Γάζα: Σταματήστε τώρα την αιματοχυσία – προστασία αμάχων – απελευθέρωση των ομήρων – επίλυση του Παλαιστινιακού

Τα στοιχεία του ΟΗΕ είναι συγκλονιστικά. 279 σχολεία και 135 εγκαταστάσεις υγείας στη Γάζα – σε πολλά από αυτά έχουν καταφύγουν χιλιάδες άμαχοι – έχουν χτυπηθεί και έχουν υποστεί ζημιές. Το Ψήφισμα 1998/2011 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφραζε ανησυχία για επιθέσεις και την απειλή επιθέσεων σε σχολεία ή/και νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε προσωπικό που σχετίζεται με αυτά και το κλείσιμο των ιδρυμάτων σε περιόδους σύγκρουσης και απειλής επίθεσης.
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν σε πολλές χώρες – και στο Ισραήλ – για κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων, προστασία αμάχων και ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού.
Τα Ηνωμένα Έθνη συλλέγουν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, που ξεκίνησε με τη βάναυση συνοριακή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και συνεχίστηκε με ανελέητους βομβαρδισμούς από το Ισραήλ και εισβολή στη Γάζα. Τουλάχιστον 1.200 – 1.400 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 11.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί ή και βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια κτιρίων. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες και τους νεκρούς είναι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών.
Τα νοσοκομεία γίνονται στόχοι επιθέσεων από τον Ισραηλινό στρατό αν και το δίκαιο του πολέμου προνοεί για την προστασία των νοσοκομείων ακόμα και κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων. Στη φωτογραφία, ένα τραυματισμένο αγόρι – Παλαιστίνιος μεταφέρεται μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έξω από την είσοδο του νοσοκομείου al-Shifa στην πόλη της Γάζας, Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023. (AP Photo/Abed Khaled).
Οι επιθέσεις σε ιατρικές δομές, ασθενοφόρα, προσωπικό και ασθενείς πρέπει να σταματήσουν” δηλώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. “Το νοσοκομείο #AlShifa είναι η κύρια λειτουργική δομή υγείας στη Γάζα που παρέχει επείγουσα ιατρική και χειρουργική περίθαλψη, με εκατοντάδες ασθενείς και αμάχους να βρίσκονται μέσα“.
Τα σχολεία και τα νοσοκομεία δεν (μπορεί να) είναι στόχος. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως ασπίδες για τους μαχητές της, αλλά δεν έχει παράσχει στοιχεία γι’ αυτό. Παλαιστίνιοι και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν το Ισραήλ ότι πλήττει απερίσκεπτα τους αμάχους που αναζητούν καταφύγιο σε νοσοκομεία, σχολεία και καταυλισμούς προσφύγων. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα νοσοκομεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως στρατιωτικός στόχος, ακόμα και αν υπάρχουν εκεί κοντά ένοπλοι. 
Κάθε 10 λεπτά ένα παιδί σκοτώνεται και δυο τραυματίζονται στη #γάζα από την ισραηλινή επέμβαση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα εγκλήματα της Χαμάς δεν δικαιολογούν τις δολοφονίες παλαιστινίων αμάχων από τον ισραηλινό στρατό. Οι επιθέσεις σε αμάχουν αναγνωρίζονται ως εγκλήματα πολέμου πό ένα σύνολο διεθνώς αναγνωρισμένων νόμων και ψηφισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος απαγορεύει τους επιθετικούς πολέμους, αλλά επιτρέπει στις χώρες να αμυνθούν.
Οι κανόνες της ένοπλης σύγκρουσης
Η συμπεριφορά ακόμα και στο πεδίο της μάχης διέπεται όμως από τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους, συμπεριλαμβανομένων των Συμβάσεων της Γενεύης (Geneva Conventions), που καταρτίστηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συμφωνήθηκαν σχεδόν από κάθε έθνος. Οι τέσσερις Συμβάσεις που συμφωνήθηκαν το 1949 ορίζουν ότι οι άμαχοι, οι τραυματίες και οι κρατούμενοι πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης σε καιρό πολέμου. Απαγορεύουν τις δολοφονίες, τα βασανιστήρια, την ομηρεία και την «ταπεινωτική και εξευτελιστική μεταχείριση» και απαιτούν από τους μαχητές να περιθάλπουν τους άρρωστους και τους τραυματίες της άλλης πλευράς.
Οι Συμβάσεις αρχικά ασχολούνταν με τη συμπεριφορά των “μαχητών”. Ενημερώθηκαν αργότερα για να καθορίσουν κανόνες για τη μεταχείριση των αμάχων σε εμπόλεμες ζώνες. Οι θάνατοι αμάχων δεν είναι απαραίτητα εγκλήματα πολέμου (αν συμμετέχουν σε ένοπλη σύγκρουση), αλλά οι άμαχοι δεν πρέπει να στοχοποιούνται εσκεμμένα ή αδιάκριτα και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι ανάλογες. Άμαχος σε μια διεθνή ένοπλη σύγκρουση, σημαίνει κάθε πρόσωπο που δεν ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις και δεν συμμετέχει σε μια  “levée en masse”. Σε περίπτωση αμφιβολίας εάν ένα άτομο είναι άμαχος ή όχι, το πρόσωπο αυτό πρέπει να θεωρείται άμαχος. Όλα τα άτομα που δεν είναι μέλη κρατικών ενόπλων δυνάμεων ούτε μέλη οργανωμένης ένοπλης ομάδας είναι άμαχος πληθυσμός. Στις διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις, η παρουσία στον άμαχο πληθυσμό ατόμων που δεν εμπίπτουν στον ορισμό των αμάχων δεν στερεί από τον πληθυσμό τον άμαχο χαρακτήρα του. Οι κατάλληλοι κανόνες προστατεύουν ολόκληρο τον πληθυσμό ενός μέρους σε σύγκρουση χωρίς καμία δυσμενή διάκριση. Τόσο στις διεθνείς όσο και στις μη διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις, ο άμαχος πληθυσμός απολαμβάνει γενικής προστασίας έναντι των κινδύνων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ειδική προστασία (πρέπει να) απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι, οι γυναίκες, τα παιδιά, οι πρόσφυγες, τα προστατευόμενα άτομα και αυτοί που έχουν μείνει χωρίς πατρίδα.
Ένας άλλος βασικός νόμος που διέπει τον πόλεμο είναι το Καταστατικό της Ρώμης (Rome Statute) που ίδρυσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας. Θεωρεί ότι οι σκόπιμες επιθέσεις με στόχο αμάχους, αστικούς οικισμούς και εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, η καταστροφή περιουσίας όπου δεν είναι στρατιωτικά αναγκαία, η σεξουαλική βία και η παράνομη απέλαση αποτελούν εγκλήματα πολέμου.
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι για πρώτη φορά υπάρχουν τόσα θύματα μεταξύ του προσωπικού του: Στις 13/11, η οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών τήρησε ενός λεπτού σιγή για να θρηνήσει και να τιμήσει τους ανθρώπους του που σκοτώθηκαν στη Γάζα. Από την έναρξη αυτής της σύγκρουσης, 102 άνθρωποι από το προσωπικό της @UNRWA (Agency for Palestine Refugees του ΟΗΕ) πολλοί μαζί με τις οικογένειες τους έχουν χάσει τη ζωή τους – “ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας του ΟΗΕ που σκοτώθηκαν σε μια σύγκρουση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα“, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres. Επίσης 63 εγκαταστάσεις του ΟΗΕ έχουν πάθει σοβαρές ζημιές. Μάλιστα αναφορές τις τελευταίες ώρες αναφέρουν ότι ισραηλινά τανκς μπήκαν μέσα σε 1 σχολείο και 2 κέντρα υγείαςΟ Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επαναλαμβάνει συνεχώς ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση πυρός και να σταματήσει η αιματοχυσία. “Είναι η στιγμή της αλήθειας”.
                      
