“Ελευθερώστε τους σπόρους. Σώστε το μέλλον της μπύρας και του φαγητού μας” από πατέντες!

Οι εταιρείες Carlsberg, Bayer-Monsanto και Heineken είναι μεταξύ των εταιρειών που προσπαθούν να αποκτήσουν πατέντες πάνω σε σπόρους και στη φύση. Πρόσφατα οργανώθηκε στους δρόμους του Μονάχου, της έδρας όπου δίνονται τα δικαιώματα στους σπόρους (πατέντες) διαμαρτυρία, που είχε ως αποτέλεσμα η Carlsberg να εγκαταλείψει μια από τις πατέντες της για ένα συγκεκριμένο είδος κριθαριού.

Front of picture, table covered in beer bottles with European flags in them. Behind table to left, group of 6 people holding placards. Η διαμαρτυρία No Patents on Seeds μπροστά από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στο Μόναχο

Αλλά η Carlsberg σύμφωνα με την ευρωπαϊκή καμπάνια “no patents on seeds” προσπαθεί να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας άλλους τύπους κριθαριού. Άλλες εταιρείες, όπως η Bayer-Monsanto ή η Heineken, χρησιμοποιούν επί του παρόντος τα ίδια κενά στη νομοθεσία περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία φρούτων, λαχανικών και σπόρων.

Η καμπάνια που οργανώνει η WeMove Europe συνεχίζει την πίεση για να διασφαλιστεί ότι το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας θα κλείσει αυτά τα νομικά κενά και η Carlsberg θα εγκαταλείψει όλες τις προσπάθειες για πατέντες! Ήδη σχεδόν 200.000 ευρωπαίοι πολίτες έχουν υπογράψει την έκκληση “Ελευθερώστε τους σπόρους! Σώστε το μέλλον της μπύρας και του φαγητού μας”  

Η κινητοποίηση για να σταματήσει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) τις πατέντες για σπόρους φυτών εντείνεται, ενόψει της συνεδρίασης του Γραφείου με θέμα αν θα έχει μια εταιρία το δικαίωμα να καλλιεργεί και να πουλά ορισμένα φρούτα και λαχανικά με αποκλειστικότητα. Η κινητοποίηση είχε το 2020 ένα σημαντικό θετικό αποτέλεσμα: το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) αποδέχτηκε επίσημα ότι τα φυτά που εκτρέφονται συμβατικά δεν μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Εκτός από θεσμικές παρεμβάσεις, έχουν κατατεθεί πολλές καταγγελίες κατά μιας πατέντας για ντομάτες, ενώ έχει οργανωθεί διαμαρτυρία στο Μόναχο στη διάρκεια του φεστιβάλ μπύρας Oktoberfest.   

Ωστόσο, η Bayer-Monsanto, η DowDupont, η Heineken και η Carlsberg προσπαθούν να αξιοποιήσουν νομικά κενά για την κατοχύρωση νέων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για πεπόνια ή κριθάρι. Ενώ απαγορεύονται τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για φυτά που εκτρέφονται συμβατικά, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για αναπαραγωγή μέσω γενετικής μηχανικής, συμπεριλαμβανομένων νέων μεθόδων, όπως η επεξεργασία γονιδιώματος, μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Οι εταιρείες προσπαθούν να θολώσουν τη διάκριση μεταξύ της συμβατικής αναπαραγωγής και της γενετικής μηχανικής. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι για την παρασκευή μπύρας ή πεπονιών μπορούν ακόμα να αντιμετωπιστούν σαν “εφεύρεση”.


Οι συνεργάτες μας Χωρίς διπλώματα ευρεσιτεχνίας για σπόρους διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα μπροστά στο γερμανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και σύντομα θα φέρουν τα λαχανικά τους που ουρλιάζουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας μπροστά από το γραφείο της ΕΠΟ στο Μόναχο
Η κίνηση πολιτών: “Χωρίς διπλώματα ευρεσιτεχνίας για σπόρους διαδήλωσαν πρόσφατα μπροστά στο γερμανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης”

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δημιουργούν μονοπώλια: τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σπόροι που αξιώνονται να κατοχυρωθούν με διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους αγρότες για περαιτέρω αναπαραγωγή χωρίς την άδεια του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Αυτό σημαίνει ότι μερικές μεγάλες εταιρείες αποκτούν εκτεταμένο έλεγχο στην καθημερινή παραγωγή τροφίμων – μπορούν να αποφασίσουν τι τρώμε, τι παράγουν οι αγρότες, τι πωλούν οι έμποροι λιανικής και πόσα πρέπει να πληρώσουμε όλοι για αυτό.

Εάν δεν σταματήσουν αυτές οι πατέντες, οι μικροκαλλιεργητές θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από μεγάλες εταιρείες που μπορούν να ελέγχουν την πρόσβαση σε σπόρους για περαιτέρω αναπαραγωγή. Η EPO πρέπει να αναλάβει δράση το συντομότερο δυνατό, προτού οι Bayer-Monsanto και DowDupont αποκτήσουν τα αποκλειστικά δικαιώματα σε φρούτα, λαχανικά και σπόρους.

Η κίνηση WeMove Europe προσκαλεί τους πολίτες να υπογράψουν την έκκληση που θα παραδοθεί στην διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ώστε να μην επιτρέψει πατέντες στους σπόρους μέχρι να κλείσουν αυτά τα νομικά κενά. Σώστε το μέλλον των τροφίμων, υπογράψτε τώρα:  

Τέρμα οι πατέντες στους σπόρους!

 

Posted on 22/11/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top