ΨΗΝΕΣΑΙ; Εισηγήσεις-παρεμβάσεις της εκδήλωσης “πράσινες προτάσεις για κτηνοτροφία, διατροφή, ζώα”

ΨΗΝΕΣΑΙ;
Διαδικτυακή εκδήλωση των Πράσινων για τα πρότυπα διατροφής, το αθέατο κόστος της εντατικής κτηνοτροφίας και τις πράσινες πολιτικές απαντήσεις. 27.1.2022.

Εισηγήσεις και Παρεμβάσεις

Ο Χαιρετισμός της Πράσινης ευρωβουλευτή Anna Deparnay-Grunenberg

Μια οικονομία που υπηρετεί τους ανθρώπους και σέβεται τη φύση μας, μακροπρόθεσμα είναι πιο επωφελής για όλους και όλες!

Γεια σας,

Είμαι η Άννα, είμαι γαλλογερμανίδα ευρωβουλευτής από το 2019. Εργάζομαι κυρίως για περιβαλλοντικά θέματα, στις μεταφορές, τη γεωργία, τη βιοποικιλότητα και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Η κύρια δουλειά μας και δουλειά μου την τελευταία διετία ήταν αφιερωμένη στο Green Deal, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και, τώρα με το Fit for 55, στην υλοποίηση των κλιματικών και περιβαλλοντικών μας στόχων.

Πέρυσι, διαπραγματευτήκαμε τις μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που δεν συνάδουν με τις φιλοδοξίες της Πράσινης Συμφωνίας…

Η πράσινη δύναμή μας στο Ευρωκοινοβούλιο (λιγότερο από 10% των εδρών) δεν στάθηκε αρκετή για να αλλάξει η ΚΑΠ από τα θεμέλιά της.
Χωρίς μια πράσινη γεωργία και δενδροκομία κοντά στη φύση, η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν θα είναι αποτελεσματική: το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ αφορά τις γεωργικές επιδοτήσεις και θα έπρεπε να αποτελεί ένα πραγματικά «δίκαιο μετασχηματισμό για τους αγρότες».

Είναι ανάγκη να σταματήσουμε να επιβραβεύουμε με επιδοτήσεις ανά στρέμμα, που υποστηρίζουν κυρίως τη λογική της βιομηχανικής μαζικής παραγωγής. Αντίθετα, οφείλουμε να στηρίξουμε τους αγρότες να στραφούν σε μια γεωργία και κτηνοτροφία πιο τοπική και πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Πώς θα ήταν αυτή η μετάβαση;

  • μια μετάβαση προς υψηλά πρότυπα καλής ποιότητας των τροφίμων και σεβασμό στη φύση, τη βιοποικιλότητα, την ευζωία των ζώων και στα δάση μας. Τα δάση είναι ισχυροί σύμμαχοί μας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής!
  • μια μετάβαση προς σύστημα όπου “το δημόσιο χρήμα δαπανάται για το δημόσιο συμφέρον” και ανταμείβει πραγματικά στοχευμένα όσους αγρότες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, με σεβασμό της αρχής της «μη βλάβης».

Επιπλέον, τα γεωργικά μας προϊόντα που μεταφέρονται και διακινούνται σε όλη την ΕΕ (όπως η ελληνική φέτα ή το ελαιόλαδο) οφείλουν να μεταφέρονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει μείωση των εκπομπών CO2 στις μεταφορές, με περισσότερες εμπορευματικές μεταφορές με τον σιδηρόδρομο. Και, για την ατομική μας κινητικότητα, εργαζόμαστε για ένα πραγματικά πανευρωπαϊκό δίκτυο νυχτερινών τρένων.

Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, διότι, μέχρι στιγμής, οι εκπομπές στον τομέα των μεταφορών εξακολουθούν να αυξάνονται…
Τι μας εμποδίζει; Η επιχειρηματολογία για ισχυρές και “ελεύθερες” επιχειρήσεις και ο φόβος για απώλεια θέσεων εργασίας και αγορών…
Πρέπει όμως να πείσουμε τον κόσμο ότι είναι εφικτή μια οικονομία που υπηρετεί τους ανθρώπους και σέβεται τη φύση μας. Μακροπρόθεσμα, μάλιστα, είναι πιο επωφελής για όλους!\

Τα ισχυρά επιχειρήματα είναι με το μέρος μας, η ευαισθητοποίηση αυξάνεται. Οι άνθρωποι θέλουν αλλαγή. Οι άνθρωποι θέλουν εναλλακτικές λύσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον (παντού: στη διατροφή, τις μεταφορές, τον τουρισμό…).

