Ελλάδα, βουλευτικές εκλογές 2015: Δημήτρης Κάβουρας

Από τον Γιάννη Δήμα

Ο Ελληνισμός στο Βέλγιο και ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες, στο κέντρο λήψης απόφασης των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την προεκλογική περίοδο που θα κορυφωθεί με τις εθνικές βουλευτικές εκλογές στηv πατρίδα μας την ερχόμενη Κυριακή, 25 Ιανουαρίου.
Στην κρίσιμη αυτή εκλογική αναμέτρηση το Newsville.be σε μία σειρά συνεντεύξεων θέτει 6 ερωτήματα σε υποψήφιους βουλευτές.

Τα ερωτήματα, τα οποία τέθηκαν από τους αρθρογράφους της ιστοσελίδας μας, σκοπό έχουν να προσανατολίσουν την συνομιλία με τα πολιτικά πρόσωπα στην ουσία των πραγμάτων που αφορούν στην Ελλάδα και που θα δούμε την επόμενη μέρα των εκλογών: Το βασικό κριτήριο με το οποίο ο Έλληνας ψηφοφόρος θα κάνει την πολιτική του επιλογή, την ανασυγκρότηση της Ελλάδας σε επίπεδο εκπαίδευσης και έρευνας, την επιλογή ενός μονοκομματικού ή πολυκομματικού τρόπου διακυβέρνησης της χώρας, την επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας σε επίπεδο αποφάσεων, τη στάση του κάθε πολιτικού προσώπου απέναντι στις πολιτικές του αρχές και ιδέες και τέλος, τη στάση των υποψήφιων βουλευτών απέναντι στην δύσκολη πραγματικότητα του νέου μεταναστευτικού ρεύματος που βιώνει η πατρίδα μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους Γιάννη Οικονομίδη, Πασχάλη Παπαχριστόπουλο, Γιώργο Γιούπη και Χρήστο Μπλατσιώτη για τη συνεισφορά τους σε αυτή την προσπάθεια και παράλληλα να ευχηθώ ολόψυχα στους υποψήφιους βουλευτές καλό εκλογικό αγώνα και καλά αποτελέσματα.

————————————————————————————————————————————

Δημήτρης Κάβουρας: “Ποιό είναι το σλόγκαν μου σε αυτές τις εκλογές; Μαζί μπορούμε καλύτερα! Είμαστε εδώ με ρεαλισμό και όραμα! Στη βουλή με πρόταση εναλλακτική!”


Με ποια κριτήρια πιστεύετε πως πρέπει να κάνει την επιλογή του ο Έλληνας ψηφοφόρος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου;

Με στρατηγικές του φόβου και της οργή της κοινωνίας δεν μπορεί κανένα μεγάλο κόμμα να εγγυηθεί μια πολιτική που χρειάζεται να την αλλάζουμε. Ο Έλληνας ψηφοφόρος πρέπει να δώσει την ψήφο του με κριτήριο μια νέα εναλλακτική πολιτική λύση, που να προσφέρει ελπίδα και λύσεις στο πλαίσιο μιας νέας ισορροπημένης σχέσης ΕΕ-Ελλάδας, ένα εναλλακτικό, προοδευτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση, που θα προωθήσει βαθιές αλλά ισορροπημένες και λογικές, δημοκρατικές αλλαγές.

Το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η οικολογική, τεχνολογική, κοινωνική και οικονομική καινοτομία, η ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αποτελούν τις βάσεις για να βγούμε από την κρίση αλλά και να αλλάξουμε τις πολιτικές λιτότητας.

Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συνεννόηση, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου Κοινωνικού, Πράσινου Συμβολαίου Βιώσιμης Ευημερίας που αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο τη δημοσιονομική, οικονομική, κοινωνική, οικολογική/κλιματική αλλά κι αξιακή κρίση.

Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία. Η νέα διακυβέρνηση  για να είναι βιώσιμη πρέπει να αλλάξει ριζικά το μοντέλο διαχείρισης και να προωθήσει σύγχρονες προοδευτικές λύσεις βασισμένες σε ένα σχέδιο οικολογικής, κοινωνικής και οικονομικής καινοτομίας.

Δεδομένης της Κρίσης που δεν είναι μόνο κρίση οικονομική, αλλά και κρίση αξιών, ηθικών, κοινωνικών, δημοκρατικών, τι προτίθεστε να κάνετε έτσι που η εκπαίδευση και η έρευνα να συνεισφέρει στη ανασυγκρότηση της ρημαγμένης χώρας; Ερμηνεύουμε σαν «Ανασυγκρότηση» η χώρα να μπορεί να έχει μια ισότιμη θέση στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές τραπέζι σε θέματα πνευματικά και επιστημονικά μιας δημοκρατικής Ευρώπης.

