Βασιλική Γραμματικογιάννη: Υποψήφια στην Εύβοια με το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ για τη φύση και τους κατοίκους της

Η Βασιλική Γραμματικογιάννη συν-επικεφαλής του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ Vasiliki Grammatikogianni θα είναι πρώτη στη λίστα για την #Εύβοια Πράσινο & Μωβ. Πήρε το ρίσκο να είναι στη #βουλή μόνο αν πάρει το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ μεγάλο ποσοστό στην περιοχή της Εύβοιας – που δεν είναι από αυτές στις οποίες εκλέγουν εύκολα μικρότερα κόμματα.
Ναι για να εκλεγεί η Βασιλική Γραμματικογιάννη χρειάζεται το Πράσινο και Μωβ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που είναι προϋπόθεση και για να μπορέσει να βοηθήσει πραγματικά την όμορφη αυτή περιοχή και τους κατοίκους της.
Να όπως παρουσίασε εκείνη, με άρθρο της στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 5 Ιουνίου – μέρα περιβάλλοντος –  την επιλογή να είναι υποψήφια επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της Εύβοιας:
—————————————————————————————————————

Για την υποψηφιότητα μου στην Εύβοια… ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

της Βασιλικής Γραμματικογιάννη

Κάθε άνθρωπος έχει στη ζωή του μια ηθική πυξίδα. Ένα σύνολο αρχών που τον κατευθύνουν. Αρχές που ενσταλάγχθηκαν μέσα του από την οικογένεια, τη θρησκεία, την κοινωνία και τις εμπειρίες του. Ωστόσο έρχονται κάποιες στιγμές στη ζωή μας που οι αρχές αυτές γίνονται διαπραγματεύσιμες. Το ΕΓΩ αρχίζει να ψιθυρίζει μέσα στο μυαλό μας για τις ευκαιρίες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, να επιχειρεί να κατευθύνει τις επιλογές μας, να μας θυμίζει πόσο σπουδαίοι και μοναδικοί είμαστε. Και όσο αφήνουμε τους ψιθύρους να δυναμώνουν, τόσο τους ακούμε πιο έντονα και τους επιτρέπουμε να μας οδηγούν. Τους επιτρέπουμε να μας απομονώνουν από την κοινωνία και να μας αποσπούν από το σκοπό μας και τις αρχές μας.

Σε μια τέτοια κατάσταση, σε ένα τέτοιο δίλημμα βρέθηκα ως συνεπικεφαλής της Συμμαχίας Πράσινο & Μωβ. Είθιστε οι αρχηγοί των κομμάτων ή οι συνεπικεφαλής – όπως έχουν τα ΠΡΑΣΙΝΑ κόμματα σε όλη την Ευρώπη – να καταλαμβάνουν τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας. Στις πρώτες εκλογές, που δυστυχώς το Π&Μ απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο – με τη γνωστή ιστορία του «κουμπιού», συμμετείχα στην Α’ Αθήνας, χωρίς τα προνόμια του νόμου αλλά επιλέγοντας να δώσω τη μάχη του σταυρού στο πλευρό των συνυποψηφίων μου.

Στις εκλογές όμως της 25ης Ιουνίου, που γίνονται με λίστα, βρέθηκα μπροστά στο δίλημμα… να επιλέξω να είμαι πρώτη στην Α’ Αθήνας – την περιοχή που γεννήθηκα, μεγάλωσα, δραστηριοποιούμαι, ζω και αγαπώ, την περιφέρεια με τη μεγαλύτερη αίγλη αλλά και με τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγώ αν το κόμμα μου μπει στη Βουλή – ή να επιλέξω μια περιφέρεια που αντιμετωπίζει έντονα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα, και θα έχω την ευκαιρία να δουλέψω για το περιβάλλον που τόσο αγαπώ, σε μια περιφέρεια που θα με κρατήσει πιστή στις αρχές μου και θα σηματοδοτήσει ότι στον πράσινο χώρο δεν είμαστε μόνο λόγια και δηλώσεις αλλά συνεπείς με αυτά που πρεσβεύουμε;

Μετά από σκέψη αλλά και πισωγυρίσματα – και πριν πατηθεί το τελικό κουμπί – αποφάσισα να κάνω αυτό που λέει η καρδιά μου… και αυτό που επιτάσσει η συνείδηση μου. Έθεσα υποψηφιότητα στην πολύπαθη Εύβοια και ένιωσα πολύ χαρούμενη.

