ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Είμαστε εξοργισμένοι με τις αποκαλύψεις διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η εξυπηρέτηση και η εκπροσώπηση των πολιτών της ΕΕ είναι ένα μεγάλο προνόμιο και μια ευθύνη που αγαπάμε. Το παίρνουμε στα σοβαρά“, λένε οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Philippe LambertsTerry ReintkeΑυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το σκάνδαλο του Κατάργκεϊτ “Qatargate” δεν μπορεί να επιτραπεί να αμαυρώσει τη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η δημοκρατία της ΕΕ δεν μπορεί να αγοραστεί από κανέναν πλειοδότη“, αποσαφηνίζουν η Terry Reintke και ο Philippe Lamberts, συμπρόεδροι της Ομάδας των Πρασίνων/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέστειλε όλους τους φακέλους και τις αποστολές που σχετίζονται με το Κατάρ και συνεργάζεται πλήρως με τις βελγικές αρχές στη συνεχιζόμενη έρευνά τους.

Ζητάμε επίσης μια ειδική εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της διαφθοράς και της επιρροής τρίτων χωρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”. Πρέπει όμως να γίνουν περαιτέρω βήματα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Η διαφθορά ανθίζει στο σκοτάδι. Πρέπει τώρα να δοθεί προτεραιότητα στην αποκάλυψη αδύναμων κανόνων, κακών πρακτικών και έλλειψης εποπτείας. Η επιρροή του χρήματος, της εξουσίας και του λόμπι πρέπει να αποκαλυφθεί. Η Ομάδα των Πρασίνων ζητά εδώ και καιρό μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία ως βασικά εργαλεία για την πρόληψη της διαφθοράς. Δεν αρκεί τίποτα λιγότερο από μια εις βάθος αναθεώρηση των κανόνων ακεραιότητας του Κοινοβουλίου.

Γι’ αυτό αυτή οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο ζητάνε:

  • Μια Ειδική Επιτροπή και μια Εξεταστική Επιτροπή μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες
  • Ένας νέος ρόλος Αντιπροέδρου αφιερωμένος στην ακεραιότητα και την καταπολέμηση της διαφθοράς
  • Η ενίσχυση του Μητρώου Διαφάνειας και η επέκτασή του σε εκπροσώπους τρίτων χωρών
  • Ένα ανεξάρτητο όργανο Δεοντολογίας με εξουσίες διερεύνησης και στους τρεις θεσμούς (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κομισιόν, Συμβούλιο)

  • Αναστολή της κάρτας εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο για εκπροσώπους από το Κατάρ

  • Αναθεώρηση και ενίσχυση των κανόνων ώστε να είναι σύμφωνοι με την προστασία “μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος”
  • Περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

  • Αναστολή όλων των νομοθετικών εργασιών που σχετίζονται με το Κατάρ (και προγραμματισμένες επισκέψεις), συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας απελευθέρωσης των θεωρήσεων και της αεροπορικής συμφωνίας της ΕΕ με το Κατάρ.
  • Η εισαγωγή μιας περιόδου cooling off (παγώματος) για τους πρώην ευρωβουλευτές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θέση τους για να επηρεάσουν την πολιτική και τη λήψη αποφάσεων της ΕΕ

  • Απαγόρευση οικονομικών δεσμών με λομπίστες

Αυτή είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί αυτό στο μέλλον. Αυτό δεν αφορά μόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για την προστασία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και προστασία του ευρωπαϊκού σχεδίου.

