του Φώτη Ποντικάκη
Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Πράσινων
Ζώντας καθημερινά την Κλιματική Κρίση και την απώλεια της βιοποικιλότητας, αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως τα σκουπίδια κι η διαχείρισή τους, αδέσποτα ζώα, καταστροφή χώρων πρασίνου κοκ, είναι να αναρωτιέται κανείς τι περιμένει η κυβέρνηση και δε χρηματοδοτεί προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία. Στην αντίθετη μάλιστα κατεύθυνση, με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για επισκέψεις σε Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ) στις 4-1-2023 προς τα σχολεία ορίζεται ρητά ότι «Οι εκπαιδευτικές και οι επιμορφωτικές δράσεις πραγματοποιούνται χωρίς Δαπάνη για το Δημόσιο.»
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ελλάδα χρηματοδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό με μικρά ποσά προς τα σχολεία και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέχρι τις αρχές της οικονομικής κρίσης. Τότε, με δικαιολογία την οικονομική κρίση κατάργησαν κι αυτή την πενιχρή επιχορήγηση (τύπου 50 ευρώ για κάθε σχετικό σχολικό πρόγραμμα) και για τα ΚΠΕ έμεινε η συνεχώς μειούμενη έκτοτε χρηματοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).
Κι όμως, πόσο φοβερό και τρομερό θα ήταν να χρηματοδοτούνταν η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση από τον κρατικό προϋπολογισμό; Απλά μαθηματικά: 57 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΕΠΕΑ πλέον η ονομασία) επί 20.000 το κάθε Κέντρο = 1.140.000 ευρώ. Ούτε καν το κόστος ενός επαρχιακού δρόμου. Και θα μπορούσαν με άλλα 1-2 εκατομμύρια να χρηματοδοτούν και τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων με ένα στοιχειώδες ποσό πχ 500 ευρώ για κάθε πρόγραμμα, για να μην πληρώνουν μαθητές και γονείς από την τσέπη τους για εκπαιδευτικές επισκέψεις. Κι όμως δε βρίσκουν, λέει , χρήματα για να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση.
Αν κανείς όμως είναι περίεργος, μπαίνει στην επίσημη ιστοσελίδα του «Πράσινου Ταμείου» (ξέρετε εκεί που πάνε οι φόροι από αυτούς που ρυπαίνουν, πρόστιμα από αυθαίρετα, καύσιμα κλπ). Κι εκεί διαπιστώνει στον οικονομικό απολογισμό του 2021 πχ ότι είναι πλεονασματικός «Και ανέρχεται στο ποσό των 212.490.147,06€». Και παρακάτω αναφέρει: «Το πραγματικό Ταμειακό υπόλοιπο του Πράσινου Ταμείου στις 31/12/ 2021 είναι πλεονασματικό και ανέρχεται σε € 4.014.254.974,11».
Αυτό που εμείς οι αδαείς καταλαβαίνουμε είναι ότι χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση υπάρχουν κι εμείς τα βρήκαμε ως πλεόνασμα στο «Πράσινο Ταμείο». Προφανώς, όμως, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση ούτε αυτής ούτε της προηγούμενης κυβέρνησης. Το περιβάλλον, η κλιματική κρίση, η απώλεια της βιοποικιλότητας δεν είναι στις προτεραιότητές τους, κι ας απειλείται η υγεία μας κι η ίδια η επιβίωσή μας.