Τι κάνουν για την ενεργειακή κρίση οι Πράσινοι υπουργοί σε κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ

Η ενεργειακή κρίση σαρώνει όλη την Ευρώπη, απειλώντας να καταστήσει τις τιμές της ενέργειας απρόσιτες για πολλούς. Ήδη σήμερα, από 50 έως 125 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να διατηρήσουν τα σπίτια τους επαρκώς ζεστά. Τώρα, πάνω από 80 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εξάρτησής μας από έναν ολοένα και πιο ακριβό και ανασφαλή πόρο: τα ορυκτά καύσιμα. Παρά το γεγονός ότι επιδοτούνται από τους πολίτες, εταιρείες ορυκτών καυσίμων όπως η Shell και η BP έχουν συγκεντρώσει 40 δισ. φέτος από την αυξανόμενη τιμή της βενζίνης και του φυσικού αερίου. «Ορυκτά καύσιμα» σημαίνει υψηλές τιμές για εμάς, υψηλά κέρδη για αυτούς.

Οι άνθρωποι δεν πρέπει να πληρώνουν για την ενεργειακή κρίση. Ως Πράσινοι, προωθούμε μια δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση που αντιμετωπίζει τις κοινωνικές αδικίες και ανισότητες. Η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης πρέπει να συνοδεύεται από σοβαρές και μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις των κοινωνικών μας πολιτικών.

Αγωνιζόμαστε για να βελτιώσουμε την πρόσβαση στην ενέργεια γιατί πιστεύουμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην ενέργεια. Οι Πράσινοι στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ιρλανδία, για να αναφέρουμε μερικές – παρέχοντας άμεση βοήθεια καθώς και μακροπρόθεσμες λύσεις πολιτικής.

Όλοι έχουν δικαίωμα στην ενέργεια!

Με καινοτόμες κοινωνικές πολιτικές, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση και ταυτόχρονα να συμβάλουμε στη μετάβαση σε καθαρότερες και πιο σταθερές πηγές ενέργειας. Οι πράσινοι πολιτικοί εγγυώνται την πρόσβαση των νοικοκυριών στην ενέργεια μέσω καινοτόμων κοινωνικών πολιτικών που δίνουν προτεραιότητα στο δικαίωμά μας στην ηλεκτρική ενέργεια και τη θέρμανση. Καταπολεμούν, επίσης, την ενεργειακή κρίση μακροπρόθεσμα, δημιουργώντας οικονομικά προσιτή, προσβάσιμη και ανανεώσιμη ενέργεια.

Αυστρία

Οι Πράσινοι της Αυστρίας (Die Grünen) εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι ο αυστριακός ενεργειακός εφοδιασμός θα γίνει κλιματικά ουδέτερος πιο γρήγορα και ανεξάρτητος από τις διακυμάνσεις των τιμών των αγορών ορυκτών ενέργειας. Το πακέτο προσαρμογής του πληθωρισμού (Teuerungsausgleich Paket) εφαρμόστηκε στα τέλη Ιανουαρίου και διασφαλίζει ότι:

 • Τα περισσότερα νοικοκυριά θα λάβουν συμψηφισμό ενεργειακού κόστους 150 ευρώ
 • Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο θα λάβουν μια προσαρμογή του πληθωρισμού: επιπλέον 150 ευρώ για την καλύτερη κάλυψη του υψηλότερου κόστους
 • Όλα τα νοικοκυριά έχουν την οικονομική δυνατότητα να στραφούν σε νέες καθαρές εγκαταστάσεις θέρμανσης
 • Οι άνθρωποι μπορούν να ανταλλάξουν παλιές οικιακές συσκευές με ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Η Leonore Gewessler, Ομοσπονδιακή Υπουργός της Αυστρίας για την προστασία του κλίματος, το περιβάλλον, την ενέργεια, την κινητικότητα, την καινοτομία και την τεχνολογία, εξηγεί:

“Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο σε αυτή την κατάσταση. Όποιος χρειάζεται υποστήριξη θα την πάρει (…) Χρειάζονται πλέον μέτρα που λειτουργούν γρήγορα και ανακουφίζουν αισθητά τους ανθρώπους στη χώρα μας.”

Image

Βέλγιο

Στο Βέλγιο, προγραμματίζονται προσωρινές φορολογικές μειώσεις και επιδόματα για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Η Tinne Van Der Straeten, Ομοσπονδιακή Υπουργός Ενέργειας και μέλος των Groen, υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια της επέκτασης του κοινωνικού δασμού για να «προστατεύσει τους πιο ευάλωτους από τις αυξήσεις των τιμών». Τώρα, το Βέλγιο θα στηρίξει τους πολίτες με:

 • Παροχή σε όλα τα νοικοκυριά εφάπαξ έκπτωσης λογαριασμών ρεύματος 100€
 • Προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια (από 21% σε 6% από τον Απρίλιο)
 • Παροχή “κοινωνικού συντελεστή’ σε οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος από 31 Μαρτίου έως τέλος Ιουνίου

Τα πράσινα κόμματα Ecolo και Groen πιέζουν επίσης για διαρθρωτικές λύσεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας πράσινων θέσεων εργασίας και της υλοποίησης νέων αιολικών πάρκων και ηλιακών συλλεκτών. Η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα καθιστά τους πολίτες ευάλωτους στις αυξανόμενες τιμές του. Μια ενεργειακή μετάβαση στο Βέλγιο θα επιτρέψει στη χώρα να εξαρτάται λιγότερο από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων και ουρανίου για την κάλυψη της ενεργειακής της ζήτησης. Επιπλέον, το Ecolo προτείνει περιφερειακές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν ευάλωτες ομάδες.

