του Νίκου Χρυσόγελου
π. ευρωβουλευτή ΠΡΑΣΙΝΟΙ / EFA
Αντιδημάρχου Δήμου Αθηναίων
Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας
Οι πόλεις επανασχεδιάζονται για να αντιμετωπίσουν τα πιο έντονα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης αλλά και άλλα δομικά προβλήματα. Εμείς έχουμε κι αλλαγή του μικροκλίματος οπότε έχουμε και επιπτώσεις από το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.
Το business as usual θα σήμαινε για την Αθήνα ότι θα είναι εκτεθειμένη στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες για πολλές μέρες καθώς και στον κίνδυνο πλημμύρας, ενώ δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που προκαλούνται από την αλλαγή του παγκόσμιου αλλά και του τοπικού μικροκλίματος.
Γιαυτό ως
Δήμος Αθηναίων και ως πολίτες της πόλης χρειάζεται να έχουμε και
φιλόδοξο σχέδιο και αποτελεσματικά διοικητικά – οργανωτικά και οικονομικά εργαλεία για να μετασχηματίσουμε από κοινού με τους φορείς και τους πολίτες την #Αθήνα.
Το Σχέδιο Δράσης που θα οδηγήσει στην Κλιματική Ουδετερότητα της Αθήνας (μείωση των εκπομπών της πόλης τουλάχιστον κατά 80%) μέχρι το 2030 προβλέπει από κοινού παρεμβάσεις του Δήμου, της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης, των φορέων και των πολιτών της πόλης, σε κρίσιμους τομείς, όπως:
-
Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών κτιρίων κατοικιών καθώς και επιχειρήσεων
-
Παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για να καλυφθεί σημαντικό ποσοστό της ενέργειας που χρειάζεται η πόλη
-
Αναζωογόνηση και πρασίνισμα γειτονιών, ιδιαίτερα με πράσινες και γαλάζιες (νερό) υποδομές και Λϋσεις που Βασίζονται στη Φύση
-
Ενίσχυση βιώσιμων μοντέλων κινητικότητας, ενίσχυση του ρόλου των ΜΜΜ, του περπατήματος και του ποδηλάτου
-
Μείωση, επανάχρηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων στην κατεύθυνη των μηδενικών αποβλήτων (Zero waste)
-
Ενίσχυση του πράσινου και των φυσικών περιοχών μέσα στην πόλη, αποκατάσταση της φύσης, ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης.
-
Βιώσιμο σύστημα τροφίμων για την Αθήνα
-
Βιώσιμη οικονομία, έρευνα, κατάρτιση, απασχόληση που θα στηρίξουν τον μετασχηματισμό της πόλης.
Τόσο στο επίπεδο του σχεδιασμού όσο και στην υλοποίηση του σχεδίου δίνουμε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία και στη συμμετοχή φορέων και πολιτών, καθώς και των νέων, μέσα από τους θεσμούς που έχουμε δημιουργήσει: Κλιματικό Φόρουμ Αθήνας, Κλιματική Συνέλευση Νέων Αθήνας. Παράλληλα, οργανώνουμε ένα σύνολο εργαστηρίων σε ειδικά θέματα (υπερθέρμανση των πόλεων, τρόποι ενεργούς συμμετοχής των φορέων και των πολιτών στην ενεργειακή και πράσινη μετάβαση, χρηματοοικονομικά εργαλεία για την στήριξη της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα).
Παράλληλα, συντονίζουμε ήδη πιλοτικά και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα για να εφαρμόσουμε σε πιο τοπικό επίπεδο όσα σχεδιάζουμε στο σύνολο της πόλης.
Σε αυτή την πορεία αξιοποιούμε ήδη την σημαντική πλέον εμπειρία που έχουν άλλες πόλεις και τη μεγάλη διάθεση για βοήθεια που δείχνουν πολλοί διεθνείς (C40, Bloomberg, ZeroWaste, Resilient Cities Network) και ευρωπαϊκοί φορείς – ιδιαίτερα ιδρύματα που διαθέτουν χρηματοοικονομικά εργαλεία και εμπειρία συνεργαζόμενα με δήμους – με τους οποίους έχω συναντηθεί τις τελευταίες εβδομάδες: Green Bonds, Climate Bonds, Green Financing Institute, EIB, EBRD, FEBEA.
