Οι πράσινοι, οι ευρωπαίοι πράσινοι, το ποδήλατο, οι νέοι/ες και οι ευρωπαϊκές εκλογές 2024

Ιδιαίτερη γιορτή η 3η Ιουνίου για τους πράσινους: δράσεις για το ποδήλατο

Για τους Πράσινους – Οικολογία το ποδήλατο είναι βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας και διαχρονικά διεκδικούν να μετατοπιστούν χρηματοδοτήσεις από αντιπεριβαλλοντικά έργα όπως οι εξορύξεις, προς τις υποδομές ποδηλάτου.

Το ποδήλατο δεν είναι μόνο μια αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, αφού τα καυσαέρια των πόλεων έχουν μεγάλο μέρος ευθύνης για την υπερθέρμανση του πλανήτη, δεν είναι μόνο μια δράση μείωσης των εκπομπών ρύπων που ευθύνονται για 15.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην Ελλάδα, είναι και η βασική λύση για το κυκλοφοριακό έμφραγμα της βαρβαρούπολης.

Το ποδήλατο προστατεύει την υγεία των ανθρώπων και μειώνει τις δαπάνες υγείας, βελτιώνει την αγοραστική ικανότητα και την ευημερία των νοικοκυριών και ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνικότητα.

Η προώθηση και η αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου θα δημιουργούσε στην Ελλάδα πολλές νέες πράσινες θέσεις εργασίας, ενώ θα μείωνε δραματικά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Δυστυχώς στην Ελλάδα ισχυρά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά λόμπι δεν αφήνουν να αναπτυχθεί μια τέτοια οικονομική, περιβαλλοντική και υγειονομική λύση.  Οι κυβερνήσεις και η αυτοδιοίκηση αγνοούν μια συνεχώς αυξανόμενη ομάδα πολιτών που επιλέγει την μετακίνηση με ποδήλατο, και δεν υλοποιούν έργα υποδομών ποδηλάτων που κατά καιρούς εξαγγέλλουν. Έτσι χάνονται σημαντικοί πόροι ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, εξαρτημένη από τα λόμπι των κατασκευαστικών αναπαράγει το ίδιο αδιέξοδο μοντέλο της μονοκαλλιέργειας των μεταφορών μέσων της αυτοκίνησης κατευθύνοντας σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε πολυέξοδα και περιβαλλοντικά επιζήμια έργα αυτοκινητοδρόμων και περιορίζουν τα όποια έργα ανάπτυξης των Μέσων Σταθερής Τροχιάς στις εξίσου προβληματικές υπογειοποιήσεις προς όφελος των οδικών μεταφορών.

Οι Πράσινοι – Οικολογία διαχρονικά υποστηρίζουμε το ποδήλατο.

Διεκδικούμε:

  • Ολοκληρωμένα δίκτυα ποδηλατοδρόμων που να ενώνουν ανεμπόδιστα κεντρικά σημεία των πόλεων.
  • Υποδομές στάθμευσης ποδηλάτων σε όλα τα δημόσια κτήρια και στις επιχειρήσεις
  • Απαλλαγή από το ΦΠΑ στα ποδήλατα και στα κράνη.
  • Συνδυαστική λειτουργία με τα ΜΜΕ, ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά.
  • Εισαγωγή της κυκλοφοριακής αγωγής στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου.
  • Τήρηση των κανόνων σχεδίων ΣΒΑΚ με σαφή ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και με μετρήσιμους στόχους.
  • Γενναία μετατόπιση των κρατικών ενισχύσεων από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται το Ι.Χ. στις υποδομές ποδηλάτων.
  • Αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης για τα ηλεκτρικά ποδήλατα και ανάπτυξη των σταθμών φόρτισης με κίνητρα για τις επιχειρήσεις.
  • Το ποδήλατο είναι όχι μόνο μέσω μεταφοράς φιλικό στο περιβάλλον αλλά και μέσω βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας.

