Δελτίο Τύπου Fridays For Future Greece
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου–Παγκόσμια Πορεία ενάντια στην Κλιματική Κρίση
Έχουμε μόνο 11 χρόνια να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη κρίση που είχε ποτέ να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα: την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε αποφάσεις, αγνοώντας πλήρως τις επιστημονικές συστάσεις, ενώ βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού.
Για αυτό, η νέα γενιά και το Fridays For Future είμαστε εδώ.
Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου θα είμαστε στους δρόμους και στις πλατείες της Ελλάδας και του κόσμου. Από τα Χανιά μέχρι την Θεσσαλονίκη, από την Νέα Υόρκη μέχρι το Σύδνεϋ, από το Ναϊρόμπι μέχρι την Καλκούτα. Την ημέρα αυτή διοργανώνονται στην Αθήνα και σε 20 άλλες ελληνικές πόλεις, πορείες και μαθητικές απεργίες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας πορείας και απεργίας για την κλιματική αλλαγή.
Η Παγκόσμια αυτή Πορεία έχει στόχο να πιέσει τους ηγέτες των κρατών να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, όταν θα συνεδριάζουν στο πλαίσιο του 25ου Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (COP25) από τις 2 έως τις 19 Δεκεμβρίου στην Μαδρίτη της Ισπανίας. Η σημασία του συγκεκριμένου συνεδρίου είναι καταλυτική για το μέλλον του πλανήτη, καθώς αναμένεται να καθορίσει το κατά πόσο θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επικείμενη κλιματική καταστροφή.
Θα είμαστε στους δρόμους, για να απαιτήσουμε από όσους θα λαμβάνουν αποφάσεις στο COP25, να ακούσουν επιτέλους τους επιστήμονες, να απονείμουν κλιματική δικαιοσύνη και να βάλουν τον πλανήτη σε πρώτη προτεραιότητα.
Αθήνα: Πορεία και Μαθητική Απεργία στις 11:58 στην Πλατεία Συντάγματος
Βέροια : Πορεία και Μαθητική Απεργία στις 12:00 στην Πλατεία Ωρολογίου
Θεσσαλονίκη : Πορεία Διαμαρτυρίας στις 18:00 στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης
Καλαμάτα: Πορεία και Μαθητική Απεργία στις 11:58 στην Πλατεία 23ης Μαρτίου
Κέρκυρα : Πορεία και Μαθητική Απεργία στις 11:58 στον Πεζόδρομο Σπ. Σαμαρά
Λάρισα :Πορεία και Μαθητική Απεργία στις 12:00 στην Κεντρική Πλατεία
Πειραιάς : Πορεία Διαμαρτυρίας στις 16:00 στις 09/11 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ρέθυμνο : Πορεία και Μαθητική Απεργία στις 11:58 στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη
Σαλαμίνα : Πορεία Διαμαρτυρίας στις 15:00 στην Πλατεία Ηρώων
Σέρρες: Πορεία Διαμαρτυρίας στις 14:00 στην Πλατεία Ελευθερίας
Τρίκαλα: Πορεία Διαμαρτυρίας στη 13:30 στην Κεντρική Πλατεία της πόλης
Χανιά : Πορεία και Μαθητική Απεργία στις 12:58 στην Αγορά Χανίων
Ζάκυνθος : Πορεία και Μαθητική Απεργία στις 12:30 στη Πλατεία Σολωμού
Τα μάτια του κόσμου
Από τις 2 έως 13 Δεκεμβρίου εκπρόσωποι από 190 χώρες θα συναντηθούν στο COP25 που θα διεξαχθεί στην Μαδρίτη. Μέσω της καμπάνιας #WeAreWatching εκεί θα υπάρχει υψωμένη μία μεγάλη σημαία που θα αντιπροσωπεύει “τα μάτια του κόσμου” τα οποία θα είναι στραμμένα προς το κρίσιμο συνέδριο. Η σημαία θα είναι σαν μωσαϊκό που θα αποτελείται από τις ίδιες μας τις φωτογραφίες. Το μήνυμα προς τους εκπροσώπους είναι ξεκάθαρο: We are watching you· and #greeceiswatching πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί η απόφαση τους θα επηρρεάσει το ίδιο μας το μέλλον.
Climatestrike, το διεθνές μαθητικό κίνημα για τη προστασία του περιβάλλοντος
Το Climatestrike είναι ένα διεθνές μαθητικό κίνημα που κινητοποιεί μαθητές από όλο το κόσμο να εκφράσουν την ανησυχία τους για τη κλιματική αλλαγή με την απουσία τους από το σχολείο και τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές μαθητικές πορείες με αίτημα τη κινητοποίηση των αρμόδιων για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος.
