Ο Γ. Δημητριάδης κέρδισε το βραβείο «SLAPP Πολιτικός της Χρονιάς» από την Coalition Against SLAPPs in Europe

Ο Γ. #Δημητριάδης κέρδισε το βραβείο «SLAPP Πολιτικός της Χρονιάς» από την Coalition Against SLAPPs in Europe, μια 🇪🇺 πρωτοβουλία κατά των καταχρηστικών αγωγών.
❗Το βραβείο αφορά την αγωγή κατά του Reporters United, της Εφημερίδα των Συντακτών και του Θανάση Κουκάκη, με την οποία ο κ. Δημητριάδης ζητά πάνω από 500.000 €.
1️⃣ Η έρευνα των #ReportersUnited & #ΕφΣυν τεκμηρίωσε συνδέσεις που ξεκινούσαν από τις συναλλαγές του κ. Δημητριάδη & έφταναν στον Φ. Μπίτζιο, πρώην αναπληρωτή διαχειριστή της εταιρείας #Intellexa που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό #Predator 👉 https://bit.ly/3se0OFc / https://bit.ly/3TCFYed.
2️⃣ Μετά τις αποκαλύψεις & την παρακολούθηση #Ανδρουλάκη από την #ΕΥΠ, o κ. #Δημητριάδης παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, μαζί με τον διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέοντα. Την ίδια μέρα ο κ. Δημητριάδης άσκησε αγωγή κατά των μίντια & των δημοσιογράφων της έρευνας 👉 https://bit.ly/3EVXQMY.
3️⃣ Η αγωγή Δημητριάδη έχει καταδικαστεί ως απόπειρα φίμωσης της δημοσιογραφίας από διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις, όπως: OSCE Representative on Freedom of the Media, European Federation of Journalists – EFJ, Reporters Without Borders / RSF, International Press Institute, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου & #ΕΣΗΕΑ.
4️⃣ «Η αγωγή σε βάρος του Θανάση Κουκάκη και των δημοσιογράφων που ερεύνησαν την παρακολούθησή του είναι απαράδεκτη», σχολίασε σχετικά ο Pavol Szalai από τους RSF. «Καλούμε τον Γ. Δημητριάδη να αποσύρει τις καταχρηστικές αγωγές του» 👉 https://bit.ly/3eMHCuZ.
5️⃣ Το βραβείο «SLAPP Πολιτικός της Χρονιάς» απονεμήθηκε από την CASE, μια 🇪🇺 πρωτοβουλία κατά των καταχρηστικών αγωγών. Μέλη της είναι σημαντικές διεθνείς οργανώσεις, όπως οι: EFJ, Committee to Protect Journalists, FIDH – International Federation for Human Rights & Greenpeace International.
6️⃣ Οι #SLAPPs είναι στρατηγικές αγωγές με σκοπό να φιμώσουν όσους ασκούν κριτική (κοινωνία των πολιτών, ΜΜΕ, δημοσιογράφους) μέσω της ηθικής & οικονομικής εξόντωσής τους. European Parliament & European Commission έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη 🇪🇺 νομοθεσίας για την αντιμετώπισή τους.
7️⃣ Ωστόσο, η 🇬🇷 & πολλές ακόμη 🇪🇺 χώρες δεν έχουν μέχρι σήμερα υιοθετήσει νομοθετικό πλαίσιο για τις #SLAPPs, με συνέπεια πανίσχυροι επιχειρηματίες & πολιτικοί να κάνουν αγωγές για να φιμώσουν τη δημοσιογραφία και την κριτική σε βάρος τους.
O δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, όταν ξεκίνησαν οι παρακολουθήσεις του, ερευνούσε δύο υποθέσεις που σχετίζονταν με πιθανή οικονομική διαφθορά, την χαριστική νομοθεσία για τραπεζίτες και σκάνδαλα που όπως αποκαλήφθηκε τώρα σχετίζονταν με τον βουλευτή Ανδρέα Πάτση και τα κόκκινα δάνεια.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "0 ανιψιός του πρωθυπουργού r. Δημητριάδης κέρδισε το βραβείο «SLAPP Πολιτικός της Χρονιάς>>. Οι SLAPPs είνα καταχρηστικές αγωγές με σκοπό τον εκφοβισμό & τη φίμωση δημοσιογράφων. CASE REPORTERS UNITED"

Posted on 28/10/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top