Εμείς ως Πράσινοι πολιτικοί σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται να δώσουμε συγκεκριμένα κίνητρα για να κάνουμε δυνατή αυτή την αλλαγή, κάτι που μπορούμε να κάνουμε μόνο όλοι μαζί!

Αυτό είναι το όραμά μας ως Πράσινη οικογένεια, που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας!

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην προεκλογική εκστρατεία. Σας στηρίζουμε όλοι! και ελπίζουμε να σας δούμε σύντομα από κοντά !

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Έλενα Δανάλη
Ελληνικό Γραφείο Greenpeace, υπεύθυνη της εκστρατείας για Βιώσιμη Γεωργία

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Σήμερα, η κλιματική κρίση και η κατάρρευση της βιοποικιλότητας δεν είναι πλέον μελλοντική απειλή, αλλά παρούσα καθημερινή πραγματικότητα. Γνωρίζουμε ότι η βιομηχανική εντατική κτηνοτροφία ευθύνεται για το 19% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (περισσότερο από ολόκληρο τον τομέα μεταφορών!) και ότι για να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου απαιτείται επείγουσα δραστική μείωση της κατανάλωσης του κρέατος και των γαλακτοκομικών: 70% ως το 2030 και 80% ως το 2050. Η δραστική αυτή μείωση δεν θα έρθει από μόνη της! Η προστασία του κλίματος, της βιοποικιλότητας, των δασών, του νερού και της υγείας μας απαιτεί επείγουσες πολιτικές αποφάσεις και δράσεις που προωθούν μείωση κατανάλωσης κρέατος και αύξηση κατανάλωσης οσπρίων, φρούτων και λαχανικών τόπου και εποχής, δηλαδή ενίσχυση της πραγματικής Μεσογειακής Διατροφής που αποτελεί την πιο βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση για την υγεία ανθρώπων και πλανήτη. Απαιτεί επίσης πολιτικές με κριτήρια και προτεραιοποίηση των παραγωγών που εφαρμόζουν μεθόδους αγροοικολογίας και προστατεύουν το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Πλέον γνωρίζουμε καλά ότι η υγεία του πλανήτη είναι αλληλένδετη με τη δική μας, γι’ αυτό απαιτείται επείγουσα στροφή του αγροδιατροφικού μας μοντέλου σε μοντέλο βιώσιμης, δίκαιης, διαφοροποιημένης και ανθεκτικής γεωργίας.

Γιώργος Χαριτάκης
Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, καρδιολόγος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η σύνδεση των σημερινών κυρίαρχων διατροφικών προτύπων με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οφέλη από μια διατροφή στηριγμένη σε υγιεινά φυτικά τρόφιμα.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την παρουσίαση του Γ. Χαριτάκη, με τα αναλυτικά στοιχεία για τη σύνδεση της υγείας με τα πρότυπα διατροφής. (την περιμένουμε)

Όλγα Κήκου
Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Compassion in World Farming, υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών «Τέλος στα κλουβιά», μέλος των Πράσινων.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: 94% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί την ευζωία των ζώων της κτηνοτροφίας σημαντική, 82% θα ήθελε να τη δει να ενισχύεται. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η εντατική κτηνοτροφία, που καλύπτει πάνω από το 70% στην Ε.Ε. , συνεχίζει να αποτελεί πανόραμα απάνθρωπης μεταχείρισης για τα 9 δις «παραγωγικών» ζώων που εκτρέφονται και σφάζονται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. Από την πλευρά των πολιτών ανοίγονται μέτωπα για συγκεκριμένες βελτιώσεις, όπως η κατάργηση της εκτροφής σε κλουβιά, ο τερματισμός της εξαγωγής ζώντων ζώων και η θέσπιση ορίων και ρυθμίσεων για τις συνθήκες μεταφοράς τους εντός Ε.Ε. Ως λύσεις, οι Πράσινοι προτείνουν προώθηση πολιτικών για βιώσιμη γεωργία, ενίσχυση εκτατικής και βιολογικής εκτροφής αντί για τη βιομηχανική, αλλά και κίνητρα για διατροφή πιο πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, με σημαντική μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και λιγότερη κτηνοτροφία.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την παρουσίαση της Όλγας Κήκου, με τα αναλυτικά στοιχεία για τη μεταχείριση των ζώων.

