Το Πράσινο και Μωβ: Ισχυρή και δημοκρατική αντιπολίτευση, διάλογος, θεσμικά αντίβαρα, εγγύηση για τη δημοκρατία στη χώρα μας

Θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας είναι η παρουσία ελεγκτικών μηχανισμών και αντίβαρων.

Το Πράσινο και Μωβ αναγνωρίζει την σημασία μίας σταθερής διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής, κάτι που σημαίνει δημοκρατικό διάλογο όχι μόνο στη Βουλή αλλά και με την κοινωνία. Όμως ταυτόχρονα, ενδιαφέρεται για την παρουσία μιας εξίσου ισχυρής αντιπολίτευσης που θα αναδεικνύει τα «κακώς κείμενα» και θα αναγκάζει την κυβέρνηση να λειτουργεί με λιγότερη αλαζονεία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Το Πράσινο & Μωβ χαιρετίζει την επιστολή των 34 πανεπιστημιακών, που μεταξύ άλλων – επισημαίνουν για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα και η Ευρωπη. Με την πολλαπλή κρίση να χτυπάει την πόρτα μας περιβαλλοντική, υγειονομική, ενεργειακή, διατροφική, κοινωνική, οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι θα «ήταν καλύτερα να εστιάζουμε στα κοινά ζητούμενα, τις κοινές επιδιώξεις, τα κοινά όνειρα, και λιγότερο στα πρόσωπα και τις παρατάξεις».”

Σε περιόδους κρίσης, είναι ακόμα πιο σημαντικός ο σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς αποτελούν το θεμέλιο της δημοκρατικής διακυβέρνησης και προστατεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Ο ρόλος της ισχυρής αντιπολίτευσης είναι ακριβώς η προάσπιση των συμφερόντων όλων των πολιτών ανεξαιρέτως.

Η ιστορία έχει δείξει ότι κατά τη διάρκεια των κρίσεων, οι δημοκρατικοί θεσμοί μπορεί να βρεθούν υπό πίεση. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πολιτικοί ηγέτες ή άλλοι φορείς εξουσίας ενδέχεται να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση για να ενισχύσουν την εξουσία τους.

Το Πράσινο & Μωβ αγωνιά για την παρουσία αντιπολίτευσης στην χώρα μας και ενώνει τη φωνή του με τους πανεπιστημιακούς μας, ζητώντας μια ισχυρή και δημοκρατική αντιπολίτευση.

Posted on 24/06/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top