Γιατί στην Εύβοια

Γιατί τα δάση της Εύβοιας λένε μια ιστορία. Λένε την ιστορία της χαμένης ομορφιάς της χώρας μας. Τα απανθρακωμένα τοπία της, λένε την ιστορία των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων και των διαλυμένων θεσμών. Η μαυρίλα από τη τέφρα στο έδαφος της Βόρειας Εύβοιας λέει ιστορίες από προηγούμενα εγκαύματα της χώρας μας, που δεν επουλώθηκαν αλλά καλύφθηκαν κάτω από το μπετό της παράνομης δόμησης. Τα αποψιλωμένα βουνά της Νότιας Εύβοιας και οι θηριώδεις ανεμογεννήτριες λένε την ιστορία μιας χώρας προτεκτοράτο. Τα εγκαταλελειμένα λατομεία λένε την ιστορία μιας χώρας σημαδεμένης, πληγωμένης και γεμάτη μπαλώματα. Ολόκληρη η Εύβοια λέει την ιστορία της Ελλάδας. Μιας χώρας που μέσα στα αποκαΐδια ,αλλά κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό της, θρηνεί την εγκατάλειψη της υπαίθρου της, θρηνεί την εγκατάλειψη από τους νέους της, θρηνεί την απώλεια των τοπίων της, θρηνεί που όλα είναι μαύρα σαν το κάρβουνο. Ακόμη και η ψυχολογία των ανθρώπων της…

Μπορώ όμως να κοιτάξω και να πάρω δύναμη από το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας και να πω: “Λοιπόν, ξέρεις αυτό αλλάζει. Η Εύβοια θα αναγεννηθεί, στα καμμένα θα ξαναυπάρξει ζωή. Οι πληγές της θα επουλωθούν, κι εγώ δεσμεύομαι ότι θα δουλέψω γι’ αυτό”.

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ανακοινώνω την υποψηφιότητα μου στην Εύβοια και τη δέσμευση μου στους κατοίκους της για μια στιβαρή και ανθεκτική Εύβοια. Μια Εύβοια που θα αναγεννηθεί και θα εμπνεύσει και την υπόλοιπη Ελλάδα. Μια Εύβοια που στις 25 Ιουνίου τελειώνει με το θρήνο και στις 26 δεν γκρινιάζει, αλλά απαιτεί και διεκδικεί μέσα στο Κοινοβούλιο. Απαιτεί αυτά που πραγματικά αξίζει για να αναγεννηθεί και να διατηρηθεί. Να διατηρηθεί η φύση της ανέπαφη, να διατηρηθεί η παραγωγή της, τα μελίσσια της, οι καλλιέργειες της, τα ρετσίνια της, ο τουρισμός της. Να διατηρηθεί ο πλούτος της για τους κατοίκους της και όχι για τα αρπακτικά.


* Η Βασιλική Γραμματικογιάννη είναι δημοσιογράφος περιβαλλοντικών θεμάτων στην ΕφΣυν και συνεπικεφαλής της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ.

