Οι Η.Π.Α. αλλάζουν τον γεωπολιτικό χάρτη στην περιοχή μας

   του Αλέξανδρου Λασκαράτου

Γεν. Γραμματέα των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Τα τελευταία (πολλά) χρόνια η ΔΕΘ είχε εκφυλιστεί σε βήμα ανακοινώσεων προεκλογικού χαρακτήρα και παροχολογίας από την εκάστοτε κυβέρνηση, οι οποίες τις περισσότερες φορές έμεναν στα χαρτιά όπως το περίφημο “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” του ΣΥΡΙΖΑ. Η φετινή ΔΕΘ δεν θα διαφοροποιηθεί ως προς αυτό το σημείο με τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για ελαφρύνσεις, (μερικές μάλιστα σε βάθος τετραετίας, δηλαδή από την επόμενη κυβέρνηση!), κλπ.

Όμως η φετινή ΔΕΘ θα μείνει στην ιστορία ως αυτή που θα σηματοδοτήσει την προσπάθεια των ΗΠΑ για παγιοποίηση τη θέσης τους στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Τα σημάδια πολλά. Οι ΗΠΑ, ως τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, έρχονται με έναν πακτωλό από καλούδια για επενδύσεις με επικεφαλή της αντιπροσωπείας τους τον υπουργό Εμπορείου. Η πρωτοφανής αυτή κινητοποίηση με στόχο το κλείσιμο συμφωνιών σε διάφορους τομείς της οικονομίας της χώρας μας, δεν είναι ανεξάρτητη από μία γενικότερη πολιτική “μετάλλαξη” που επιχειρείται στην περιοχή. Από την μια έχουμε τη στήριξη που παρείχαν στη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος Τραμπ, η καγκελάριος Μέρκελ (εκπροσωπώντας στην ουσία την Ε.Ε.) ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, οι δηλώσεις του κ. Νίμιτς πως αν δεν κυρωθεί η συμφωνία από τα Σκόπια και την Αθήνα, θα χρειαστούν άλλα εικοσιπέντε χρόνια για την επίτευξη νέας συμφωνίας, από την άλλη, την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τις απελάσεις διπλωματών (πάλι με αφορμή το Μακεδονικό), όλα κατατείνουν στην ενίσχυση της επιρροής της Δύσης, (ΕΕ και ΝΑΤΟ, ή όπως έλεγε ο αείμνηστος Α.Π. στα πρώτα του χρόνια, “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο”!) στον λυσσαλέο αγώνα επιρροής με τη Ρωσία, στην περιοχή.

Σε όλα αυτά εμείς, σαν “καλά παιδιά, καρπαζοεισπράκτορες, και οσφυοκάμπτες” που είμαστε, ξεχνάμε τα πάντα περί ανεξάρτητης, περήφανης, και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, και γινόμαστε μια νέα μπανανία.

Ποιος θα τάλεγε όλα αυτά; Ποιος θάλεγε ότι ο πρωθυπουργός μας θα προσερχόταν στη ΔΕΘ με μία Θεσσαλονίκη “φρούριο”, και μία συνοδεία έντεκα! αυτοκινήτων ασφαλείας;

Τέτοια μεγαλεία ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλαδίτσας μας, ούτε στο όνειρό του…

Posted on 08/09/2018 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top