Ευρωεκλογές, κλιματική κρίση κι εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο από τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

του Νίκου Χρυσόγελου
υποψήφιου ευρωβουλευτή
Οικολογία ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
www.prasinoi.gr
www.facebook.com/nikos.chrysogelosb
@chrysogelos

Τα πιο σημαντικά θέματα για τις ευρωπαϊκές εκλογές 2019 είναι το εξής ένα, η κλιματική και οικολογική κατάρρευση. Όχι ότι δεν υπάρχουν κι άλλα θέματα, αλλά αν δεν καταφέρουμε μέσα σε 12 χρόνια να αλλάξουμε τα πάντα με δίκαιο κι αποτελεσματικό τρόπο και με συνειδητή συμμετοχή των πολιτών, όλες οι άλλες κρίσεις θα μοιάζουν ασήμαντες. Αλλά η πρόκληση της αλλαγής όλων των πολιτικών υπό το πρίσμα της κλιματικής και οικολογικής κατάρρευσης, μπορεί να δώσει κατάλληλες απαντήσεις σε όλες τις άλλες επιμέρους κρίσεις (όραμα για την Ευρώπη, κοινωνική συμμετοχή, ενίσχυση της δημοκρατίας, απασχόληση και αναζωογόνηση της οικονομίας, μείωση ανισοτήτων κα). Γιατί η κλιματική και οικολογική κατάρρευση ξαναθέτουν τα σημαντικά ερωτήματα:

  • Η οικονομική κρίση που βιώνουμε την τελευταία δεκαετία και η δημοσιονομική κατάρρευση θα μοιάζουν ασήμαντες μπροστά στην καταστροφή που θα προκληθεί στην ελληνική οικονομία λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με σχετική έκθεση για την Τράπεζα της Ελλάδας θα φτάσει τα 750 δις ευρώ, δύο φορές το δημόσιο χρέος μας, αν ακολουθήσουμε το σενάριο “business as usual”

  • Ο φόρος αίματος που πληρώσαμε ως κοινωνία (123 νεκροί και χιλιάδες άλλοι ψυχικά και σωματικά τραυματισμένοι, τεράστιες υλικές ζημιές) από δύο μόνο, πρόσφατες, καταστροφές (Μάτι, Μάνδρα) αλλά και οι άλλες καταστροφές στην Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο, Α. Κρήτη) λόγω του συνδυασμού κλιματικής αλλαγής, κακού σχεδιασμού των πόλεων και έλλειψης προετοιμασίας της διοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, είναι τρομακτικός αλλά θα μοιάζει …πολύ μικρός σε σχέση με τα θύματα της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και οι υποδομές μας δεν αντέχουν στις απαιτήσεις των νέων δεδομένων.

  • Η ζημιά από ακραίες καταστάσεις σε τοπικό επίπεδο μπορεί να ανατρέψει την κοινωνική και οικονομική ζωή ακόμα και σε ευημερούσες περιοχές. Για παράδειγμα, οι πρόσφατες ακραίες καιρικές καταστάσεις στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στην Αν. Κρήτη προκάλεσαν σημαντικές ζημιές. Μόνο στο Ρέθυμνο ξεπέρασαν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν (μη σεβασμός στο περιβάλλον) μας εκθέτουν πλέον σε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή που προκαλούμε. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο, ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες ήταν οι πρώτες που ανησύχησαν για τις επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος. Σήμερα αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι είχαν δίκιο και τα κόστη θα είναι αστρονομικά, σε πλανητικό επίπεδο.

Φωτιές στη Σουηδία, στη Σιβηρία και στη Β. Σκωτία, πλημμύρες και ακραία φαινόμενα σε περιοχές με εύκρατο κλίμα θέτουν νέα ζητήματα στην πολιτική προστασία. Ήδη οι διεθνείς οργανισμοί και τα πιο έγκυρα ερευνητικά κέντρα προειδοποιούν ότι έχουμε μόλις 12 χρόνια μπροστά μας για να προστατέψουμε το κλίμα και να σώσουμε τον πολιτισμό μας από κατάρρευση. Δεν μιλάμε πλέον για μια κρίση σαν κι αυτές που ξέρουμε, αλλά για κατάρρευση του πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε. Ήδη κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία και ίσως σε λίγο και η Αυστραλία – όχι μόνο τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού – καθώς και 500 περιφέρειες το συνειδητοποιούν κάτω από την πίεση μεγάλων κινητοποιήσεων νέων ανθρώπων και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των διεθνών οργανισμών και κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κλιματικής αλλαγής και οικολογικής κατάρρευσης! Πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για κλιματική αλλαγή αλλά για μεγάλη κλιματική κρίση.

