(Νέα) Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα αλλά το κλίμα καταρρέει πολύ γρήγορα – Ολοταχώς προς αύξηση θερμοκρασίας κατά 2,8 °C

Του Νίκου Χρυσόγελου
πρώην ευρωβουλευτή ΠΡΑΣΙΝΟΙ/EFA
μέλος του Συμβουλίου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ 
Ξεκινάει σε λίγες μέρες η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα COP27 που πραγματοποιείται 6 -18 Νοεμβρίου, εδώ στη γειτονιά μας, στο Sharm El Sheikh στην Αίγυπτο.
30 χρόνια διεθνείς διασκέψεις για το κλίμα αλλά στην πραγματικότητα λίγα έχουν αλλάξει, αλλά στο κλίμα σίγουρα προς το χειρότερο:
– Αυτά τα 30 χρόνια, οι εταιρίες ορυκτών καυσίμων ευθύνονται για την προσθήκη στην ατμόσφαιρα πάνω από 885 δις τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Από το 1850 μέχρι το 2019, περίπου 2.400 δις τόνοι CO2 είχαν παραχθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Από αυτή την ποσότητα 950 δις τόνοι είχαν προστεθεί στην ατμόσφαιρα, ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα απορροφήθηκε από τους ωκεανούς ή το έδαφος και τα δάση. 
– To 1950 οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 ήταν 6 δις τόνοι. Το 1990 είχαν σχεδόν τετραπλασιαστεί, φτάνοντας τους 22 δις τόνους. Μόνο για λίγο διάστημα, 2014-2016, οι εκπομπές σταθεροποιήθηκαν αλλά μετά αυξήθηκαν ραγδαία. 28 χρόνια μετά οι εκπομπές είχαν ξεπεράσει τους 34 δις τόνους ετησίως. To 2019, οι εκπομπές έφτασαν τους 43.1 δις τόνους CO2 από ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτές οι εκπομπές θα μπορούσαν να σχηματίσουν ένα τεράστιο “κύβο CO2” που η κάθε πλευρά του θα ήταν 30 χλμ.
– Η συγκέντρωση των αερίων που αλλάζουν το κλίμα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν από 275 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) πριν τη βιομηχανική επανάσταση σε πάνω από 410 ppm το 2020. Μια αύξηση κατά 50%.
– Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,11,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ η σημερινή τάση οδηγεί σε αύξηση κατ’ ελάχιστον 2,3-2,8 °C μέσα στον αιώνα (τελευταία εκτίμηση του ΟΗΕ) ή 3,7 °C κατά άλλους ή και πάνω από 5 βαθμούς.
– Η αύξηση κατά 1,5 βαθμό Κελσίου θα είναι πραγματικότητα μέχρι το 2030 σύμφωνα με διάφορα μοντέλα
-Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πολλαπλασιαστεί και σε συνδυασμό με τις υποδομές που δεν έχουν σχεδιαστεί για παρόμοιες πιέσεις προκαλούν μεγάλες καταστροφές. Το οικονομικό κόστος από τα κύματα καύσωνα που οφείλονται σε ανθρώπινη επίδραση στο κλίμα ανέρχεται (από το 1990 μέχρι σήμερα) σε 16.000.000.000.000 (16 τρις) δολάρια σύμφωνα με έρευνα που υπολογίζει τις επιπτώσεις σε υποδομές, γεωργία, παραγωγικότητα, ανθρώπινη υγεία κ.ά. Έχουμε υποτιμήσει (και) το οικονομικό κόστος της κατάρρευσης του κλίματος… Και βέβαια το κόστος μοιράζεται άνισα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών, 1,5% απώλειες ΑΕΠ ετησίως στην Ευρώπη και Β. Αμερική, ενώ οι χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία έχουν απώλειες 6.7% ΑΕΠ ετησίως.
– Εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον θάνατοι ετησίως που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη το 2003 προκάλεσε 14 802 επιπλέον θανάτους (excess deaths) στη Γαλλία (National Institute of Public Health Surveillance, 2003), 2045 επιπλέον θάνατοι στη Βρετανία και 2099 στην Πορτογαλία. Χιλιάδες επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν και το καλοκαίρι του 2022 στην Ευρώπη λόγω του κύματος καύσωνα. Όμως οι καύσωνες προκαλούν χιλιάδες πρόωρους θανάτους σε πολλές περιοχές του κόσμου, όχι μόνο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
– Η Γη έχασε 36 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου και μέχρι το 2050 το 1/3 των παγετώνων θα έχει λιώσει.
Έχουμε μόνο 5-7 χρόνια για να αλλάξουμε την πορεία προς την καταστροφή του πολιτισμού μας, να πετύχουμε πλήρη απεξάρτηση από ΟΛΑ τα ορυκτά καύσιμα σε πλανητικό επίπεδο μέχρι το 2050 (η Ευρώπη και άλλες οικονομικά ισχυρές περιοχές μέχρι το 2040)
Τέρμα τα μπλα-μπλα και οι ψεύτικες υποσχέσεις. Πρέπει να δράσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και όχι μόνο μεταξύ διαφόρων διαλειμμάτων από άλλα …σοβαρά προβλήματα.
Οι περισσότερες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν και θυμούνται την κλιματική κρίση μόνο ως δικαιολογία μετά από καταστροφές, μετά την ξεχνάνε και είναι οι καλύτεροι λομπίστες των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών (και φυσικού αερίου).
H μόνη λύση για να σταθεροποιήσουμε κάποτε το κλίμα είναι αλλαγές μοντέλου σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας. Αλλαγές πολιτικών δεν μπορεί να μην συμβαδίζουν και με αλλαγές στην καθημερινότητά μας, στο τι καταναλώνουμε, πώς τρεφόμαστε, πώς μετακινούμαστε. Αλλιώς δεν θα αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή.
Κι όμως λύσεις υπάρχουν και στα θέματα της ενέργειας:
– Τουλάχιστον 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουμε μπορεί να παράγεται από φωτοβολταϊκά μέσα στις πόλεις, στις ταράτσες σπιτιών, σχολείων, επιχειρήσεων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων. σταθμών τρένου, παρκινγκ, αγορών κ.ά.
– Το ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά σύντομα θα είναι 10 φορές πιο φτηνό από αυτό που παράγεται από το (ορυκτό) αέριο
– Με κατάλληλη υποστήριξη για εκπαίδευση τεχνητών και χρηματοοικονομικά εργαλεία θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στη χώρα μας φωτοβολταϊκά σε 1.000.000 ταράτσες μέσα σε 2-3 χρόνια και με κόστος μικρότερο από αυτό που τώρα πληρώνουμε για να “ενισχύονται” νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να συνεχίζουν να καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα και μετατρέπονται σε ουρανοκατέβατα κέρδη για τους ενεργειακούς κολοσσούς
Θα μπορούσαν τα μισά τουλάχιστον από τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γίνονται από τους πολίτες, κυρίως στις γειτονιές, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που είναι υπαρκτή παραγωγής, αποθήκευσης και ανταλλαγής στο τοπικό επίπεδο
– Θα μπορούσαν τα νοικοκυριά να “κερδίσουν” από τη μεγάλη μείωση της δαπάνης για ηλεκτρικό και θέρμανση / δροσισμού, όπως και ο πλανήτης από τη μεγάλη μείωση εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα.
Οι Πράσινοι λέμε ότι θα μπορούσε η Ελληνική οικονομία να είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2040 και να έχουμε απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα αφού η δική μας ενέργεια προσβάσιμη από όλους είναι η εξοικονόμηση, ο ήλιος, ο άνεμος, η γεωθερμία, τα κύματα.
Το θέλουμε; Θα μας παρασέρνει το κύμα ή θα συμβάλλουμε να σηκωθεί ένα πράσινο κύμα και στη χώρα μας;

Posted on 04/11/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top