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ  “ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ!”

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει επείγουσα έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες αμάχων και να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε σωτήρια βοήθεια για τους ανθρώπους στη Γάζα εν μέσω μιας πρωτοφανούς ανθρωπιστικής καταστροφής.

Εγκλήματα πολέμου συνεχίζουν να αφανίζουν ολόκληρες οικογένειες, να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, και να προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές. Οι απώλειες ανάμεσα στους αμάχους, μεταξύ των οποίων χιλιάδες παιδιά, είναι πρωτοφανείς. Κάθε μέρα που περνάει χάνονται όλο και περισσότερες ζωές, ενώ η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα επιδεινώνεται.

Η κατάπαυση του πυρός θα βάλει τέλος στις παράνομες επιθέσεις, θα σταματήσει τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στη Γάζα και θα επιτρέψει στους οργανισμούς αρωγής να μεταφέρουν σωτήρια βοήθεια, ενώ θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες για διαπραγματεύσεις σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων. 

Η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών αυτής της σύγκρουσης, με την κατάργηση του συστήματος απαρτχάιντ που έχει επιβάλει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους, είναι σήμερα πιο επείγουσα από ποτέ. 

Για να προστατευτούν οι άμαχοι και να μπει τέλος στον αδιανόητο ανθρώπινο πόνο, είναι αναγκαίο η διεθνής κοινότητα να δράσει άμεσα.

Υπογράψτε την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΩ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2023 αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί δείχνει ότι διαπράτονται εγκλήματα πολέμου στο όνομα της “αυτοάμυνας”

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να εντείνουν την κατακλυσμιαία επίθεσή τους στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει παράνομες ισραηλινές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων χωρίς διακρίσεις, οι οποίες προκάλεσαν μαζικές απώλειες μεταξύ των αμάχων και πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου.

Η οργάνωση μίλησε με επιζώσες/-ντες και αυτόπτες μάρτυρες, ανέλυσε δορυφορικές εικόνες και επαλήθευσε φωτογραφίες και βίντεο για να διερευνήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις μεταξύ 7 και 12 Οκτωβρίου, οι οποίοι προκάλεσαν φρικτές καταστροφές και σε ορισμένες περιπτώσεις αφάνισαν ολόκληρες οικογένειες. Πιο κάτω η οργάνωση παρουσιάζει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των ευρημάτων της σε πέντε από αυτές τις παράνομες επιθέσεις. Σε καθεμία τους, οι ισραηλινές επιθέσεις παραβίασαν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, μεταξύ άλλων, επειδή δεν έλαβαν εφικτές προφυλάξεις για να γλιτώσουν τους αμάχους, ή επειδή πραγματοποίησαν επιθέσεις που δεν έκαναν διάκριση μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών στόχων, ή επειδή πραγματοποίησαν επιθέσεις που μπορεί να στρέφονταν κατά πολιτικών στόχων.

