Η ενέργεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά δεν μπορεί να πιστεύει κάποιος σήμερα ότι υπάρχει φτηνό πετρέλαιο, αέριο ή λιγνίτης. Μπορούν να μειωθούν πιθανόν οι φόροι που υπάρχουν στα ορυκτά καύσιμα, όμως είναι σίγουρο ότι θα μεταφερθούν κάπου αλλού. Μπορεί να απαιτούμε μείωση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων πετρελαίου και αερίου, αλλά δεν είναι εύκολο να επιβληθεί αυτό. Ακόμα και αν ακολουθηθούν αυτές οι δύο πολιτικές, τα ορυκτά καύσιμα συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος γενικότερα, έχουν μέσω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μεγάλο μέρος της ευθύνης εκατοντάδων χιλιάδων πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη. Επομένως, δεν υπάρχει “φθηνό” πετρέλαιο και αέριο, μας κοστίζουν ακριβά.
Αλλού είναι η λύση, οικονομικά αποδοτική και περιβαλλοντικά και κοινωνικά δίκαιη: Μπορούμε να έχουμε ενέργεια (α) κατά 50% από την εξοικονόμηση / βελτίωση ενεργειακής αποτελεσματικότητας και (β) κατά 50% από ανανεώσιμες πηγές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε εμείς οι πολίτες. Πέρα από τις προσωπικές πρωτοβουλίες,. πρέπει να απαιτήσουμε βαθιές πολιτικές αλλαγές και να εμποδίσουμε την κυβέρνηση (κάθε κυβέρνηση) να μοιράζει δημόσιο χρήμα στις επιχειρήσεις πετρελαίου και αερίου (άμεσα με απευθείας επιδοτήσεις στη βιομηχανία αυτή και έμμεσα δίνοντας ψίχουλα – επιδοτήσεις στους πολίτες για να συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο και αέριο)…
Αν κοιτάξουμε προσεκτικά τους λογαριασμούς ρεύματος θα δούμε ότι ήδη έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί οι τιμές της κιλοβατώρας και είναι πολύ πιθανόν μέχρι και να 10πλασιαστούν εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης της τιμής του ορυκτού (δήθεν “φυσικού”) αερίου και του πετρελαίου αλλά και της ζήτησης. Όμως, αυτό, δεν είναι προσωρινό αλλά διαρθρωτικό, πέρασε πλέον η εποχή του κάπως φτηνότερου αερίου (χωρίς όμως να υπολογίζεται το περιβαλλοντικό και κλιματικό κόστος). Η τάση πλέον είναι εκτίναξη των τιμών.
ΜΗΝ κάνετε συνδέσεις σπιτιών και επιχειρήσεων με “φυσικό” αέριο, όπως προκλητικά συνεχίζουν να διαφημίζουν οι εταιρίες. Θα παγιδευτείτε και θα το πληρώσετε πολύ ακριβά από την τσέπη σας και από τα δημόσια οικονομικά (φόροι κ.ά.) αυτή την επιλογή.
Ποιος είπε ότι η οικολογία (εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές στην περίπτωση αυτή) είναι ακριβή; Ας αλλάξουμε πλήρως το μοντέλο, να γίνουμε παραγωγοί – όχι μόνο χρήστες – ενέργειας και να το κάνουμε γρήγορα προς όφελος μας. Αλλά η αλλαγή ενεργειακού μοντέλου δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαρτηθούμε απολύτως από 10-20 εταιρίες που είναι στην Ελλάδα κατά βάση οι ίδιες που ελέγχουν αέριο και πετρέλαιο. Η ενεργειακή αλλαγή μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με την ενεργειακή δημοκρατία, δηλαδή να δώσει χώρο σε επενδύσεις από τους πολίτες μέσω συλλογικών ή και προσωπικών επενδύσεων σε εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές.
Η βιομηχανία αερίου και πετρελαίου ξοδεύει δις σε παραπλανητική διαφήμιση και εισπράττει τεράστιες επιδοτήσεις (11.000.000 δολάρια ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ σύμφωνα με το ΔΝΤ) από τις, συχνά διαπλεκόμενες, κυβερνήσεις. Και όμως υπάρχουν λύσεις όπως ηλιακά συστήματα παραγωγής ζεστού νερού για χρήση ή και για θέρμανση /δροσισμό, αλλά και υβριδικά συστήματα για παραγωγή και ηλεκτρικού ρεύματος και παραγωγής παράλληλα ζεστού νερού για χρήση ή θέρμανση/δροσισμό, σε συνδυασμό ίσως με αντλίες θερμότητας. Μια μαζική στροφή σε αυτές τις επενδύσεις θα ενίσχυε και την ηλιακή βιομηχανία στη χώρα μας και θα δημιουργούσε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε ένα τομέα με πολλά οφέλη και για το περιβάλλον και για το κλίμα και για την οικονομία. .
Η ελληνική κυβέρνηση αντί να εστιάσει σε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ευνοϊκών ρυθμίσεων με στόχο γρήγορες επενδύσεις από τους ίδιους τους πολίτες σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, θα ξοδέψει άλλα 0,5 -1 δις ευρώ σε επιδοτήσεις για να αγοράσουν οι πολίτες πετρέλαιο και αέριο, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει και άλλα 4-5 δις ευρώ ετησίως σε άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων. Διαβάστε, επίσης, τη σχετική έρευνα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας για προμήθειες 6,5 δις ευρώ σε 2-3 εταιρίες για πετρέλαιο και υπηρεσίες στα νησιά.
Αν αυτό δεν είναι επιδότηση των ορυκτών καυσίμων, τότε τι είναι;
Αν αυτό δεν είναι “διαπλοκή” με τις εταιρίες πετρελαίου και αερίου, τότε τι είναι;
Η ενεργειακή φτώχεια θα περιλάβει τώρα πολύ περισσότερα νοικοκυριά, ενώ η εξόντωση πολλών επιχειρήσεων είναι προ των θυρών. Κοιτάξτε τους λογαριασμούς ρεύματος. Η κιλοβατώρα πχ στη μέση τάση από 0,065 ευρώ, ήδη φτάνει τα 0,200 ευρώ, τριπλασιάζεται δηλαδή. Και η τιμή της τραβάει την ανηφόρα, χωρίς να υπολογίζουμε την τεράστια ζημιά που προκαλείται από τα ορυκτά καύσιμα στο περιβάλλον, στο κλίμα.και στην υγεία.
Περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία τώρα μια πράσινη μεταρρύθμιση στην ενέργεια, πράσινη ενεργειακή μετάβαση με τους πολίτες να γίνονται παραγωγοί ενέργειας στο επίπεδο του σπιτιού, της γειτονιάς, των δημόσιων κτιρίων (μέσω ενεργειακών συνεταιρισμών), της πόλης τους.
Η ώρα μιας πράσινης, ειρηνικής επανάστασης είναι εδώ, αν δεν θέλουμε να βυθιστούμε σε μια πολλαπλή κρίση: κλιματική, ενεργειακή και οικονομική.