Η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά άλλη μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου να μην απομακρυνθούν από τη χώρα 94 Σύριοι πρόσφυγες

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Του Σπύρου Απέργη

δικηγόρου, ειδικού στο προσφυγικό δίκαιο,

πρώην προέδρου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Την ίδια ώρα που οι Ουκρανοί πρόσφυγες γίνονται δεκτοί στην Ελλάδα, τους δίνεται σύντομα άδεια διαμονής στη χώρα και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εργασίας, στέγασης κλπ (και σωστά), οι ελληνικές αρχές φέρονται να διέπραξαν ή να ανέχτηκαν μια νέα αθλιότητα σε βάρος των Σύρων προσφύγων που προέρχονται κι αυτοί από εμπόλεμη χώρα.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, (παρα)στρατιωτικοί προέβησαν στη βίαιη σύλληψη και επαναπροώθησή 94 Σύρων στην Τουρκία, οι οποίοι βρίσκονταν σε μία νησίδα του ποταμού Έβρου ΕΝΤΟΣ του ελληνικού εδάφους.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τους πρόσφυγες, με βάση ρεπορτάζ του Dimitris Angelidis στην ΕΦΣΥΝ μεγάλος αριθμός κομάντο με καλυμμένα πρόσωπα έφτασαν στη νησίδα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, συνοδευόμενοι από ομάδα αραβόφωνων, οι οποίοι μετέφραζαν τις εντολές ! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κομάντο χτύπησαν βίαια πρόσφυγες, τους ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους, τους αφαίρεσαν κινητά και προσωπικά αντικείμενα και τους μετέφεραν στην ελληνική όχθη του Έβρου, από όπου στη συνέχεια τους επαναπροώθησαν στην Τουρκία.
Είναι αδύνατο να πιστέψω ότι όλα αυτά γίνονται σε μια ιδιαίτερα φρουρούμενη και ελεγχόμενη περιοχή της Ελλάδας, όπως είναι ο Έβρος, με την άγνοια του στρατού και της αστυνομίας.
Την Παρασκευή, ενώ οι πρόσφυγες είχαν απομακρυνθεί με τη βία από τη νησίδα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Μακεδονίας και Θράκης έβγαζε ανακοίνωση στην οποία ισχυριζόταν: «ότι πραγματοποιούνται έρευνες για τον εντοπισμό ατόμων, που σύμφωνα με αναφορές φέρονται να βρίσκονται σε νησίδα εντός της κοίτης του ποταμού Έβρου πλησίον της περιοχής Πυθίου Διδυμοτείχου, με αρνητικό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Οι έρευνες θα συνεχιστούν και κάθε νεότερη εξέλιξη θα γνωστοποιηθεί»! Ωστόσο δημοσιευμένα βίντεο φέρουν ένστολους στρατιωτικούς να εμφανίζονται στην ελληνική όχθη απέναντι από τη νησίδα μαζί με στρατιωτικά οχήματα, σε προγενέστερο της ανακοίνωσης χρόνο και ρωτούν τους πρόσφυγες πόσοι είναι και από πού κατάγονται, ενώ πάνω από τη νησίδα πετούσε drone.
Η HumanRights360 και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Greek Council for Refugees, εκπροσωπώντας αυτούς τους 94 πρόσφυγες από τη Συρία, προσέφυγαν την Τετάρτη 24/5/2022 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), ζητώντας την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας καθώς και την υπαγωγή τους στις νόμιμες διαδικασίες υποδοχής.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χορήγησε τα ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση οι 94 πρόσφυγες να μην απομακρυνθούν από τη χώρα, να έχουν πρόσβαση σε φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη. Το ΕΔΔΑ με την ίδια απόφασή του ζητούσε πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση για το αν οι πρόσφυγες έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, αν είχαν τη δυνατότητα αυτή καθώς και πρόσβαση σε νομική συνδρομή.
Η εκ νέου προκλητική αγνόηση δικαστικής εντολής ευρωπαικού δικαστηρίου από την κυβέρνηση, που, σε τελική ανάλυση, έχει την ευθύνη γι’ αυτές τις βίαιες επαναπροωθήσεις όχι μόνο δε θυμίζουν φιλοευρωπαική κυβέρνηση που ομνύει στις ευρωπαικές αξίες, αντιθέτως θυμίζουν ανάλογες αντιπροσφυγικές πρακτικές του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Η Ευρωπαική Ένωση εκφράζει λεκτικές καταδίκες, όταν ερωτάται, για τις επαναπροωθήσεις αλλά κάνει απολύτως τίποτα για τη λογοδοσία των όσων ευθύνονται γι’ αυτές. Στην ουσία, έτσι, καλύπτει τη “βρώμικη δουλειά” της ελληνικής κυβέρνησης.
Όμως, το απόστημα αυτού του ελληνικού και ευρωπαικού αίσχους έχει πια σπάσει με την παραίτηση του επικεφαλής της FRONTEX, Fabrice Leggeri, που αποδείχτηκε ότι εμπλέκεται σε επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία. Εκτιμώ ότι, αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει κάποιας μορφής λογοδοσία σε διεθνή δικαστικά όργανα, στα οποία έχουν προσφύγει αλλοδαποί και μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς, δυστυχώς, η ελληνική δικαιοσύνη τηρεί θλιβερή και απαράδεκτη (δικαστική) σιωπή επί του θέματος αυτού.
Δείτε σχετικά στο Youtube εδώ και εδώ

Posted on 29/05/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top