“Δεν θα αφήσουμε αυτό να γίνει business as usual. Το οφείλουμε σε όλους/ες όσους/όσες αγωνίζονται για την υπεράσπιση και την υποστήριξη της δημοκρατίας στην ΕΕ, και σε εσάς, τους ευρωπαίους πολίτες. Θα σας ενημερώνουμε τακτικά για τον συνεχιζόμενο αγώνα μας κατά της διαφθοράς”, λένε οι συμπρόεδροι των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στις 15 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε μια σειρά μέτρων με στόχο την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς, μετά τις αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Qatargate. Τα μέτρα περιλαμβάνουν πολλά από αυτά που υποστήριξαν οι Πράσινοι: Μια περίοδο “χαλάρωσης” (cooling off) για τους βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου για την αποφυγή του φαινομένου να προσλαμβάνονται ευρωβουλευτές ή και υπουργοί, πρωθυπουργοί κα σε μεγάλες επιχειρήσεις μόλις ολοκληρωθεί η θητεία τους, απαγόρευση οικονομικών δεσμών με τους λομπίστες· αυστηρότεροι κανόνες για τις «Επιτροπές Φιλίας», βελτιωμένη προστασία πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος, ενίσχυση των ικανοτήτων της OLAF και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. ενίσχυση του Μητρώου Διαφάνειας και επέκτασή του σε τρίτους, μια Ειδική Επιτροπή και ένας Αντιπρόεδρος του Προεδρείου επιφορτισμένοι με την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Οι αποκαλύψεις μας έχουν συγκλονίσει αλλά δεν μας εξέπληξαν“, δηλώνει ο Philippe Lamberts. “Η διαφθορά είναι δυνατή όταν απουσιάζει το φως της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Αυτή τη στιγμή πρέπει να ρίξουμε αυτό το φως στους θεσμούς μας. Χρειάζεται επειγόντως να μεταρρυθμίσουμε τα θεσμικά μας όργανα για να οικοδομήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη την οποία αξίζει αυτός ο θεσμός ως Σώμα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε τα εργαλεία για να αποτρέψουμε τυχόν υποθέσεις διαφθοράς στο Κοινοβούλιο και όχι μόνο. Από την αυστηροποίηση των υποχρεώσεων για την εγγραφή συναντήσεων με εκπροσώπους λόμπι, μέχρι την αλλαγή των κανόνων σχετικά με τα δώρα, τα ταξίδια και τα έξοδα. Οι Πράσινοι έχουμε τη θέληση και την ευκαιρία για μια συνολική αναμόρφωση του συστήματος ηθικής μας. Η σημερινή ψηφοφορία δείχνει ότι το Κοινοβούλιο στέκεται ενωμένο στον αγώνα κατά της διαφθοράς και εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να επιφέρουμε πραγματικές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις».

«Είμαστε σοκαρισμένοι και θυμωμένοι από τις αποκαλύψεις του Qatargate”, δήλωση η Terry Reintke, συμπρόεδρος της ομάδας, “αλλά μετατρέπουμε αυτόν τον θυμό σε αποφασιστικότητα. Θα ξεριζώσουμε και θα αποτρέψουμε τη διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να επιτύχουμε τα υψηλότερα πρότυπα διαφάνειας, λογοδοσίας και ακεραιότητας, και θα χρειαστεί η ισχυρή και ενωμένη βούληση όλων των δημοκρατικών πολιτικών ομάδων σε αυτό το Σώμα. Η Ομάδα μας έχει ζητήσει εδώ και καιρό ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας με εξουσία έρευνας και κλήτευσης για να εξετάσει τυχόν παραβιάσεις της εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Χρειαζόμαστε μια Εξεταστική Επιτροπή στο Κοινοβούλιο για να εξετάσει το σκάνδαλο και θα πρέπει να έχουμε μια θέση στο Προεδρείο αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου είναι αδύνατο να γίνει κατάχρηση εξουσίας για ιδιωτικό κέρδος».

Στο Ευρωκοινοβούλιο οι περισσότεροι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν τις προτάσεις των Πράσινων. Όμως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και μεγάλο ποσοστό των Φιλελευθέρων (RENEW) δεν ψηφισαν την πρόταση των πράσινων για “χαλάρωση” (αγρανάπαυση) των ευρωβουλευτών όταν ολοκληρωθεί η θητεία τους για να μην εμπλέκονται σε επιχειρήσεις που δημιουργούν θέμα σύγκρουσης συμφερόντων.

Εικόνα

 

 

Posted on 15/12/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top