Το κίνημα αυτό ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η 15χρονη Greta Thunberg κάθισε μπροστά από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη απέχοντας από το σχολείο για τρεις εβδομάδες, διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη δράσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Δημοσίευσε όλα όσα έκανε στα social media, Instagram και Twitter και σύντομα έγινε viral.
Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Greta αποφάσισε να συνεχίσει να διαμαρτύρεται κάθε Παρασκευή μέχρι οι σουηδικές αρχές να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα πρόληψης της καταστροφής του περιβάλλοντος.
Η δράση της Greta ενέπνευσε παιδιά σχολείων σε όλο το κόσμο τα οποία ενώθηκαν οργανώνοντας αντίστοιχες δράσεις και συμμετέχοντας στο κίνημα με κοινό σημείο αναφοράς τα
#FridaysForFuture και
#Climatestrike
Το Climatestrike στις 15 Μαρτίου, μαζί με 40 χώρες από όλες τις ηπείρους, καλεί τη νεολαία όλου του κόσμου να διαμαρτυρηθεί σε μια παγκόσμια απεργία για τη κλιματική αλλαγή.
Μαθητές και φοιτητές από σχολεία και πανεπιστήμια στη Σουηδία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ανά τον κόσμο αγωνίζονται για το μέλλον τους.
Η Ελλάδα συντονίζεται με τη παγκόσμια κινητοποίηση του Climatestrike και συμμετέχει σε αυτή με δύο μαθητικές πορείες για το περιβάλλον στη πλατεία Συντάγματος, τη Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 14:00 και την Παρασκευή 15 Μαρτίου, στις 12 μ.μ.
Το 2015 στη
Σύνοδο για τη κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του
Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι (UN Framework Convention on Climate Change) οι 175 παρούσες σε αυτή κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν το μέλλον μας διασφαλίζοντας οτι η μέγιστη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δε θα υπερβεί τους 1,5 βαθμούς Κελσίου (
https://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/10a01.pdf).
Ζητούμε, λοιπόν, από τις κυβερνήσεις να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της
UN Intergovermental Panel on Climate Change (www.ipcc.ch) προκειμένου να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Η
UNIPCC διεξάγει επιστημονικές εκτιμήσεις σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, τις επιπτώσεις τους και τους ενδεχόμενους μελλοντικούς κινδύνους και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τη σύνοδο του Παρισιού και το μέλλον μας φαίνεται πιο αβέβαιο από ποτέ. Βρισκόμαστε στο δρόμο προς μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η κλιματική επιστήμη δείχνει ότι αύξηση της θερμοκρασίας ακόμη και κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου θα προκαλέσει λιμοκτονία, ξηρασία, ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες, πολέμους και θάνατο.
Όλα επειδή οι σημερινοί ενήλικες δεν ενδιαφέρονται για το αύριο.
Κλέβουν το μέλλον μας ακριβώς μπροστά στα μάτια μας.
Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στο σχολείο αλλά η διαρκώς επιδεινωμένη κλιματική αλλαγή το καθιστά αυτό ανούσιο.
Γιατί πρέπει να μορφώνονται για ένα μέλλον αβέβαιο, όταν κανείς δεν κάνει τίποτα για να το σώσει;
Γιατί να επιδιώκουν τα παιδιά τη μόρφωση τους όταν οι κυβερνήσεις δεν δίνουν σημασία στους “μορφωμένους” επιστήμονες που προειδοποιούν για τη καταστροφή του περιβάλλοντος?
- H μετάβαση στην ¨καθαρή¨ και ανανεώσιμη ενέργεια όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια.
- Ο τερματισμός στην εξόρυξη και χρήση ορυκτών πηγών ενέργειας όπως το υγραέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας που μολύνουν το περιβάλλον.
- H υποστήριξη των θυμάτων των έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, όπως οι πλημμύρες και που στη πλειοψηφία τους ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες, κοινωνικά και οικονομικά.
Η υποστήριξη των ενηλίκων στις κινητοποιήσεις των παιδιών και της νεολαίας είναι πολύ σημαντική για διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον σε ένα βιώσιμο και υγιές περιβάλλον για αυτά. Όλοι μπορούν να βοηθήσουν: γονείς, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι, περιβαλλοντολογικές οργανώσεις κλπ.