Γαλλία: ΝΕΑ ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ευρεία εκλογική συνεργασία Πρασίνων – Αριστεράς

του Γιώργου Ζεγκλίνα

Mετά από συνομιλίες εβδομάδων και αντίστοιχες διαπραγματεύσεις, το Πράσινο EELV με επικεφαλής τον yannick jadot  (πράσινο ευρωβουλευτή από το 2009, υποψήφιο των Πράσινων για τις προεδρικές εκλογές, που συγκέντρωσε περίπου 4,58%) και το Κόμμα ”Αδέσμευτη Γαλλία” (La France Insoumise) του Ζαν-Λυκ Μελανσόν (υποψήφιου προέδρου που συγκέντρωσε περίπου το 21,95% των ψηφοφόρων), κατέληξαν σε συμφωνία για την δημιουργία Εκλογικής Συμμαχίας εν όψει των εκλογών του Ιουνίου. Οι φήμες για κοινή κάθοδο κάποιων ή όλων των Προοδευτικών Κομμάτων στις Βουλευτικές Εκλογές της Γαλλίας, πύκνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες και ιδιαίτερα μετά την αποτυχία του Μελανσόν να προκριθεί στον επόμενο γύρο για ένα μικρό ποσοστό.

French elections: Macron and Le Pen to fight for presidency - BBC News

Όσον αφορά τους Γάλλους Πράσινους, η απόφαση πάρθηκε από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο τους, το ανώτατο Αντιπροσωπευτικό Όργανο του Κόμματος, με 84 ψήφους υπέρ, 10 ψήφους κατά και 8 λευκές ψήφους. Η Συμμαχία, όπως είχε ανακοινωθεί λίγες μέρες πριν όταν και είχε επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην “Αδέσμευτη Γαλλία” (LFI) και το Κίνημα Gs του Μπενουά Χαμόν, έχει τον τίτλο ”ΝΕΑ ΛΑΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ” (NOUVELLE UNION POPULAIRE ECOLOGISTE & SOCIALE).

Στη Συμμαχία συμμετέχει και το Κίνημα ”Μαζί” (Οικο-σοσιαλιστικό), ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα.

Έχει προκαλέσει θετικά σχόλια το γεγονός πως τα 2 μεγαλύτερα Προοδευτικά Κόμματα της Γαλλίας, το Αριστερό LFI και το Πράσινο EELV, κατάφεραν να έχουν συνομιλίες με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του καθενός και να πετύχουν μια συμφωνία που θα αποδώσει καρπούς στο Πλειοψηφικό Σύστημα ”2 Γύρων” της Γαλλίας!

 

 

Posted on 02/05/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top