Οι πράσινοι και οι νέοι/ες

To ΚΟΣΜΟΣ και οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ που κατεβαίνουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές, διοργάνωσαν με μια πρωτόγνωρη ποιότητα, προεκλογική εκδήλωση για τους νέους όπου μίλησαν και εκφράστηκαν οι νέοι, με τίτλο «τι θα πουν οι νέοι».

Μίλησαν οι νέοι/ες που είναι ενεργοί/ες πολίτες/ισες, μέσα από τα κινήματα και τις συλλογικότητες. Νέ@ που θέλουν να ζουν με αξίες, με δικαιοσύνη και με ίσες ευκαιρίες.

Οι νέ@ ζήτησαν ίσες ευκαιρίες.

Ζήτησαν χρηματοδοτήσεις για τις σπουδές τους, τις έρευνές τους και για το ξεκίνημα της ζωής τους.

Ζήτησαν απαλλαγές από φόρους και βάρη που εμποδίζουν ένα ελπιδοφόρο επαγγελματικό ξεκίνημα.

Ζήτησαν στήριξη στις επιλογές τους για την οικογένεια και την καθημερινότητα τους.

Να έχουν απαλλαγές στις μεταφορές. 

Να έχουν μειωμένα τιμολόγια για το καινούργιο τους σπίτι ή την επιχείρησή τους.

Ζήτησαν χώρο στον πολιτισμό και στην έκφραση.

Και τέλος ζήτησαν ελευθερία στις σεξουαλικές τους επιλογές.

Οι υποψήφιοι/ες των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ στο ψηφοδέλτιο “ΚΟΣΜΟΣ” 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ συμμετέχει με οκτώ υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΣ. 

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων στηρίζει το ΚΟΣΜΟΣ και τη συνεργασία των ΠΡΑΣΙΝΩΝ -ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ στην Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων χαιρετίζει το γεγονός ότι το κόμμα «ΚΟΣΜΟΣ» βάζει υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν προοδευτικούς και Πράσινους υποψηφίους στις 9 Ιουνίου 2024.

Αυτές οι εκλογές είναι το κλειδί για μια πιο πράσινη, δικαιότερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη. Το ΚΟΣΜΟΣ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη, θα αγωνιστεί για την προστασία του κλίματος, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, την οικονομική δικαιοσύνη, την ειρήνη, τον φεμινισμό και την υπεράσπιση του κράτους δικαίου.

Το ΚΟΣΜΟΣ ήρθε σε συμφωνία με το κόμμα Πράσινοι-Οικολογία και θα αγωνιστούν μαζί για τις ευρωεκλογές με συνεπικεφαλής του ψηφοδελτίου την συμπρόεδρο Βασιλική Γραμματικογιάννη. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι υποστηρίζουν αυτόν τον συνασπισμό των κομμάτων, καθώς οικοδομήθηκε μέσα από τις βασικές αξίες των Πρασίνων: κλίμα και κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, διαφορετικότητα και ειρήνη.

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς: η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ δέχεται επίθεση από συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις, πόλεμοι μαίνονται στα σύνορα της Ευρώπης και στη Μέση Ανατολή, η κρίση του κόστους ζωής εντείνεται ραγδαία. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Πράσινες φωνές από όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη μέλη για να αγωνιστούμε για πράσινες πολιτικές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι το ΚΟΣΜΟΣ μπορεί να φέρει αυτό το όραμα στην ελληνική κοινωνία και να αγωνιστεί για μια πιο πράσινη, δικαιότερη και φεμινιστική Ευρώπη.

Οι Πράσινοι – Οικολογία συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΣ με οκτώ υποψήφιους. Την συνεπικεφαλής Βασιλική Γραμματικογιάννη και τους/τις Ζωή Βροντίση, Εφη Δόδουρα. Μαρία Καβούρη, Γιώργο Κανέλλη, Σταύρο Καραγιλάνη, Θάλεια Ρούσου και Σπύρο Ψύχα.

Γνωρίστε εδώ τους/τις υποψήφιους/ες των Πράσινων Οικολογία στο ΚΟΣΜΟΣ

https://prasinoi-oikologia.gr/υποψηφιοικοσμος/

 

Posted on 06/06/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top