Στις 20 Νοεμβρίου δικάζονται αυτοί που υπερασπίστηκαν 41 δέντρα στη Θεσσαλονίκη – Συναυλία αλληλεγγύης 16 Νοεμβρίου

Στις 20 Νοεμβρίου πρόκειται να γίνει η δίκη 14 πολιτών της Θεσσαλονίκης που συνελήφθηκαν από την αστυνομία στις 13 Μαρτίου 2023, επειδή υπερασπίστηκαν τα 41 δέντρα του πάρκου Ρωμαϊκής Αγοράς. Στάθηκαν καθιστοί μπροστά στα δέντρα, ακίνητοι στο έδαφος, για να τα προστατεύσουν. Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε την κοπή τους, αδιαφόρησε όχι μόνο για τις πολύμηνες διαμαρτυρίες των πολιτών, αλλά και για τις σοβαρές αντιρρήσεις, για τις κοπές και τις βαθιές κλαδεύσεις, πέντε κορυφαίων επιστημονικών φορέων (Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, Ορνιθολογική Εταιρία).
Οι 14 πολίτες βαρύνονται με την κατηγορία της “παράνομης βίας”, ενώ ενήργησαν απολύτως ειρηνικά, με σκοπό την προστασία των δέντρων της πόλης και της ποιότητας ζωής μας. Εδώ και ένα χρόνο αγωνιζόμαστε με συνέπεια και με κάθε ειρηνικό και νόμιμο μέσο 1) για την αποτροπή κάθε αναίτιας κοπής (4.000 δέντρα έχει αποφασίσει η απερχόμενη δημοτική αρχή να κοπούν), 2) για ατομική αξιολόγηση της κατάστασης κάθε δέντρου ξεχωριστά, 3) για υπερδιπλασιασμό των δέντρων της πόλης, ξεκινώντας με τη φύτευση νέων στις 3.500 κενές δεντροδόχους. Υπενθυμίζουμε ότι, παρά τις διαμαρτυρίες μας, η διοίκηση Ζέρβα προχώρησε ήδη στην κοπή 690 δέντρων και στη θανατηφόρα κλάδευση αρκετών χιλιάδων άλλων. Στη Θεσσαλονίκη, την πόλη με το λιγότερο πράσινο και με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη!
Αγαπητοί/ες μας συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Μεγάλο μέρος του ταμείου μας έχει ήδη δαπανηθεί σε δικαστικούς αγώνες για την αναστολή και παύση της κοπής των δέντρων στη Θεσσαλονίκη και μας είναι δύσκολο να συνεχίσουμε χωρίς τη βοήθειά σας. Ελπίζουμε στην οικονομική σας συνδρομή, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα τωρινά δικαστικά έξοδα, τα πιθανά επόμενα, αλλά και τις δράσεις μας για την υπεράσπιση των δέντρων της Θεσσαλονίκης.
Απευθυνόμαστε σε εσάς, στους ανήσυχους και ευαίσθητους πολίτες που αγωνιάτε μαζί μας για το περιβαλλοντικό έγκλημα της διοίκησης του Δήμου και αγανακτείτε για την αντιδημοκρατική της στάση, αφού η ίδια έστειλε να συλλάβουν πολίτες, οι οποίοι αγωνίζονταν για το δικαίωμα στο πράσινο, τη δροσιά, τη σκιά, το οξυγόνο, το καθαρό περιβάλλον, τη σωματική και ψυχική μας υγεία!
Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας! Όποιος/α επιθυμεί να συνδράμει οικονομικά, μπορεί να καταθέσει ένα ποσό στον παρακάτω λογαριασμό:
ΕΘΝΙΚΗΤΡΑΠΕΖΑ / NATIONAL BANK OF GREECE
IBAN GR5801102170000021748006802
Swift code: ETHNGRAAXXX
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ECOLOGICAL MOVEMENT OF THESSALONIKI
αιτιολογία παραλήπτης: “ΔΕΝΤΡΑ” / ονοματεπώνυμο
Ευχαριστούμε όλες/ους για τη συμπαράσταση! Δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στη μαζική, αναίτια κοπή και το καταστροφικό κλάδεμα των δέντρων της Θεσσαλονίκης, με όλες μας τις δυνάμεις!
Δίκτυο για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα”
Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα
Tην Πέμπτη 16 Νοεμβρίου διοργανώνεται συναυλία για τα δικαστικά έξοδα αυτών που υπερασπίστηκαν ειρηνικά τα 41 δέντρα της Ρωμαϊκής Αγοράς! Η κίνηση “Δίκτυο για το Αστικό Πράσινο SOSte τα δέντρα σας” προσκαλεί στη συναυλία “για να γιορτάσουμε τους αγώνες μας για το περιβάλλον και τη ζωή!”
 

Posted on 13/11/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top