«Στη δηλωμένη πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να καταστρέψουν τη Χαμάς, οι ισραηλινές δυνάμεις επέδειξαν συγκλονιστική περιφρόνηση για τη ζωή των αμάχων. Έχουν κάνει σκόνη τον ένα δρόμο μετά τον άλλο με κτίρια κατοικιών σκοτώνοντας μαζικά αμάχους και καταστρέφοντας βασικές υποδομές, ενώ οι νέοι περιορισμοί σημαίνουν ότι η Γάζα ξεμένει γρήγορα από νερό, φάρμακα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες και επιζώσες/-ντες τόνιζαν, ξανά και ξανά, πώς οι ισραηλινές επιθέσεις αποδεκάτισαν τις παλαιστινιακές οικογένειες, προκαλώντας τέτοια καταστροφή που οι επιζώντες συγγενείς δεν έχουν παρά μόνο ερείπια για να θυμούνται τους αγαπημένους τους», δήλωσε η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Εδώ και 16 χρόνια, ο παράνομος αποκλεισμός του Ισραήλ έχει καταστήσει τη Γάζα τη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή στον κόσμο: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει τώρα για να αποτρέψει την μετατροπή της σε γιγαντιαίο νεκροταφείο.

Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Οι πέντε περιπτώσεις που παρουσιάζονται εδώ μόλις και μετά βίας αγγίζουν τη φρίκη που έχει καταγράψει η Διεθνής Αμνηστία και καταδεικνύουν τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στους ανθρώπους στη Γάζα. Εδώ και 16 χρόνια, ο παράνομος αποκλεισμός του Ισραήλ έχει καταστήσει τη Γάζα τη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή στον κόσμο: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει τώρα για να αποτρέψει την μετατροπή της σε γιγάντιο νεκροταφείο. Καλούμε τις ισραηλινές δυνάμεις να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες επιθέσεις στη Γάζα και να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις για την ελαχιστοποίηση της βλάβης των αμάχων και των ζημιών σε μη στρατιωτικούς στόχους. Οι σύμμαχοι του Ισραήλ πρέπει να επιβάλουν άμεσα ολοκληρωμένο εμπάργκο όπλων, δεδομένου ότι διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».

Από τις 7 Οκτωβρίου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει χιλιάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 3.793 ανθρώπους ΣΣ τώρα οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις ξεπερνούν τις 11.000), κυρίως αμάχους, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 1.500 παιδιά (ΣΣ τώρα πάνω από 4000), σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Περίπου 12.500 (ΣΣ πάνω από 25.000 τώρα) έχουν τραυματιστεί και περισσότερα από 1.000 πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια.

Στο Ισραήλ, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους άμαχοι, σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 3.300 άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το ισραηλινό Υπουργείο Υγείας, μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλες ομάδες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Εκτόξευσαν αδιακρίτως ρουκέτες και έστειλαν μαχητές στο νότιο Ισραήλ, οι οποίοι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, όπως ο σκόπιμος φόνος αμάχων και η ομηρία. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι μαχητές πήραν επίσης περισσότερους από 200 αμάχους ομήρους και στρατιωτικούς αιχμαλώτους πίσω στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες ομάδες να απελευθερώσουν επειγόντως όλους τους αμάχους ομήρους και να σταματήσουν αμέσως την εκτόξευση αδιάκριτων ρουκετών. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τον σκόπιμο φόνο αμάχων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», δήλωσε η Agnès Callamard.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη των επιθέσεων, οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν τον μαζικό βομβαρδισμό της Γάζας. Έκτοτε, η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες συνέχισαν επίσης να εκτοξεύουν αδιάκριτα ρουκέτες σε αμάχους στο Ισραήλ, σε επιθέσεις που πρέπει επίσης να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου. Στο μεταξύ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον 79 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές δυνάμεις ή εποίκους εν μέσω μιας έξαρσης υπερβολικής χρήσης βίας από τον ισραηλινό στρατό και μιας κλιμάκωσης της βίας των εποίκων που υποστηρίζεται από το κράτος, την οποία διερευνά επίσης η Διεθνής Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να ερευνά δεκάδες επιθέσεις στη Γάζα. Αυτό το άρθρο επικεντρώνεται σε πέντε παράνομες επιθέσεις που έπληξαν κτίρια κατοικιών, έναν προσφυγικό καταυλισμό, μια οικογενειακή κατοικία και μια δημόσια αγορά. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι επιτίθεται μόνο σε στρατιωτικούς στόχους, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η Διεθνής Αμνηστία δεν βρήκε κανένα στοιχείο για την παρουσία μαχητών ή άλλων στρατιωτικών στόχων στην περιοχή την ώρα των επιθέσεων. Η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός απέτυχε να λάβει όλες τις εφικτές προφυλάξεις πριν από τις επιθέσεις, μεταξύ άλλων, μη δίνοντας στους Παλαιστίνιους πολίτες αποτελεσματικές προειδοποιήσεις εκ των προτέρων, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν προειδοποίησε καθόλου τους πολίτες και σε άλλες εξέδωσε ανεπαρκείς προειδοποιήσεις.

«Η έρευνά μας υποδεικνύει καταδικαστικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου στην εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως. Οι δεκαετίες ατιμωρησίας και αδικίας και το πρωτοφανές επίπεδο θανάτου και καταστροφής της τρέχουσας επίθεσης θα οδηγήσουν μόνο σε περαιτέρω βία και αστάθεια στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη», δήλωσε η Agnès Callamard.

«Είναι ζωτικής σημασίας η Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να επισπεύσει επειγόντως την τρέχουσα έρευνά της σχετικά με τις αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου και άλλα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου από όλα τα μέρη. Χωρίς δικαιοσύνη και χωρίς την κατάλυση του συστήματος απαρτχάιντ του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, δεν μπορεί να υπάρξει τέλος στα φρικτά δεινά των αμάχων που βιώνουμε».

