Του Αλέξανδρου Λασκαράτου
Γεν. Γραμματέα των Πράσινων Αλληλεγγύη
Εκκενώστε τη Μόρια !!! Η καμπάνια #LeaveNoOneBehind (“Κανένας/μία μόνος/η πίσω”) και το #EvacuateMoria (“εκκενώστε τη Μόρια”) ήταν τα κεντρικά συνθήματα παρεμβάσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες στο Βερολίνο και σε πολλές άλλες Γερμανικές πόλεις και κορυφώθηκαν την Πρωτομαγιά.
Λόγω των περιοριστικών μέτρων ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς, υπήρξε φέτος στην Ευρώπη, μάλλον υποτονικός. Θεματικά περίπου ο ίδιος στις διεκδικήσεις με άλλες χρονιές με μία όμως, πολύ ενδιαφέρουσα, εξαίρεση. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκαν την ημέρα της Πρωτομαγιάς σε ολόκληρη τη Γερμανία δεκάδες συγκεντρώσεις. Μόνο που αυτή τη φορά ο αριθμός των συμμετεχόντων σπάνια ξεπερνούσε τα 20 με 50 άτομα. Αυτός ήταν ο ένας από τους περιοριστικούς όρους που έθεταν οι αστυνομικές αρχές προκειμένου να επιτρέψουν την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. Οι διοργανωτές θα έπρεπε πέραν αυτού να δεσμευτούν ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις που ισχύουν για τους δημόσιους χώρους, όπως και τα υγειονομικά μέτρα.
Η εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού της Μόριας στη Λέσβο ήταν το κεντρικό αίτημα διαδηλωτών στο Βερολίνο, στο Μόναχο, στη Βόννη και σε πολλές άλλες Γερμανικές πόλεις (όμως και εκτός Γερμανίας, όπως για παράδειγμα στη Ζυρίχη) μαζί με το σύνθημα της καμπάνιας συλλογής υπογραφών #LeaveNoOneBehind που έχει συγκεντρώσει ήδη την υποστήριξη 350.000 πολιτών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες – σε μεγάλο ποσοστό Γερμανών.
Οι πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις για το #LeaveNoOneBehind και “Εκκενώστε τη Μόρια” στηρίζεται από πολλές ομάδες και πρωτοβουλίες πολιτών. Η προβολή θεμάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό στην Ελλάδα συνδέεται σαφώς με την αισθητή παρουσία και δράση πολλών γερμανικών επιτροπών συμπαράστασης στους πρόσφυγες. Είναι, επίσης, χιλιάδες οι Γερμανοί εθελοντές κάθε ηλικίας και κοινωνικού στρώματος που έχουν βοηθήσει πρόσφυγες στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, αλλά και σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν καταυλισμοί ή οργανωμένα προγράμματα στήριξης των προσφύγων, άρα έχουν μια άμεση εικόνα της άθλιας κατάστασης των προσφύγων στα καμπς στα νησιά. Έκφραση αυτής της δραστηριότητας ήταν και η κατάληψη του ελληνικού προξενείου στο Βερολίνο τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στην ξεχωριστή πορεία που διοργανώνει η πρωτοβουλία «Επαναστατική Πρωτομαγιά» κάθε χρόνο από το 1987, συμμετέχουν χιλιάδες άτομα. Σύμφωνα με ανταπόκριση του δημοσιογράφου Παναγιώτη Κουπαράνη, φέτος οι διοργανωτές της «Επαναστατικής Πρωτομαγιάς» είχαν ανακοινώσει μέσω των social media ότι λόγω κορονοϊού θα πραγματοποιηθούν «αυθόρμητες» διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία του Κρόιτσμπεργκ. Σε δεκάδες αφίσες και πανό σε τοίχους και κολώνες τoυ Κρόιτσμπεργκ και άλλων περιοχών του Βερολίνου διατυπώνονταν, επίσης, τα αιτήματα να ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ για τους πρόσφυγες και να καταργηθεί η Frontex. Μάλιστα ορισμένες ομάδες είχαν γεμίσει τοίχους και κολώνες με αφίσες του Μητσοτάκη, της Μέρκελ, της προέδρου της Κομισιόν και Γερμανών πολιτικών που συνοδεύονταν με το “Καταζητείται”
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας αργά το βράδυ της Παρασκευής ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν ξεπέρασε τελικά τα 1000 άτομα. Αν και έγιναν 50 συλλήψεις, η αστυνομία θεωρεί ότι η φετινή Πρωτομαγιά στο Βερολίνο κύλησε πολύ πιο ήρεμα από τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στον κορονοϊό.
Οι εκδηλώσεις κάθε είδους (από πανό στις προσόψεις κτηρίων, graffiti σε τοίχους και δρόμους, εικαστικές παρεμβάσεις, συμβολικές δράσεις καθώς και συγκεντρώσεις με μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες ανθρώπους σεβάστηκαν τα μέτρα προστασίας που ισχύουν. Μάλιστα κυκλοφόρησαν και χιουμοριστικές αφίσες ότι αυτή τη φορά η αστυνομία επιβάλει να φορούν όλοι οι διαδηλωτές μάσκες! ή ότι οι αστυνομικοί πρέπει να κρατάνε αποστάσεις τουλάχιστον δύο μέτρων από τους διαδηλωτές.