Γερμανία

Στη Γερμανία, στα τέλη Ιανουαρίου αποφασίστηκε επίδομα θέρμανσης, το οποίο επιτρέπει σε όλα τα νοικοκυριά να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου. Περιλαμβάνει:

 • Το καλοκαίρι θα καταβληθεί επίδομα θέρμανσης για όλα τα νοικοκυριά που λαμβάνουν επίδομα ενοικίου
 • Επίδομα θέρμανσης για όλους τους φοιτητές και άτομα στην επαγγελματική κατάρτιση που λαμβάνουν επιδόματα σπουδών.

Οι Γερμανοί Πράσινοι (Bündnis 90/Die Grünen) εργάζονται επίσης σε:

 • Παροχή άμεσου συμπληρώματος για άτομα με παιδιά
 • Συνέχιση της μείωσης της εισφοράς του νόμου περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αντικατάστασή του με άμεση χρηματοδότηση από τον συνολικό προϋπολογισμό, καθώς και πίεση για δικαιότερη κατανομή του φόρου CO2 μεταξύ αυτών που νοικιάζουν και των ιδιοκτητών.

Οι Γερμανοί Πράσινοι τονίζουν ότι η μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι το πιο σημαντικό μέσο για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας μακροπρόθεσμα. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού αναλαμβάνει δράση για να τονώσει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία, το Σχέδιο Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα μόνωσης και μετασκευής σπιτιού που προσφέρθηκε ποτέ στην ιστορία του κράτους. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση του Προγράμματος για τη δέσμευση της κυβέρνησης να ανακαινίσει 500.000 σπίτια και να εγκαταστήσει 400.000 αντλίες θερμότητας έως το 2030. Θα ενισχύσει, επίσης, τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας την επόμενη δεκαετία, ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα.

Ανακοινώθηκε τις 8 Φεβρουαρίου από τον υπουργό Eamon Ryan, θα μειώσει τους λογαριασμούς θέρμανσης και θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα με:

 • Παροχή νέων επιχορηγήσεων που καλύπτουν το ήμισυ του κόστους των βαθιών ανακατασκευών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης
 • Παροχή νέων επιχορηγήσεων που καλύπτουν έως και 80% για μικρές εργασίες

Τα νοικοκυριά που κινδυνεύουν περισσότερο από ενεργειακή φτώχεια θα είναι επίσης επιλέξιμα για ένα πρόγραμμα δωρεάν ενεργειακής αναβάθμισης. Ο Brian Leddin TD, εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων για τις Μεταφορές, τη Δράση για το Κλίμα και το Περιβάλλον, και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δράσης για το Κλίμα Oireachtas, δήλωσε:

Το Σχέδιο Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της Ιρλανδίας για μείωση των εκπομπών, μειώνοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή φτώχεια και διασφαλίζοντας ότι όλοι μπορούν να ζήσουν σε ένα ζεστό, άνετο σπίτι. Είναι κρίσιμο να υπάρχουν πλέον διαθέσιμες επιλογές για όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως του εισοδήματος».

Γιατί οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την εγγύηση της ενέργειας για όλους

Δεν πρέπει να επιδοτούμε εταιρείες ορυκτών καυσίμων για να καταστρέψουμε τον πλανήτη και να επιβαρύνουμε τα νοικοκυριά αυξάνοντας τις τιμές της ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες και ταχύτερες στην κατασκευή από άλλες πηγές ενέργειας – και ένας φόρος βρώμικου κέρδους θα διασφάλιζε ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων πληρώνουν για την ενεργειακή κρίση.

Οι πολιτικές που επικεντρώνονται στην ενεργειακή απόδοση και τις ανακαινίσεις θα εξασφαλίσουν επίσης καλύτερη άνεση καθώς και καθαρότερη ενέργεια. Η παροχή κινήτρων για μια στροφή προς την καλύτερη και πιο αποτελεσματική τροφοδοσία των σπιτιών μας όχι μόνο θα μας εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα, αλλά και θα κάνει τα σπίτια μας ασφαλέστερα και πιο άνετα. Μπορούμε να καταργήσουμε σταδιακά την εγκατάσταση νέων λεβήτων ορυκτών καυσίμων και να επενδύσουμε σε καλύτερα μονωμένα σπίτια και συσκευές που λειτουργούν καλύτερα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα νοικοκυριά δεν θα κολλήσουν με το κόστος.

Για να διασφαλίσουν ότι η καθαρή ενέργεια είναι προσβάσιμη σε όλους, οι Πράσινοι εργάζονται για:

 • Παροχή έκτακτης εισοδηματικής στήριξης για την κάλυψη των εξόδων κοινής ωφέλειας και διασφάλιση προσιτών ενεργειακών υπηρεσιών στα νοικοκυριά, ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα
 • Εφαρμογή δικαιότερων φορολογικών συστημάτων που διασφαλίζουν ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν επιδοτούνται σε βάρος των ανθρώπων και του κλίματος
 • Εφαρμογή πανευρωπαϊκής απαγόρευσης αποσυνδέσεων και εξώσεων για πελάτες ενέργειας
 • Δώστε τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να εγκαταστήσουν τη δική τους παραγωγή ενέργειας ή να γίνουν μέλη μιας αυτάρκης ενεργειακής κοινότητας

Μια δίκαιη και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση διασφαλίζει ότι οι ευρωπαίοι πολίτες δεν υπόκεινται σε πληθωρισμό ορυκτών καυσίμων και κραδασμούς τιμών. Με το 37% των πόρων της ΕΕ για την ανάκαμψη να αφιερώνεται στη δράση για το κλίμα, είναι καιρός να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια!

Posted on 25/02/2022 in Άρθρα, Διάλογος-απόψεις

Share the Story

Back to Top