Ο ανελέητος βομβαρδισμός της Γάζας έχει επιφέρει αφάνταστα δεινά σε ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση. Μετά από 16 χρόνια υπό τον παράνομο αποκλεισμό του Ισραήλ, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας βρίσκεται ήδη κοντά στην καταστροφή, και η οικονομία της είναι σε κατάσταση διάλυσης. Τα νοσοκομεία καταρρέουν, μην μπορώντας να ανταποκριθούν στον τεράστιο αριθμό των τραυματιών και αντιμετωπίζοντας απελπιστική έλλειψη σε φάρμακα και εξοπλισμό που σώζουν ζωές.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη διεθνή κοινότητα να παροτρύνει έντονα το Ισραήλ να τερματίσει την απόλυτη πολιορκία του, η οποία έχει αποκόψει τους κατοίκους της Γάζας από τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα, και να επιτρέψει επειγόντως την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Πρέπει επίσης να πιέσει το Ισραήλ να άρει τον μακροχρόνιο αποκλεισμό της Γάζας, ο οποίος ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, είναι έγκλημα πολέμου και αποτελεί βασική πτυχή του ισραηλινού συστήματος απαρτχάιντ. Τέλος, οι ισραηλινές αρχές πρέπει να ανακαλέσουν την «διαταγή εκκένωσης» που μπορεί να ισοδυναμεί με εξαναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού.

Οι πολίτες της Γάζας πληρώνουν το τίμημα

Η Διεθνής Αμνηστία διερεύνησε πέντε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 7 και 12 Οκτωβρίου. Μεταξύ 2012 και 2022, όλα τα αιτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας για πρόσβαση στη Γάζα είτε απορρίφθηκαν είτε δεν απαντήθηκαν από τις ισραηλινές αρχές. Για το λόγο αυτόν, η οργάνωση συνεργάστηκε με επιτόπιες/-ους ερευνήτριες/-ητές στη Γάζα, που επισκέφτηκαν τα σημεία των επιθέσεων και συνέλεξαν μαρτυρίες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Οι ερευνήτριες/-ητές της Διεθνούς Αμνηστίας πήραν συνέντευξη από 17 επιζώσες/-ντες και άλλους αυτόπτες μάρτυρες, καθώς και από 6 συγγενείς θυμάτων μέσω τηλεφώνου, αναφορικά με τις πέντε περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκθεση. Το Εργαστήριο Αποδεικτικών Στοιχείων Κρίσεων της οργάνωσης ανέλυσε δορυφορικές εικόνες, και επαλήθευσε φωτογραφίες και βίντεο από τοποθεσίες επιθέσεων.

Στις πέντε περιπτώσεις που περιγράφονται παρακάτω, η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις που παραβίαζαν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, μεταξύ άλλων επειδή δεν έλαβαν τις εφικτές προφυλάξεις για να γλιτώσουν τους αμάχους, ή επειδή πραγματοποίησαν επιθέσεις χωρίς διακρίσεις που δεν έκαναν διάκριση μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών στόχων, ή επειδή πραγματοποίησαν επιθέσεις που μπορεί να στρέφονταν κατά πολιτικών αντικειμένων.

Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όλα τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει, ανά πάσα στιγμή, να κάνουν διάκριση μεταξύ αφενός αμάχων και πολιτικών στόχων και αφετέρου μαχητών και στρατιωτικών στόχων, και να κατευθύνουν τις επιθέσεις τους μόνο σε μαχητές και στρατιωτικούς στόχους. Οι απευθείας επιθέσεις κατά αμάχων ή πολιτικών στόχων απαγορεύονται και αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Απαγορεύονται επίσης οι αδιάκριτες επιθέσεις, εκείνες που δεν κάνουν την απαιτούμενη διάκριση. Όταν μια επίθεση χωρίς διακρίσεις σκοτώνει ή τραυματίζει αμάχους, ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου. Απαγορεύονται επίσης οι δυσανάλογες επιθέσεις, εκείνες όπου η αναμενόμενη βλάβη σε αμάχους και μη στρατιωτικά αντικείμενα είναι υπερβολική σε σύγκριση με το «συγκεκριμένο και άμεσο στρατιωτικό πλεονέκτημα που αναμένεται». Η εσκεμμένη εξαπόλυση δυσανάλογης επίθεσης αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Ολόκληρες οικογένειες αφανίστηκαν

Περίπου στις 8:20 μ.μ. της 7ης Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τριώροφο κτίριο κατοικιών στη συνοικία al-Zeitoun της πόλης της Γάζας, όπου διέμεναν τρεις γενιές της οικογένειας al-Dos. Δεκαπέντε μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν από την επίθεση, επτά από τα οποία ήταν παιδιά. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται οι Awni και Ibtissam al-Dos και τα εγγόνια και συνονόματά τους Awni, 12 ετών, και Ibtissam, 17 ετών, καθώς και οι Adel και Ilham al-Dos και τα πέντε παιδιά τους. Ο μικρός Adam, μόλις 18 μηνών, ήταν το νεότερο θύμα.