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης  με διάλογο και συμμετοχή πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, με διαμόρφωση προοδευτικής συμμαχικής κυβέρνησης στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και όχι μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Θα πρέπει να γίνουν σύγχρονες, οικολογικές, κοινωνικά δίκαιες, ισορροπημένες προοδευτικές
μεταρρυθμίσεις και δημιουργικές ανατροπές για να επιτευχθεί μια «Ανασυγκρότηση» στη χώρα.

Ένα νέο Κοινωνικό, Πράσινο Συμβόλαιο Βιώσιμης Ευημερίας που αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο τη δημοσιονομική, οικονομική, κοινωνική, οικολογική/κλιματική αλλά και αξιακή κρίση. Με έμφαση στην κοινωνική, τεχνολογική και οικολογική καινοτομία και στην ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, που είναι ο πλούτος της χώρας.

Με την ενίσχυση  της κοινωνικά – οικολογικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, που θα έχει σαφή προσανατολισμό στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με κριτήριο πάντα την διάχυση των ωφελειών σε όλους.

Είναι αναγκαία μια ριζική αναδιοργάνωση και ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να διαμορφώνει πολίτες με ευρύτερη παιδεία, περιβαλλοντική, κοινωνική και διαπολιτισμική κουλτούρα και δημοκρατική συνείδηση.

Λέγεται ότι είναι οι πιο “κρίσιμες εκλογές” και κανείς δεν συζητά πολιτικά, κανείς δεν παρουσιάζει μια βιώσιμη πρόταση για το πώς θέλουμε να ζούμε στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Είσαστε υπέρ ή κατά του μπόνους των 50 εδρών; Νομίζετε ότι η κατάργησή του θα βοηθούσε στην δημιουργία ενός κλίματος κυβερνητικών συνεργασιών ή πιστεύετε στο μοντέλο των μονοκομματικών κυβερνήσεων;

Με ευθύνη του εκλογικού νόμου αλλά και του συνόλου των πολιτικών κομμάτων που δεν άλλαξαν τον εκλογικό νόμο, η αυτοδυναμία βασίζεται σε υφαρπαγή της βούλησης των πολιτών. Ο εκλογικός νόμος χαρίζει 50 έδρες στον νικητή ακόμη κι αν κερδίσει τον δεύτερο με μόνο μία ψήφο διαφορά. Μια τέτοια αυτοδυναμία δεν είναι επιθυμητή γιατί δεν θα εκφράζει μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική προγραμματική συμφωνία για αλλαγή πορείας.

4853_midΟ πήχης που εξασφαλίζει τις 151+ έδρες εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα πολύ μικρά κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή (αυτά με κάτω του 3%). Όσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό των μικρών αυτών κομμάτων, τόσο ο πήχης της αυτοδυναμίας υποχωρεί από το 39% προς το 36%, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμη πιο κάτω, αν τα λεγόμενα «λοιπά κόμματα» αθροίσουν πάνω από 11%. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε μια αυτοδυναμία του 35% θα είναι ασταθής.

Η χώρα χρειάζεται μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση στη Βουλή για να μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά και αποτελεσματικά την πορεία της χώρας προς το καλύτερο.

Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η Βουλή λειτουργούσε επικυρώνοντας  τις εντολές της Τρόικας μέσω  πράξεων  νομοθετικού περιεχομένου,  πιστεύετε ότι η νέα Βουλή, άσχετα από τις ιδεολογικές διαφορές,  θα μπορέσει να επανακτήσει  την Πολιτική, Συνταγματική  και Εθνική κυριαρχία;

Εκ των πραγμάτων, η πορεία αλλαγής των πολιτικών αλλά και ο σχηματισμός μιας αξιόπιστης νέας διακυβέρνησης πρέπει να βασίζεται σε σχέδιο οικολογικό, οικονομικά και κοινωνικά καινοτόμο με την στήριξη ευρύτερων συμμαχιών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» οραματιζόμαστε μια άλλη Ελλάδα σε μια διαφορετική Ευρώπη. Αντιτασσόμαστε στην Ευρώπη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με τη μονομέρεια της σιδηράς και, τελικά, κοινωνικά άδικης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που τροφοδοτεί  την ανεργία και τις οικονομικές κοινωνικές ανισότητες. Αρνούμαστε όλα αυτά, που παγιώνουν το διαχωρισμό σε χώρες πλεονασμάτων και χώρες ελλειμμάτων και ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά.

Αλλά η κριτική δεν αρκεί για να υπάρξει μετεκλογικά κυβερνητική συνεργασία κι αλλαγή πορείας.  Η άρνηση δεν συγκροτεί από μόνη της εναλλακτικό σχέδιο.

Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την μετατροπή της Ευρώπης από ήπειρο της λιτότητας και των ανισοτήτων, σε ήπειρο της βιώσιμης ευημερίας, της κοινωνικής συνοχής, της οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας, της οικολογικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της πλήρους απασχόλησης,  των ίσων ευκαιριών και της ολόπλευρης Δημοκρατίας.