——————————————————————————————————–
Το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ επισημαίνει ότι θέλει να είναι χρήσιμο, να είναι η φωνή και η συνείδηση των πολιτών αλλά και της φύσης, του δάσους, ο φύλακας του πλούτου της Εύβοιας. Αλλά “για να μπορέσουμε να επηρεάσουμε τις αποφάσεις πρέπει να έχουμε ισχυρή παρουσία στη Βουλή. Και τη Βασιλική μέσα στη Βουλή. Εδώ και χρόνια προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Όχι μόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Φυσικά βρεθήκαμε στην Εύβοια και αμέσως μετά την πυρκαγιά για να δούμε την έκταση της καταστροφής με τα δικά μας μάτια και κυρίως για να μιλήσουμε με τους κατοίκους και τους φορείς για την αναγέννηση της φύσης και της κοινωνίας αλλά και για το έγινε και καταστράφηκε μια τόσο μεγάλη έκταση, αλλά και τι καταστράφηκε. Συντάξαμε εκθέσεις για να έχουμε πλήρη εικόνα. Έχουμε ως #πράσινοι διατυπώσει 40 αναλυτικές προτάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον για τους ανθρώπους και τη φύση, συζητώντας με φορείς και πολίτες.
Και τώρα η Βασιλική Γραμματικογιάννη @VasilikiGrammatikogianni συνεπικεφαλής της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ πήρε το ρίσκο να κατέβει επικεφαλής της λίστας των υποψηφίων για την #Εύβοια στις #εκλογές25Ιουνίουγια να δείξουμε ότι εμείς είμαστε διαφορετικοί όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με έργα. Είμαστε στην πολιτική για να είμαστε χρήσιμοι, να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες και τη φύση. Όχι για την καρέκλα. Άλλη μια απόδειξη ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, δεν βάζουμε το προσωπικό συμφέρον πάνω από το κοινό. Ναι πρέπει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τη βιώσιμη αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας. Αυτό το διαμάντι πολιτισμού και φυσικού πλούτου είχε μπει σε πορεία φθοράς και πριν την καταστροφική πυρκαγιά, όπως ακριβώς και το #τρένο.
 κοι.
Με όλο αυτόν τον πολιτισμικό και φυσικό πλούτο που η προστασία και διαχείριση του θα μπορούσε να δημιουργήσει χιλιάδες βιώσιμες θέσεις εργασίας στην ξηρά και τη θάλασσα, σε πράσινη κατεύθυνση, οι νέοι και οι νέες, τώρα και παραδοσιακά επαγγέλματα όπως των ανθρώπων του δάσους και όλοι και όλα όσα ζουν από το δάσος εξαναγκάζονται να μεταναστεύσουν.
Όπως το τρένο που απαξιώθηκε και έγινε …τράκα, έτσι και ο πλούτος αυτός λόγω απουσίας κατάλληλων πολιτικών παραδόθηκε στην καταστροφική διολίσθηση και τελικά στην εγκληματική καταστροφή του δάσους, της φύσης αλλά κυρίως της τοπικής κοινωνίας.
Το δάσος, η φύση θα επανακάμψουν αργά ή γρήγορα, ακόμα και μόνα τους. Η αναγέννηση των ανθρώπινων κοινωνιών της περιοχής χρειάζεται την υποστήριξή μας, κατάλληλες πολιτικές που δίνουν τον κύριο ρόλο και τα κατάλληλα εργαλεία στην τοπική κοινωνία.
Η Βασιλική Γραμματικογιάννη θα μπει στη #βουλή μόνο αν πάρει το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στην περιοχή ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για να μπορέσει να την βοηθήσει πραγματικά, ανιδιοτελώς, πράσινα. Να είναι η φωνή και η συνείδηση των πολιτών αλλά και της φύσης της Εύβοιας.
Αλλά για να “πετύχουμε κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε την συμπαράσταση της κοινωνίας των πολιτών, των κατοίκων της Εύβοιας, όλων όσων αγαπούν την Εύβοια και θέλουνε να βοηθήσουν.
Βοηθήστε λοιπόν να απλωθεί ένα πράσινο κύμα πάνω από την Εύβοια, για την Εύβοια, τους κατοίκους και τη φύση της”. 
Μπορούμε να αποδείξουμε, το αποδεικνύουμε ότι υπάρχει κι άλλη πολιτική. Η πράσινη πολιτική είναι αυτή των πολιτών, με τους πολίτες, για τους πολίτες και τη φύση, την κοινωνία και μια διαφορετική οικονομία.
Βάλτε #Πράσινο και #Μωβ στη Βουλή, είναι τα χρώματα που απουσιάζουν εκεί.

Posted on 06/06/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top