Ολόκληρη η οικογένειά μας καταστράφηκε. δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ο Mohammad al-Dos, του οποίου ο πεντάχρονος γιος Rakan σκοτώθηκε στην επίθεση. «Δύο βόμβες έπεσαν ξαφνικά πάνω στο κτίριο και το κατέστρεψαν. Η σύζυγός μου και εγώ ήμασταν τυχεροί που επιβιώσαμε επειδή μέναμε στον τελευταίο όροφο. Ήταν εννέα μηνών έγκυος και γέννησε στο νοσοκομείο al-Shifa μια μέρα μετά την επίθεση. Ολόκληρη η οικογένειά μας καταστράφηκε». Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνέντευξη από έναν γείτονα του οποίου το σπίτι είχε υποστεί ζημιές από την επίθεση. Όπως και ο Mohammad al-Dos, είπε ότι δεν είχε λάβει προειδοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις, ούτε και κανείς από την οικογένειά του .«Ήταν ξαφνικό, μπουμ, κανείς δεν μας είπε τίποτα», είπε.
Το γεγονός ότι το κτίριο ήταν γεμάτο πολίτες τη στιγμή της αεροπορικής επιδρομής ενισχύει περαιτέρω τη μαρτυρία των επιζώντων που είπαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έδωσαν καμία προειδοποίηση. Οι συγγενείς, οι γείτονες και οι ομάδες διάσωσης χρειάστηκαν περισσότερες από έξι ώρες για να βγάλουν τα πτώματα κάτω από τα ερείπια.
Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δεν βρήκε στοιχεία για στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή κατά τη στιγμή της επίθεσης. Εάν οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε αυτό το κτίριο κατοικιών γνωρίζοντας ότι υπήρχαν μόνο άμαχοι παρόντες κατά τη στιγμή της επίθεσης, αυτό θα αποτελούσε άμεση επίθεση σε μη στρατιωτικό στόχο ή σε αμάχους, οι οποίες απαγορεύονται και συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Το Ισραήλ δεν έδωσε καμία εξήγηση για το περιστατικό. Εναπόκειται στον επιτιθέμενο να αποδείξει τη νομιμότητα της στρατιωτικής του συμπεριφοράς. Ακόμη και αν οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευαν αυτό που θεωρούσαν στρατιωτικό στόχο, η επίθεση σε κτίριο κατοικιών, την ώρα που ήταν γεμάτο πολίτες, στην καρδιά μιας πυκνοκατοικημένης γειτονιάς αμάχων, με τρόπο που προκάλεσε αυτόν τον αριθμό θυμάτων μεταξύ των πολιτών και τον βαθμό καταστροφής θα συνιστούσε αδιάκριτη επίθεση. Οι αδιάκριτες επιθέσεις που σκοτώνουν και τραυματίζουν αμάχους είναι εγκλήματα πολέμου.

Στις 10 Οκτωβρίου, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε οικογενειακό σπίτι σκότωσε 12 μέλη της οικογένειας Hijazi και τέσσερις γείτονές τους, στην οδό al-Sahaba της πόλης της Γάζας. Μεταξύ των νεκρών ήταν και τρία παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε στόχους της Χαμάς στην περιοχή, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες και δεν παρείχε στοιχεία για την παρουσία στρατιωτικών στόχων. Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δεν βρήκε κανένα στοιχείο για την ύπαρξη στρατιωτικών στόχων στην περιοχή κατά τη στιγμή της επίθεσης. Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με τον Kamal Hijazi, ο οποίος έχασε την αδελφή του, τους δύο αδελφούς του και τις συζύγους τους, πέντε ανίψια και δύο ξαδέλφια στην επίθεση. Ο ίδιος δήλωσε: «Το σπίτι της οικογένειάς μας, ένα τριώροφο σπίτι, βομβαρδίστηκε στις 5:15 μ.μ. Ήταν ξαφνικό, χωρίς καμία προειδοποίηση, γι’ αυτό και όλοι ήταν στο σπίτι». Ο Ahmad Khalid Al-Sik, ένας από τους γείτονες της οικογένειας Hijazi, σκοτώθηκε επίσης. Ήταν 37 ετών και είχε τρία μικρά παιδιά, τα οποία τραυματίστηκαν όλα στην επίθεση. Ο πατέρας του Ahmad περιέγραψε τι συνέβη: «Ήμουν στο σπίτι στο διαμέρισμά μας και ο Ahmad ήταν κάτω όταν το απέναντι σπίτι [που ανήκε στην οικογένεια Hijazi] βομβαρδίστηκε, και σκοτώθηκε. Πήγαινε στο κουρείο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του κτιρίου μας. Όταν ο Ahmad έφυγε για να πάει να κουρευτεί, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι δεν θα τον ξανάβλεπα. Ο βομβαρδισμός ήταν ξαφνικός, απροσδόκητος. Δεν υπήρχε προειδοποίηση: Οι άνθρωποι ήταν απασχολημένοι με τις καθημερινές τους εργασίες». Ο κουρέας που επρόκειτο να κουρέψει τον Ahmad σκοτώθηκε επίσης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Διεθνούς Αμνηστίας, δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στο σπίτι ή στην κοντινή γειτονιά, αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να πρόκειται για απευθείας επίθεση κατά αμάχων ή κατά μη στρατιωτικού στόχου, κάτι που απαγορεύεται και αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Ανεπαρκείς προειδοποιήσεις

Στις περιπτώσεις που τεκμηρίωσε η Διεθνής Αμνηστία, η οργάνωση διαπίστωσε επανειλημμένα ότι ο ισραηλινός στρατός είτε δεν είχε προειδοποιήσει καθόλου τους πολίτες είτε είχε εκδώσει προειδοποιήσεις που ήταν ανεπαρκείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενημέρωσαν μόνο ένα άτομο για χτύπημα που επηρέασε ολόκληρα κτίρια ή δρόμους γεμάτους ανθρώπους ή εξέδωσαν ασαφείς εντολές «εκκένωσης», που άφησαν τους κατοίκους σε σύγχυση σχετικά με το χρονικό πλαίσιο. Σε καμία περίπτωση οι ισραηλινές δυνάμεις δεν διασφάλισαν ότι οι πολίτες θα είχαν κάποιο ασφαλές μέρος να απομακρυνθούν.

