύρια που ψηφίζουν κατά των εξτρεμιστών στις 9 Ιουνίου. Δεν αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς! Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα ο κίνδυνος να εκπροσωπηθούν πολλοί ακροδεξιοί στο Ευρωκοινοβούλιο είναι  μεγάλος. Διαψεύστε τους. 

Posted on 03/06/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top