Δεν έχουμε μπροστά μας μια κρίση μεταξύ πολλών άλλων, έχουμε μπροστά μας μια κρίση που θα κάνει όλες τις άλλες να μοιάζουν ασήμαντες αν δεν δράσουμε αμέσως, ενώ θα μεγεθύνει σε ακραίο βαθμό όλες τις άλλες (εμπιστοσύνης σε θεσμούς, οικονομική, κοινωνική, μεταναστευτική, δημοσιονομική, τραπεζική, ασφάλειας, λειτουργίας-συντήρησης των υποδομών, διαχείρισης επιδημιών κα). Γιαυτό το λόγο οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές θα διαχειριστεί, τα επόμενα 5 εξαιρετικά κρίσιμα χρόνια, τα θέματα της προστασίας του κλίματος και της προσαρμογής στα νέα κλιματικά δεδομένα, της μετάβασης συνολικά της οικονομίας και του ενεργειακού μοντέλου σε ένα κλιματικά φιλικό σύστημα, της ενίσχυσης της διαδικασίας δημοκρατικής λήψης και νομιμοποίησης των αποφάσεων (αποφάσεις δύσκολες μεν αλλά συνάμα πρέπει και δίκαιες), της διασφάλισης ότι οι αλλαγές θα είναι ισορροπημένες, δίκαιες και θα προστατεύουν όλους, όχι μόνο όσους έχουν τα μέσα να το κάνουν.

Έχουμε την ευκαιρία να δράσουμε οργανωμένα και αποτελεσματικά για να αλλάξουμε γρήγορα το παραγωγικό και καταναλωτικό μας μοντέλο, την οικονομία, το σύστημα οργάνωσης των πόλεων, την παραγωγή ενέργειας και τις μεταφορές, την παραγωγή τροφίμων και τη βιομηχανία, ώστε η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία για μια πράσινη, κυκλική, κοινωνικά υπεύθυνη οικονομία, για πόλεις βιώσιμες κι ανθεκτικές, ανθρώπινες, καθαρότερες και με μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, για δίκαιη παραγωγή και κατανάλωση προς όφελος των παραγωγών, των καταναλωτών, της κοινωνικής συνοχής και του περιβάλλοντος, για μια κοινωνία ισότητας και συνοχής, που περιλαμβάνει όλους κι όλες, δεν αφήνει κανέναν και καμία μόνο/η πίσω.

Όσοι και όσες συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο Οικολογία ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, αλλά ενεργοί πολίτες που θέλουμε να επηρεάσουμε τις πολιτικές σε τοπικό-περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορεί να μην είμαστε γνωστοί από τα κανάλια και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, αλλά η δράση μας και η διαδρομή μας αποδεικνύουν ότι δεν λέμε “άλλα” από αυτά που κάνουμε, δεν ιεραρχούμε την προσωπική μας “τακτοποίηση” σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και των απαιτήσεων των καιρών. Είμαστε υπέρ των συνεργασιών αλλά μόνο σε προγραμματική κι αξιακή βάση, δεν ψάχνουμε τα “πουλήσουμε” σε όποιον δίνει τα περισσότερα τις αξίες και τα όσα έχουμε κάνει στη ζωή μας. Επιμένουμε, παρά τις δυσκολίες της “μοναχικής” αυτόνομης διαδρομής μας, σε μια πολιτική με αξίες, σε μια πολιτική που αξίζει, σε μια πράσινη, κοινωνική πολιτική. Επομένως, το μόνο ΘΑ που υποσχόμαστε είναι ότι εμείς ΘΑ είμαστε διαφορετικοί αν μας στείλουν οι πολίτες στο ευρωκοινοβούλιο γιατί θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας, μαζί με τους πολίτες, σε κοινοβουλευτικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ώστε να αλλάξουμε χωρίς συμβιβασμούς όσα μας καταστρέφουν, να ανοίξουμε νέους δρόμους βιώσιμης ευημερίας και κοινωνικής προοπτικής για όλες και όλους, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίσει ότι τα παιδιά μας θα μπορούν να ζήσουν καλύτερα με βάση τα σημαντικά στη ζωή, όχι με βάση τα χρήματα και το εισόδημα.

Υποσχόμαστε ότι αν μας ψηφίσουν οι πολίτες και μας στείλουν στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν θα έχουν αυτή την δυσάρεστη αίσθηση ότι εξαπατήθηκαν για άλλη μια φορά, άλλα λέγαμε πριν και άλλα κάνουμε μετά. Η διαδρομή του κάθε ένα και της κάθε μίας που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο Οικολογία ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ αποδεικνύει ότι κάνουμε πράξη στη ζωή μας αυτά τα οποία θέλουμε να εκπροσωπήσουμε πολιτικά και στο κοινοβούλιο, δεν βρίσκεται σε αντίφαση με αυτό που προβάλλουμε σήμερα στο πολιτικό επίπεδο.

Έχετε κίνητρο να πάτε να ψηφίσετε στις 26 Μαΐου, χωρίς να μετανιώσετε μετά.

Οι θέσεις μας, η διακήρυξη και οι υποψήφιοι/ες μας είναι στην ιστοσελίδα μας: www.prasinoi.gr

Posted on 21/05/2019 in Άρθρα, Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top