Σε επίθεση στην αγορά της Τζαμπάλια, οι άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ανταποκρινόμενοι σε μια εντολή «εκκένωσης», μόνο και μόνο για να σκοτωθούν στο μέρος στο οποίο κατέφυγαν. Στις 8 Οκτωβρίου, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε τον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας τους Mohammed και Shuruq al-Naqla και δύο παιδιά τους, τον Omar, τριών ετών, και τον Yousef, πέντε ετών, και τραυματίζοντας τη δίχρονη κόρη τους Mariam και τον τρίχρονο ανιψιό τους Abdel Karim. Περίπου 20 άλλα άτομα τραυματίστηκαν επίσης από το χτύπημα. Ο Ismail al-Naqla, αδελφός του Mohammed και πατέρας του Abdel Karim, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο γείτονάς τους έλαβε τηλεφώνημα από τον ισραηλινό στρατό γύρω στις 10:30 π.μ., που προειδοποιούσε ότι το κτίριό του επρόκειτο να βομβαρδιστεί. Ο Ismai και ο Mohammed και οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν αμέσως το κτίριο, όπως και οι γείτονές τους. Μέχρι τις 15:30, δεν είχε σημειωθεί καμία επίθεση, οπότε οι al-Naqlas και άλλοι πήγαν στα σπίτια τους για να συλλέξουν είδη πρώτης ανάγκης. Ο Ismail εξήγησε ότι θεώρησαν πως θα ήταν ασφαλές να το κάνουν, καθώς είχαν περάσει πέντε ώρες από την προειδοποίηση, αν και σκόπευαν να φύγουν και πάλι πολύ γρήγορα. Αλλά καθώς επέστρεφαν στα διαμερίσματά τους, μια βόμβα έπληξε το διπλανό κτίριο, καταστρέφοντας το σπίτι των al-Naqlas και προκαλώντας ζημιές σε άλλα γειτονικά κτίρια. Ο Mohammed  και η οικογένειά του βρίσκονταν ακόμη στην αυλή του κτιρίου τους όταν σκοτώθηκαν. Ο Ismail περιέγραψε ότι είδε μέρος του εγκεφάλου του πεντάχρονου ανιψιού του Yousef «έξω από το κεφάλι του» και δήλωσε ότι το σώμα του τρίχρονου Omar δεν μπορούσε να ανασυρθεί κάτω από τα ερείπια μέχρι την επόμενη ημέρα. Είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι η Mariam και ο Abdel Karim, τα δύο επιζώντα παιδιά, πήραν γρήγορα εξιτήριο από το νοσοκομείο, καθώς τα νοσοκομεία της Γάζας είναι υπερφορτωμένα με τον όγκο των θυμάτων.

Η προειδοποίηση δεν απαλλάσσει τις ένοπλες δυνάμεις από τις άλλες υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ιδιαίτερα δεδομένου του χρόνου που είχε παρέλθει από την έκδοση της προειδοποίησης, εκείνοι που πραγματοποίησαν την επίθεση θα έπρεπε να είχαν ελέγξει αν υπήρχαν άμαχοι πριν προχωρήσουν στην επίθεση. Επιπλέον, εάν, όπως φαίνεται, επρόκειτο για απευθείας επίθεση σε πολιτικό στόχο, αυτό θα συνιστούσε έγκλημα πολέμου.

«Όλοι έψαχναν τα παιδιά τους»