Γιάννης Παρασκευόπουλος
Πράσινοι

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Το βαρύ αθέατο κόστος της εντατικής κτηνοτροφίας επιβάλλει να μειώσουμε τόσο την παραγωγή όσο και την κατανάλωση κρέατος σε επίπεδα συμβατά με την υγεία μας, με τις αντοχές του πλανήτη και με τον στόχο για έξοδο από την εντατική κτηνοτροφία: λογικός στόχος είναι μια μείωση τουλάχιστον 50% μέχρι το 2030. Πυλώνες μιας τέτοιας στρατηγικής οι Πράσινοι θεωρούμε την αλλαγή προτύπων διατροφής, την ενίσχυση της ευζωίας των ζώων και ένα βιώσιμο αγροτικό μοντέλο. Βιώσιμα πρότυπα διατροφής είναι για μας η μεσογειακή διατροφή και ο βεγκανισμός, που συμβάλλουν και τα δύο στον στόχο του «-50%» από διαφορετικές αφετηρίες. Κατάλληλα εργαλεία πολιτικής μπορούν να οικοδομηθούν γύρω από παρεμβάσεις στην ενημέρωση και τα μηνύματα που δεχόμαστε, ρυθμίσεις για πλήρη και εύκολη πρόσβαση σε επιλογές μεσογειακής και βεγκανικής διατροφής παντού, αλλά και οικονομικά εργαλεία με πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης που να συνδυάζουν την ενσωμάτωση του αθέατου κόστους του κρέατος με ουσιαστική ελάφρυνση της τιμής των υγιεινών φυτικών τροφίμων. Σε ένα τέτοιο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, υπάρχει χώρος να συμπορευτούν και οι διαφορετικές ηθικές προσεγγίσεις που συνδέονται, αντίστοιχα, με τη μεσογειακή διατροφή και με τον βεγκανισμό.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την εισήγηση του Γ. Παρασκευόπουλου, με τις προτάσεις διαλόγου των Πράσινων για πολιτικές προώθησης βιώσιμων προτύπων διατροφής.

Ελένη Πρίφτη
Χημικός με ειδίκευση στην περιβαλλοντική χημεία, σύμβουλος υγείας (health coach).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η κατανάλωση ζωικών τροφίμων συνδέεται με την έκθεσή μας σε τοξικές χημικές ενώσεις (όπως φυτοφάρμακα, διοξίνες, βαρέα μέταλλα). Τα ζωικά τρόφιμα είναι ο καθοριστικός παράγοντας αυτής της έκθεσης: η βιολογική παραγωγή αυτών των ζωικών προϊόντων, όχι μόνο δεν μειώνει τις συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών σε αυτά τα τρόφιμα, αλλά συχνά τις αυξάνει. Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας διεπιστημονικών επιτροπών που θα αναδείξουν την σύνδεση των διατροφικών επιλογών με την Περιβαλλοντική Υγεία, αλλά και για άμεση ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους της αυξημένης κατανάλωσης ζωικών τροφίμων, βιολογικών ή μη. Πρόβλημα αποτελεί και ο συστηματικός εκφοβισμός που δέχονται, από την πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας, οι πολίτες που επιλέγουν μια αμιγώς φυτοφαγική διατροφή: χρειάζεται άμεση ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας σχετικά με την ασφάλεια και τα οφέλη της πλήρους φυτοφαγικής διατροφής, που είναι σήμερα αναγνωρισμένα από τους μεγαλύτερους διεθνείς φορείς όπως το Americal College of Lifestyle Medicine.

Οι παρεμβάσεις των προσκεκλημένων κομμάτων

Ρήγας Τσιακίρης
Οικολόγοι Πράσινοι

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Αρχαία προβιομηχανικά αγρο-δασο-λιβαδικά οικοσυστήματα που δημιουργήθηκαν με την εκτατική κτηνοτροφία (όπως νησιωτικοί αναβαθμοί και ορεινά δασολίβαδα) διασώζονται σε πολλές περιοχές της χώρας (το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ), αποτελώντας οάσεις για την βιοποικιλότητα της Μεσογείου και ανάχωμα, ως «πράσινες υποδομές», στην κλιματική κρίση. Ταυτόχρονα είναι χώροι παραγωγής τοπικών προϊόντων ιδιαίτερα υψηλής διατροφικής αξίας και χαμηλών εκπομπών, δεμένοι άρρηκτα με τον τοπικό πολιτισμό και την ταυτότητα κάθε περιοχής.

Προϋπόθεση για την διατήρηση και αποκατάσταση της παγκοσμίως μοναδικής αυτής βιο-πολιτισμικής κληρονομιάς είναι η αειφορική άσκηση της κτηνοτροφίας χαμηλής έντασης και εισροών με βελτιωμένες τοπικές φυλές ζώων και πιστοποίηση των προϊόντων τους. Χρειάζεται να ολοκληρωθούν τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης στο πλαίσιο της Μεσογειακής Δασοπονίας που προτάσσει η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, μειώνοντας και τον κίνδυνο καταστροφικών πυρκαγιών.