Ως κοινωνία και χώρα χρειάζεται να συμμετάσχουμε σε συμμαχίες και αγώνες για την ενοποίηση της Ευρώπης, για να δημιουργηθεί πράγματι μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Σε ένα τέτοιο ευρωπαϊκό πλαίσιο μπορούν να λυθούν τα άμεσα προβλήματα (χρέος, ανεργία, ρύπανση κα) και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια, στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, στις συντάξεις, στην εγγύηση των καταθέσεων, στην αντιμετώπιση της φτώχειας  και στην προστασία του κλίματος.

Αν εκλεγείτε ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που ενδεχομένως να σας οδηγούσαν στην απόφαση να αλλάξετε κόμμα κατά τη διάρκεια της βουλευτικής σας θητείας;

Παρόλες τις δυσκολίες και τους περιορισμούς για τους Απόδημους να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, αποφάσισα να προκαλέσω το παρόν εκλογικό σύστημα, με το να είμαι υποψήφιος αλλά και να υπενθυμίσω ότι υπάρχει ελπίδα να αλλάξει το παρόν εκλογικό σύστημα και οι Απόδημοι να μπορούν να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα ψήφου με τους Έλληνες πολίτες που κατοικούν εντός των συνόρων.

Ταυτίζομαι ιδεολογικά με την πολιτική οικολογία που πρεσβεύει όσα κι εγώ προσπαθώ να υπερασπιστώ μέσα από την συμμετοχή και την δράση μου στα πλαίσια οργανισμών και νεανικών κινημάτων, ως ενεργός πολίτης.

Όταν οι άλλοι συζητάνε για μεταγραφές και καρέκλες εμείς συζητάμε για προγράμματα. Στη Βουλή θα επιδιώξουμε να αλλάξουν πολιτικές και κυβέρνηση στη βάση ενός σχεδίου το οποίο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Η δική μας παρουσία στη Βουλή θα εγγυηθεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που δεν θα αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος. Αυτό προϋποθέτει βέβαια, επίσης  κόμματα με σαφή προγράμματα, καθώς κι αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες στο μέλλον.

Με το χέρι στη καρδιά, ποια συμβουλή θα δίνατε σήμερα σ΄έναν  νεαρό τελειόφοιτο ελληνικού πανεπιστημίου; Να παραμείνει στην Ελλάδα ή να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό;

Στοχεύουμε σε μια διαφορετική Ελλάδα, που δεν  θα πληγώνει και δεν θα διώχνει τα παιδιά της, σε μια  κοινωνία ίσων ευκαιριών με αλληλεγγύη και πρόνοια για όλους, με εγγυημένο το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Που θα επενδύει ισότιμα στους αποκλεισμένους αξιοποιώντας τις δεξιότητες και ικανότητες τους για την εξέλιξη της κοινωνίας.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στην νεολαία είναι τεράστια. Η ανεργία στην απασχόληση θεωρείται η μεγαλύτερη πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελληνική αγορά εργασίας δεν μπορεί να αξιοποιήσει το δυναμικό ανθρώπινο δυναμικό διότι οι θέσεις εργασίας είναι πολύ λίγες. Οι περισσότεροι νέοι με υψηλό επίπεδο σπουδών εγκαταλείπουν τη χώρα για να κατακτήσουν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό. Έτσι το πιο καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό δικαιολογημένα φεύγει από τη χώρα, και έχουμε μια υπερβολική διαρροή εγκεφάλων (Brain-Drain).

Η απάντηση βρίσκεται στο περιβάλλον, τον πολιτισμό, την οικολογική, τεχνολογική, κοινωνική και οικονομική καινοτομία, η ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αποτελούν τις βάσεις για να βγούμε από την κρίση αλλά και να αλλάξουμε τις πολιτικές λιτότητας. Δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν παρά μόνο «επιστροφή» στο μέλλον, σε νέους θεσμούς, νέα μοντέλα οικονομίας και κοινωνικής οργάνωσης.

Η αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στο μοντέλο της μεγέθυνσης των δυνατοτήτων κατανάλωσης αλλά σε ένα νέο πρότυπο καλύτερης διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και δυνατοτήτων μας, με δεδομένα τα όρια του πλανήτη.

Πρέπει όλοι μαζί να χτίσουμε ένα νέο κοινωνικά δίκαιο και σύγχρονο κράτος, χωρίς την συμβολή των Νέων δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί αύτη η ανοικοδόμηση.

 

ΠΗΓΗ: http://newsville.be/gr/NEWSVILLE/dimitris-kavouras-ekloges-2015.asp

 

Ο Δημήτρης Κάβουρας έιναι υποψήφιος Βουλευτής Β΄Αθήνας με τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Πράσινους.

Στοιχεία επικοινωνίας

Facebook : https://www.facebook.com/dimitriscavouras?fref=photo
Twitter : https://twitter.com/dimiorganic
 E-mail : dimitriscavouras@gmail.com

316

Posted on 22/01/2015 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top