Περίπου στις 10:30 π.μ. της 9ης Οκτωβρίου, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν μια αγορά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 69 ανθρώπους. Ο δρόμος της αγοράς είναι γνωστό ότι είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες εμπορικές περιοχές στη βόρεια Γάζα. Εκείνη την ημέρα ήταν ακόμα πιο γεμάτη από το συνηθισμένο, καθώς ήταν γεμάτη με χιλιάδες ανθρώπους από τις γύρω περιοχές, που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους με άδεια χέρια νωρίτερα το πρωί, αφού είχαν λάβει μηνύματα από τον ισραηλινό στρατό. Το Εργαστήριο Τεκμηρίωσης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας εξέτασε έξι βίντεο που δείχνουν τα επακόλουθα της αεροπορικής επιδρομής στην αγορά του καταυλισμού Τζαμπάλια. Οι εικόνες δείχνουν μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με πολυώροφα κτίρια. Τα βίντεο από τα επακόλουθα και οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν τουλάχιστον τρία πολυώροφα κτίρια να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και αρκετές κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Στα πλάνα φαίνονται επίσης πολυάριθμα πτώματα νεκρών κάτω από τα ερείπια.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στόχευαν «ένα τζαμί στο οποίο βρίσκονταν μέλη της Χαμάς» όταν έπληξαν την αγορά Τζαμπάλια, αλλά δεν έχουν παράσχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό τους. Ανεξάρτητα από αυτό, η συμμετοχή σε μια πολιτική ομάδα δεν καθιστά από μόνη της ένα άτομο στοχοποιήσιμο. Οι δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε η Διεθνής Αμνηστία δεν έδειξαν κανένα τζαμί στην άμεση περιοχή του δρόμου της αγοράς. Με βάση μαρτυρίες, δορυφορικές εικόνες και επαληθευμένα βίντεο, η επίθεση, η οποία είχε αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων, ήταν αδιάκριτη και πρέπει να διερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου.
Ο Imad Hamad, ηλικίας 19 ετών, σκοτώθηκε κατά την επίθεση στην αγορά της Τζαμπάλια, ενώ πήγαινε να αγοράσει ψωμί και στρώματα για την οικογένειά του. Ο πατέρας του, Ziyad Hamad, περιέγραψε στη Διεθνή Αμνηστία πώς μια μέρα νωρίτερα η οικογένειά τους είχε εγκαταλείψει το σπίτι τους στο Beit Hanoun, αφού έλαβε προειδοποιητικό μήνυμα από τον ισραηλινό στρατό, και είχε περπατήσει σχεδόν πέντε χιλιόμετρα μέχρι ένα σχολείο του ΟΗΕ, το οποίο λειτουργούσε ως καταφύγιο, στον καταυλισμό Τζαμπάλια. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, ο γιος του, Imad, είχε μεταφέρει στους ώμους του τον μικρό αδελφό του. Την επόμενη μέρα, είπε ο Ziyad στη Διεθνή Αμνηστία, κουβαλούσε το νεκρό σώμα του Imad στους δικούς του ώμους, πηγαίνοντας τον γιο του για να τον θάψουν. Τα παιδιά μου κατουριούνται πάνω τους, από τον πανικό, τον φόβο, το κρύο. Δεν έχουμε καμία σχέση με όλα αυτά. Τι σφάλμα διαπράξαμε;
Ο Ziyad περιέγραψε τις σκηνές κόλασης που συνάντησε στο νεκροτομείο όπου βρήκε το πτώμα του γιου του, μαζί με πολλά άλλα. «Τα πτώματα ήταν καμένα, φοβόμουν να κοιτάξω. Δεν ήθελα να κοιτάξω, φοβόμουν να κοιτάξω το πρόσωπο του Imad. Τα πτώματα ήταν διασκορπισμένα στο πάτωμα. Όλοι έψαχναν τα παιδιά τους μέσα σε αυτούς τους σωρούς. Αναγνώρισα τον γιο μου μόνο από το παντελόνι του. Ήθελα να τον θάψω αμέσως, έτσι κουβάλησα τον γιο μου και τον έβγαλα έξω. Τον κουβάλησα» .Όταν η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με τον Ziyad και την οικογένειά του, βρίσκονταν σε σχολείο του ΟΗΕ που φιλοξενούσε εκτοπισμένους. Είπε ότι δεν υπήρχαν βασικές υπηρεσίες ή αποχέτευση και ότι δεν είχαν στρώματα.
Η απόγνωση του Ziyad για τις αδικίες που έχει υποστεί είναι αισθητή. “Τι έκανα για να το αξίζω αυτό;» αναρωτήθηκε. «Να χάσω τον γιο μου, να χάσω το σπίτι μου, να κοιμάμαι στο πάτωμα μιας αίθουσας διδασκαλίας; Τα παιδιά μου κατουριούνται πάνω τους, από τον πανικό, από τον φόβο, από το κρύο. Δεν έχουμε καμία σχέση με όλα αυτά. Τι σφάλμα διαπράξαμε; Μεγάλωσα το παιδί μου, όλη μου τη ζωή, για ποιον λόγο; Για να το δω να πεθαίνει ενώ αγόραζε ψωμί;». Ενώ ο ερευνητής της Αμνηστίας μιλούσε με τον Ziyad στο τηλέφωνο, άλλη μια αεροπορική επιδρομή χτύπησε σε κοντινή απόσταση.

Από τις 10 Οκτωβρίου, όταν οι ερευνήτριες/-ητές της Διεθνούς Αμνηστίας πήραν συνέντευξη από τον Ziyad, οι συνθήκες για τους εσωτερικά εκτοπισμένους επιδεινώθηκαν περαιτέρω, λόγω της κλίμακας του εκτοπισμού και της έκτασης των καταστροφών και των καταστροφικών επιπτώσεων του πλήρους αποκλεισμού που επιβλήθηκε από τις 9 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στη Γάζα είχε φτάσει το 1 εκατομμύριο μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 527.500 ανθρώπων που διαμένουν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ στην κεντρική και νότια Γάζα.

«Δεν μπορούμε καν να μετρήσουμε τους νεκρούς μας»

Στις 10 Οκτωβρίου ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε εξαώροφο κτίριο στο Sheikh Radwan, μια συνοικία της πόλης της Γάζας, στις 4:30 μ.μ. Το πλήγμα κατέστρεψε ολοσχερώς το κτίριο και σκότωσε τουλάχιστον 40 πολίτες. Οι δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ζημιές σε κτίρια σε αυτόν τον δρόμο κάποια στιγμή μεταξύ 12:11 UTC στις 10 Οκτωβρίου και 7:30 UTC στις 11 Οκτωβρίου.