Προωθώντας την Μεσογειακή Διατροφή (ως βασικό πυλώνα και του τουριστικού προϊόντος της χώρας), με δραστική μείωση της κατανάλωσης κρέατος και εισαγωγής ζωοτροφών καθώς και με πιστοποίηση καινοτόμων τοπικών αγρο-κτηνοτροφικών προϊόντων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, διασφαλίζεται η προοπτική της διατροφικής αυτάρκειας και της υγείας των κατοίκων της χώρας, η ευζωία των ζώων, αλλά και η ανόρθωση αγρο-οικοσυστημάτων χαμηλών εισροών που καταρρέουν σήμερα στην Ελλάδα από τη εγκατάλειψη λόγω της διεθνούς οικονομικής πίεσης και του ανταγωνισμού.

Πηνελόπη Πετροπούλου
Πρόεδρος της Δ.Ε. του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η Ενιαία Υγεία(One Health) αναγνωρίζει ότι η υγεία των ανθρώπων είναι συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων και του περιβάλλοντος όπου ζουν. Χρειάζεται λοιπόν, σύμφωνα με το Πρότυπο της Ενιαίας Υγείας, με άμεση και εύκολη πρόσβαση για τους λειτουργούς της Υγείας ανθρώπων και ζώων, καθώς και για περιβαντολόγους, εντομολόγους και όλους τους επιστήμονες που συνδέονται με τη Δημόσια Υγεία.

Στον Κτηνιατρικό Τομέα, η συνετή χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών, με την υιοθέτηση μέτρων περιορισμού της συνταγογράφησης και διάθεσης των αντιβιοτικών στα ζώα, με την καθολική εφαρμογή των κανόνων χορήγησης τους μόνο με κτηνιατρική συνταγή, σε συγκεκριμένη δοσολογία, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς, συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσής τους, στον περιορισμό της ανάπτυξης της μικροβιακής αντοχής και εν τέλει στη μείωση των λοιμώξεων από ανθεκτικά παθογόνα μικρόβια.

Η καταγραφή και η παρακολούθηση των πωλήσεων των κτηνιατρικών αντιμικροβιακών φαρμάκων είναι ιδιαιτέρως σημαντική, όπως και η βελτίωση του συστήματος συλλογής δεδομένων σχετικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών ανά είδος ζώου σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Στη σύνδεση διατροφής και καρκίνου, η τακτική κατανάλωση υπερβολικά ψημένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος κατά 60% και διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ανεξάρτητα από τον τρόπο μαγειρέματος, η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων παραγώγων του (μπέικον, λουκάνικα, αλλαντικά) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και του στομάχου.

Δημήτρης Πέτρου
επικεφαλής του Κόμματος για τα Ζώα (ΚΓΤΖ)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Ζητούμενο για μας είναι η κατάργηση της κτηνοτροφίας, κάτι που τεκμηριώνεται από μια σειρά στοιχεία: καταναλώνει υπερβολικά πολλές πρώτες ύλες (νερό και έδαφος) και παράγει δυσανάλογα μεγάλη ρύπανση. Ιδίως στην Κλιματική Κρίση, η κτηνοτροφία μοιάζει με τον ελέφαντα στο δωμάτιο που οι Πράσινοι και οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις διστάζουν ή είναι απρόθυμες να δουν. Εάν δούμε την μείωση της κτηνοτροφίας στην προοπτική της δασοκάλυψης, της «επαναγριοποίησης» των εκτάσεων που θα απελευθερώνονταν από αυτήν, θα τολμούσαμε να πούμε πως αρκεί η κατάργηση της κτηνοτροφίας για να εκλείψει η Κλιματική Κρίση και η μείωση της Βιοποικιλότητας.

Εκτεταμένα είναι τα υγειονομικά προβλήματα που συνδέονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων (καρκινογένεση, παχυσαρκία, υπερανθεκτικά μικρόβια) και κάνουν την κτηνοτροφία «επωαστήριο νέων πανδημιών». Ιδιαίτερα σημαντική στην απαξίωση της κτηνοτροφίας είναι η ηθική της καταδίκη, καθώς βασανίζει και δολοφονεί δισεκατομμύρια ζώα, με τον χειρότερο τρόπο και εντελώς αναίτια. Προβλέπουμε την εξάλειψη της κτηνοτροφίας στον ορατό ιστορικό χρόνο, καθώς αυτή πιέζεται από την οικονομία (χαριστική τιμολόγηση και παράλογες επιδοτήσεις στα ζωικά προϊόντα), το Δίκαιο (όλο και δυσκολότερο να αποκλείει κανείς τα ζώα της φάρμας από την έννοια των δικαιωμάτων των ζώων, που ενισχύεται συνεχώς) και την τεχνολογία (ανάπτυξη φυτικών υποκατάστατων των ζωικών προϊόντων).

Posted on 03/02/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top