Θα ψηφίσουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές υπέρ των συμφερόντων των ενεργειακών κολοσσών ή υπέρ των πολιτών; Πυρηνικά και αέριο στο EUTaxonomy;

του Νίκου Χρυσόγελου

π. Ευρωβουλευτή Πράσινοι/EFA

μελος Συμβουλίου νέου κόμματος ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Γιατί μια χώρα που έχει άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, άνεμο, ήλιο γεωθερμία, κύματα τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει εύκολα, με (ενεργειακή και κοινωνική) δικαιοσύνη και με τη συμμετοχή στις επενδύσεις των ίδιων των πολιτών να προσπαθεί με τόση επιμονή (κυβέρνηση και τα άλλα δύο κόμματα) να προωθήσει τα συμφέροντα των εταιριών πυρηνικής ενέργειας και (ορυκτού) αερίου, να δίνει γενναίες επιχορηγήσεις άμεσες κι έμμεσες στις εταιρίες ορυκτών καυσίμων να να δαπανά δις ευρώ για επέκταση του δικτύου αερίου? Αντί να στηρίζει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από τους ίδιους τους πολίτες?
Δεν υπάρχει πρόβλημα τεχνολογίας ή οικονομικών πόρων, ζήτημα πολιτικής επιλογής είναι. Με τα λόμπι ορυκτών καυσίμων ή τους πολίτες? Αλήθεια ή ψέματα? Κοινωνική δικαιοσύνη ή κυνικότητα πίσω από “ωραία” λόγια? Για τους λίγους ή για τους πολλούς? Ενάντια στο μέλλον και τον πλανήτη ή ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας, την κοινωνία και τον πλανήτη?
Μια σειρά κυβερνήσεων – με τη Γαλλική να ηγείται και την ελληνική να συμμετέχει στο βρώμικο παιχνίδι – πίεσαν την Κομισιόν να περιλάβει την πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό καύσιμο στη λίστα των επενδύσεων που θεωρούνται …πράσινες, στο #EUtaxonomy. Και η Κομισιόν EU commission υποχώρησε και το έκανε.
Αν ήταν θεωρητικό το θέμα, μπορεί να είχαμε την πολυτέλεια να το συζητάμε ξανά και ξανά. Όμως δεν είναι. Αφορά που θα πάνε τα επόμενα χρόνια εκατοντάδες δις από δημόσιους αλλά και τραπεζικούς και ιδιωτικούς πόρους. Πχ η πυρηνική βιομηχανία χρειάζεται πάνω από 250 δις μόνο για συντήρηση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων που έχουν παλιώσει και είναι όλο και πιο επικίνδυνες, με χειρότερες αυτές της Γαλλίας όπου έχουν καταγραφεί 1200 σοβαρά περιστατικά, αστοχίες υλικών και διαρροές.
Η μόνη ελπίδα είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προβάλει βέτο καταψηφίζοντας την συμπερίληψη των πυρηνικών και του αερίου στις βιώσιμες / πράσινες επενδύσεις. Σα να λέμε το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση να περιληφθούν στον κατάλογο αυτών που κάνουν καλό στην …υγεία.
Δύο επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. η Επιτροπή Οικονομικών και η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχουν απορρίψει το πράσινο ξέπλυμα, που θα είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες δις ευρώ από τον ευρωπαϊκό και τους εθνικούς προϋπολογισμούς να καταλήξουν στα ταμία των ενεργειακών κολοσσών. Η κρίσιμη ψηφοφορία όμως είναι στις 5 Ιουλίου, στην Ολομέλεια. Μόνο αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάλει φρένο με πολύ μεγάλη πλειοψηφία θα μπλοκάρει η απαράδεκτη αυτή στήριξη στα ενεργειακά λόμπι με τα χρήματά μας.
Υπάρχει μια σχετική πλειοψηφία διακομματική με τους Πράσινους φυσικά να πρωτοστατούν. Όμως αυτή δεν είναι αρκετή γιατί χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία. Το κρίσιμο είναι το θα κάνουν οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (είναι διχασμένο, πχ οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες θα απορρίψουν την αποδοχή των πυρηνικών και του αερίου στην ….πράσινες επενδύσεις γιατί πιέζονται από τους ουκρανούς βουλευτές που καταγγέλλουν την εκστρατεία των ρωσικών εταιριών να γίνει κάτι τέτοιο και να επωφεληθούν από δημόσιους ευρωπαϊκούς πόρους!) αλλά και οι Έλληνες ευρωβουλευτές (21 συνολικά). Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. ΚΚΕ είναι αλλού για αλλού, ας μην ασχοληθούμε με τους ακροδεξιούς. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, τι θα υπερισχύσει, η λογική ή η ταύτιση με τα λόμπι?
Προσωπικά επικοινωνώ με κάποιους ευρωβουλευτές και έστειλα επιστολή στον Νίκο Ανδρουλάκη αλλά δεν έλαβα απάντηση. Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος – ήταν υποψήφιος με τους Πράσινους -Αλληλεγγύη Πράσινοι στις ευρωεκλογές 2014 θα απορρίψει την ένταξη πυρηνικών και αερίου στην EUtaxonomy. Η γραμμή όμως των άλλων ευρωβουλευτών της ΝΔ είναι υπέρ των λόμπι.
Χιλιάδες πολίτες – και ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ – ζητάνε από τους ευρωβουλευτές τους να καταψηφίσουν την προσπάθεια των ενεργειακών κολοσσών να βάλουν χέρι στα δημόσια ταμεία – μεταξύ των λόμπι περιλαμβάνονται σκανδαλωδώς και άνθρωποι των ρωσικών εταιριών που έχουν ρίξει πολλά χρήματα στην υπόθεση αυτή για να επηρεάσουν τους ευρωβουλευτές.
Στείλτε εμαίλ, μηνύματα στα σόσιαλ μίντια, στο twitter, στα ΜΜΕ ζητώντας από τους Έλληνες ευρωβουλευτές να προστατέψουν το κλίμα αλλά και τα χρήματά μας από τους ενεργειακούς κολοσσούς πυρηνικών και αερίου. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που εκστρατεύουν εναντίον και των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Posted on 30/06/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top