Το Εργαστήριο Τεκμηρίωσης Κρίσεων προχώρησε στον γεωεντοπισμό δύο βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιβεβαιώνουν την καταστροφή σπιτιών στο Sheikh Radwan. Το ένα από τα βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 10 Οκτωβρίου, δείχνει ανθρώπους να βγάζουν το σώμα ενός νεκρού βρέφους από τα ερείπια.
Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με τον Mahmoud Ashour, του οποίου η κόρη, Iman, και τα τέσσερα παιδιά της, Hamza, έξι μηνών, Ahmad, δύο ετών, Abdelhamid έξι ετών και Rihab, οκτώ ετών, σκοτώθηκαν στην επίθεση. “Δεν μπόρεσα να τα προστατέψω, δεν έχει απομείνει κανένα ίχνος της κόρης μου, δήλωσε ο .Mahmoud Ashour. «Η κόρη μου και τα παιδιά της ήρθαν εδώ για να αναζητήσουν ασφάλεια επειδή η περιοχή αυτή ήταν σχετικά ασφαλής σε προηγούμενες επιθέσεις. Αλλά δεν μπόρεσα να τα προστατέψω, δεν έχει μείνει κανένα ίχνος από την κόρη μου». Ο Mahmoud περιέγραψε το μέγεθος της καταστροφής: «Σας μιλάω τώρα καθώς προσπαθώ να απομακρύνω τα χαλάσματα με τα χέρια μου. Δεν μπορούμε καν να μετρήσουμε τους νεκρούς μας».
Ο Fawzi Naffar, 61 ετών, δήλωσε ότι 19 μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου, των παιδιών και των εγγονών του, σκοτώθηκαν όλα στην αεροπορική επιδρομή. Όταν η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με τον Fawzi, πέντε ημέρες μετά την αεροπορική επιδρομή, είχε καταφέρει να ανασύρει μόνο τα λείψανα της νύφης του.

Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας διαπίστωσε ότι μέλος της Χαμάς διέμενε σε όροφο του κτιρίου, αλλά δεν βρισκόταν εκεί τη στιγμή της αεροπορικής επιδρομής. Η ιδιότητα του μέλους μιας πολιτικής ομάδας δεν καθιστά από μόνη της ένα άτομο στρατιωτικό στόχο. Ακόμη και αν το άτομο αυτό ήταν μαχητής, η παρουσία ενός μαχητή σε πολιτικό κτίριο δεν μετατρέπει το κτίριο αυτό ή οποιονδήποτε από τους πολίτες που βρίσκονται εντός του σε στρατιωτικό στόχο. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί από τις ισραηλινές δυνάμεις να λαμβάνουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις για την ελαχιστοποίηση της βλάβης των αμάχων και της μη στρατιωτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης ή της αναβολής της επίθεσης, εάν διαφανεί ότι αυτή θα ήταν αδιάκριτη ή με άλλο τρόπο παράνομη. Αυτές οι προφυλάξεις δεν ελήφθησαν πριν από την αεροπορική επιδρομή στο Sheikh Radwan. Το κτίριο ήταν γνωστό ότι ήταν γεμάτο από άμαχους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, και ο κίνδυνος γι’ αυτούς θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί. Πρόκειται για επίθεση χωρίς διακρίσεις που σκότωσε και τραυμάτισε αμάχους και πρέπει να διερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί:

Τις ισραηλινές αρχές:

 • Να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες επιθέσεις και να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, μεταξύ άλλων, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσουν τις βλάβες εις βάρος των αμάχων και τις ζημιές σε μη στρατιωτικούς στόχους και να απέχουν από απευθείας επιθέσεις εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων, τις αδιάκριτες και τις δυσανάλογες επιθέσεις.
 • Να επιτρέψουν αμέσως την ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας.
 • Να άρουν επειγόντως τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας, ο οποίος ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία και αποτελεί έγκλημα πολέμου, ενόψει της τρέχουσας καταστροφής και των ανθρωπιστικών επιταγών.
 • Να ανακαλέσουν την απαράδεκτη διαταγή «εκκένωσης», η οποία έχει αφήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους εκτοπισμένους.
 • Να παραχωρήσουν άμεση πρόσβαση στην Ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη για τη διεξαγωγή ερευνών, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής χρονικά ευαίσθητων αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυριών.

Τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τους συμμάχους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου:

 • Να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας από παράνομες επιθέσεις.
 • Να επιβάλουν ολοκληρωμένο εμπάργκο όπλων σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης, δεδομένου ότι διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις που ισοδυναμούν με εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τα κράτη πρέπει να απέχουν από την προμήθεια στο Ισραήλ όπλων και στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών τεχνολογιών, των εξαρτημάτων και των συστατικών, τεχνικής βοήθειας, εκπαίδευσης, οικονομικής ή άλλης βοήθειας. Θα πρέπει επίσης να καλέσουν τα κράτη που προμηθεύουν όπλα σε παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να απέχουν από αυτό.
 • Να απέχουν από κάθε δήλωση ή ενέργεια που θα νομιμοποιούσε, έστω και έμμεσα, τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις του Ισραήλ στη Γάζα.
 • Να πιέσουν το Ισραήλ να άρει τον παράνομο 16ετή αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας, ο οποίος ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας, είναι έγκλημα πολέμου και αποτελεί βασική πτυχή του ισραηλινού συστήματος απαρτχάιντ.
 • Να διασφαλίσουν ότι η συνεχιζόμενη έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την κατάσταση στην Παλαιστίνη θα λάβει πλήρη υποστήριξη και όλους τους απαραίτητους πόρους.

Το Γραφείο Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου:

 • Να επισπεύσει επειγόντως την τρέχουσα έρευνά του στην κατάσταση της Παλαιστίνης, εξετάζοντας τα φερόμενα εγκλήματα από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ εις βάρος των Παλαιστινίων.

Τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες:

 • Να τερματίσουν αμέσως τις σκόπιμες επιθέσεις κατά αμάχων, την εκτόξευση ρουκετών χωρίς διακρίσεις και την ομηρία. Πρέπει να απελευθερώσουν τους αμάχους ομήρους χωρίς όρους και αμέσως.

Posted on 13/11/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top