Ήρθε η ώρα για Κλιματική Αλλαγή! Η Αλλαγή που χρειαζόμαστε εδώ και τώρα

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

 

Του Νίκου Ράπτη*

 Εκπαιδευτικού,

μέλος Συντονιστικού Κόμματος για τα Ζώα

Α. Μια νέα αντίφαση, μεταξύ της νέας κλιματικής συνείδησης στην κοινωνία και της εμπεδωμένης κλιματικής πολιτικής  

Η Κλιματική Κρίση είναι πια βίωμα και συνείδηση εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών. Οι πολιτικοί μας όμως, δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά το πρόβλημα. Στην καλύτερη περίπτωση, αναφέρονται σε αυτό σαν ένα ακόμα «ζήτημα», σαν την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις, το προσφυγικό, την υγεία, τον πολιτισμό κ.ο.κ. Αυτό, όμως, είναι «πράσινο ξέπλυμα» όχι Κλιματική Αλλαγή!  

Β. Η Κλιματική Κρίση είναι το νέο πλαίσιο, όχι ένα επιμέρους πολιτικό ζήτημα  

Η Κλιματική Κρίση υπερβαίνει όλα τα επιμέρους πολιτικά θέματα. Είναι το νέο πλαίσιο, που καθορίζει την εξέλιξή τους. Χωρίς τιθάσευση της Κλιματικής Κρίσης, όλες οι επί μέρους πολιτικές (για την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις, την εργασία, την υγεία, την παιδεία κ.ο.κ) δεν έχουν καμία σημασία. Εάν η – δεξιά, αριστερή ή κεντρώα – απραξία μας οδηγήσουν στην Κλιματική Κατάρρευση, καταδικάζουμε τα παιδιά μας να αγωνιστούν για το ψωμί και τα εγγόνια μας για τη ζωή τους. 

Γ. Ευθύνες στο κατεστημένο πολιτικό σύστημα – ανάγκη για ένα νέο πολιτικό ρεαλισμό 

Επί τρεις δεκαετίες, τα κυβερνητικά μας κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η αριστερά, καλλιέργησαν ανεύθυνα και συμφεροντολογικά την «κλιματική αφροσύνη». Υπηρετούσαν τα συμφέροντα και τις συνήθειες που επώαζαν την Κλιματική Κρίση. Καλλιεργούσαν τη φενάκη της αέναης παραγωγής. Μας εγκλώβισαν σε έναν κόσμο όπου υπήρχαμε μόνο εμείς, οι άνθρωποι, και οι ανάγκες μας.  

Αλλά αυτός ο κόσμος ανήκει στη φαντασία και στις στατιστικές μας. Η αλήθεια είναι πως μπορούμε να αναπτυσσόμαστε μόνο έως εκεί που δεν διαταράσσουμε την υγεία της φύσης, την ευημερία των οικοσυστημάτων, το ρυθμό ανανέωσης των φυσικών πόρων, την κλιματική ισορροπία. Εάν χαθούν αυτά, χανόμαστε κι εμείς. 

1.     Αναβάθμιση της Κλιματικής Κρίσης στην πολιτική ατζέντα 

Όλοι εμείς, πολίτες και κόμματα που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, καλούμε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά υποκείμενα να το προσυπογράψουν, ώστε να δημιουργηθεί το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο της Κλιματικής Αλλαγής που χρειάζεται η κοινωνία μας. Τα επιστημονικά πορίσματα είναι ξεκάθαρα: στην Κλιματική Κρίση κάθε νέα πρόβλεψη είναι χειρότερη από την προηγούμενη κι αυτό που τελικά συμβαίνει είναι χειρότερο κι απ’ τη χειρότερη πρόβλεψη! Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο! Χρειαζόμαστε Κλιματική Αλλαγή και τη χρειαζόμαστε τώρα!  

2.     Ελάχιστη Κλιματική Πολιτική 

Το μέτωπο της Κλιματικής Αλλαγής θα επιβάλει: 

  • Άμεση απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και το σταμάτημα κάθε εξόρυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, με διεθνή συμφωνία. 
  • Δίκαιη τιμολόγηση όλων των αγαθών και των υπηρεσιών, με κοστολόγηση των ανθρακικών εκπομπών που ελκύονται στον κύκλο, παραγωγής, εμπορίας, κατανάλωσης τους. 
  • Εκπόνηση και εφαρμογή εθνικών πολιτικών ώστε η Ελλάδα να πετύχει όλους τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους που θέτει η ΕΕ και ο ΟΗΕ.
Εδώ και τώρα, Κλιματική Αλλαγή! 

Αυτή είναι η Αλλαγή που χρειαζόμαστε εδώ και τώρα. Όλες και όλοι, ας δώσουμε το παρών στην Κλιματική Αλλαγή, στη μόνη πολιτική που είναι πραγματικά σημαντική, στην μόνη πολιτική που έχει ένα νόημα για τις οικογένειες και τις κοινότητές μας, για την Ελλάδα και την Ανθρωπότητα.  

 * Το βιβλίο του «Πολιτική Φιλοζωία» (2020) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Posted on 19/08/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top