ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Ο Ερντογάν υπεύθυνος για την κρίση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ επικροτούμε τη στάση του Ευρωκοινοβουλίου να αναβάλει την επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην Τουρκία αρνούμενο να συμφωνήσει με τους όρους της Τουρκικής κυβέρνησης να καθορίσει εκείνη με ποιους θα συναντηθούν οι ευρωβουλευτές. Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της συνεργασίας τόσο της χώρας μας όσο και της ΕΕ με την Τουρκία αλλά στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να είναι σταθερά στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων στην Τουρκία.

Την ευθύνη για την κρίση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει ο Ερντογάν. Η κρίση έρχεται σε συνέχεια της ψυχρότητας που έδειξαν οι τούρκοι αξιωματούχοι κατά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Τουρκία που εξέφρασε δημόσια την ανησυχία του για τις μαζικές συλλήψεις, ενώ συναντήθηκε και με την κοινοβουλευτική ομάδα του HDP. Θυμίζουμε ότι τους συμπροέδρους του δημοκρατικού αυτού κόμματος (αλλά και κάποιους βουλευτές) έχει συλλάβει η αστυνομία στο πλαίσιο του κύμματος διώξεων που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν εναντίον οποιουδήποτε ασκεί κριτική στον ίδιο και στα σχέδια του…

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για την διαμόρφωση μιας συνεκτικής πολιτικής, πέρα από εθνικισμούς και ψευτο-πατριωτισμούς, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις των δημοκρατικών δυνάμεων στην Τουρκία, που θα είναι σε θέση να διαχειριστεί με ψυχραιμία και μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, την διαφαινόμενη κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας, που δεν θα αφορά μόνο στο προσφυγικό.

Posted on 17/11/2016 in Δελτία Τύπου, Θέσεις

Share the Story

Back to Top