Η συμμετοχή της Αθήνας στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις άνοιξε το δρόμο για τεχνική και οικονομική βοήθεια
#EuropeanMission και σε λίγο την πολύ σημαντική ξαι εξειδικευμένη στήριξη από τους
#bankerswithourfrontiers που θα βοηθήσουν και την Αθήνα και άλλες πόλεις, ενώ θα ανοίξει η πρόσβαση και σε επιπλέον οικονομικούς πόρους που δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω:
– προγραμμάτων όπως το Life και το Horizon, αλλά και πιλοτικών (ήδη υποβλήθκε στις 18/3 και εγκρίθηκε στις 6/5/2024, το πιλοτικό μας πρόγραμμα ASCEND, ενώ τρέχουμε ή θα τρέξουμε μια σειρά νέων για πρασίνισμα της πόλης και για λύσεις που βασίζονται στη φύση)
– νέων ταμείων, όπως το Κλιματικό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο για την Αποκατάσταση της Φύσης (Nature Capital)
– του Capital Hub που δημιουργήθηκε για να στηρίζει τις πόλεις που φιλοδοξούν να γίνουν πρώτες κλιματικά ουδέτερες μέχρι το 2030.
Ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι το γεγονός ότι έχω προσκληθεί ως επίσημος ομιλητής στο συνέδριο του European Mortgage Federation – European Covered Bond Council στο Πόρτο και θα έχω μια σειρά συναντήσεων με σημαντικούς οικονομικούς θεσμούς. Θα παρουσιάσω το σχέδιο της Αθήνας σε 300 στελέχη ευρωπαϊκών και κρατικών φορέων, δήμων, επενδυτών και αναλυτών. Η επόμενη συνέλευσή του θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την άνοιξη 2025.
Το σημαντικό είναι πάντως ότι επαγγελματικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί φορείς της Αθήνας που συμμετέχουν στο
#ΚλιματικόΦόρουμΑθήνας και οι νέοι και νέες που συμμετέχουν στην
#ΚλιματικήΣυνέλευσηΝέωνΑθήνας μοιράζονται το ίδιο όραμα για την πόλη μας και για πρακτικούς λόγους, κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς.
Εργαστήριο “χρηματοοικονομικά εργαλεία στήριξης των πόλεων για να πετύχουν την κλιματική ουδετερότητα”
Στο πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που οργανώσαμε πρόσφατα στο πλαίσιο της 2ης Συνεδρίασης του Κλιματικού Φόρουμ:συμμετείχαν οι:
–
Κωνσταντίνα Σιούντρη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΥΠΕΝ,
–
Χρύσης Νικολαίδης, μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αποστολής για Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις, Στρατηγικός Σύμβουλος και Σύμβουλος για πόλεις,
#NetZeroCities,
– Σταμάτης Βαρδαρός, διεθυντής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ
– Ιωάννης Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠράσινουΤαμείου, (που χρηματοδοτεί την σύνταξη του φακέλου),
– Βαγγέλης Μαρινάκης, πρόεδρος της ΔΑΕΜ
– Βασίλης Μπόκος, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων,
– Θεοδώρα Αντωνακάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος,
– Στέφανος Παλλαντζάς, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου,
– Θάνος Πολύδωρος, Διευθ. Σύμβουλος της ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΕ,
– Jeremy Gorelick, Στρατηγικός Σύμβουλος του Green Financing Institution
Την 2η Κλιματική Συνέλευση Νέων παρακολούθησε ο Δήμαρχος Αθηναίων
Χάρης Δούκας
Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε εντατικές συζητήσεις με φορείς της πόλης και με όλες τις αντιδημαρχίες και υπηρεσίες του Δήμου για να οριστικοποιήσουμε τις βασικές κατευθύνσεις για το
#ΚλιματικόΣυμβολαίοΑθήνας, το Σχέδιο Δράσης και το Επενδυτικό Σχέδιο που θα καταθέσουμε μέχρι 15.9.2024 στην Ευρωπαϊκή Αποστολή και προβλέπει
Κλιματική Ουδετερότητα της Αθήνας μέχρι το 2030.
Η σημασία του σχεδίου είναι ότι θα αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης της οικονομίας και της ποιότητας ζωής, δεν είναι ένας σχεδιασμός μόνο για το κλίμα.
Πάμε λοιπόν
#μαζί, δυναμικά για μια πιο πράσινη, ασφαλή, κοινωνικά συνεκτική και με ανθεκτική οικονομία Αθήνα, κέντρο κοινωνικής και πράσινης καινοτομίας.