Το πόσο σοβαρή και έκρυθμη είναι η κατάσταση στο νησί, πράγμα που πυροδότησε και τις διαμαρτυρίες στο Βερολίνο, φαίνεται και από τα παρακάτω:
Κραυγή αγωνίας εκπέμπεται από τους πρόσφυγες στη Μόρια και αμήχανη η κυβέρνηση στέλνει αστυνομικές δυνάμεις στο νησί
Οι δράσεις των προσφύγων συνεχίστηκαν και πρόσφατα. Την Τρίτη 28/4, με τρόπο ειρηνικό περίπου 200 άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση στην προκυμαία του νησιού, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και να φύγουν από τη χώρα
Ενδεικτικά της βραδυφλεγούς βόμβας που ονομάζεται προσφυγικό είναι τα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα στη Μόρια της Λέσβου, με την ένταση μεταξύ κατοίκων και προσφύγων/μεταναστών, -οι οποίοι ζουν υπό άθλιες συνθήκες στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης- να οξύνεται μέρα με τη μέρα.
Το γεγονός ότι το hotspot στη Μόρια χωρητικότητας 3.000 ατόμων φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης συγκρουόμενοι με τις αστυνομικές δυνάμεις, αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα, που πρέπει άμεσα να αφοπλιστεί προτού δημιουργήσει καταστάσεις εκτός ελέγχου. Οι συνθήκες διαμονής είναι άθλιες και στη Σάμο αλλά και στη Χίο
Έχει δημιουργηθεί ένα αρχείο από δεκάδες βιντεάκια FilesfromMoria που παράγουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και τα οποία απεικονίζουν τις άθλιες συνθήκες διαμονής τους στη Μόρια αλλά και πρωτοβουλίες των ίδιων των προσφύγων να κάνουν όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινες τις συνθήκες εγκλεισμού τους στην εποχή της πανδημίας, να φτιάξουν μάσκες, να μαζέψουν τα σκουπίδια ή να ανακυκλώσουν τα πλαστικά μπουκάλια αφού καθημερινά καταναλώνονται περίπου 30.000 μπουκάλια νερό.
Σε όλα όσα συμβαίνουν, η κυβέρνηση παραμένει… απλώς θεατής, μη μπορώντας να αναγνωρίσει τα λάθη στους χειρισμούς της και αναζητά «υποκινητές» για τις κινητοποιήσεις, τη στιγμή που και η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ νίπτει τας χείρας της επιρρίπτοντας αποκλειστικά και μόνο ευθύνες στην τωρινή κυβέρνηση.
Οι δράσεις των προσφύγων συνεχίστηκαν, όπου με τρόπο ειρηνικό περίπου 200 άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση στην προκυμαία του νησιού, ζητώντας το ίδιο πράγμα. Οι διαδηλωτές φωνάζουν το σύνθημα «Moria no good», δηλαδή «Η Μόρια δεν είναι καλή.
Στους δρόμους Αφγανοί, άναψαν φωτιές φωνάζοντας «ελευθερία»
Αρχικά, το πρωί δημιουργήθηκε ένταση στην πορεία περίπου 2.000 Αφγανών αιτούντων ασύλου, οι οποίοι άναψαν φωτιές στους δρόμους και φώναζαν «ελευθερία», διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη παραμονή τους στην Μόρια και το Καρά Τεπέ.
Κάποιοι βρέθηκαν μάλιστα κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, όπου έβαλαν φωτιές, ενώ άλλη ομάδα μπήκε στην πόλη καταλαμβάνοντας τον κεντρικό δρόμο της προκυμαίας, μπροστά στο δημοτικό θέατρο.
Ωστόσο, η μοναδική απάντηση που έλαβαν ήταν οι ασπίδες των ΜΑΤ και δακρυγόνα. Χαρακτηριστικό της βιαιότητα της αστυνομίας, ακόμα και εναντίον μικρών παιδιών φαίνεται στις εικόνες που κυκλοφορούν στα social media.
Παιδιά να κλαίνε και άντρες και γυναίκες να χάνουν τις αισθήσεις τους, μετά τις ρήψεις των χημικών, ενώ οι πρόσφυγες να κρατούν μονάχα τα πλακάτ όπου αναγράφεται το «ελευθερία».
Οι πρόσφυγες φώναζαν «Azadi– Azadi» που θα πει «ελευθερία» ζητώντας με τα συνθήματά τους να μπει ένα τέλος στον πολύμηνο εγκλωβισμό τους. Αίτημά τους η εξέταση των αιτήσεων περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο, από τους οποίους το 70% αφγανικής καταγωγής που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και οι οποίοι ήρθαν στο νησί