Το 2023 η θερμότερη χρονιά στη Γη από το 1850 

 Έκθεση του Berkley Earth διαπιστώνει ότι το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά στη Γη από το 1850, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να εκτιμάται ότι είναι 1,54 ± 0,06 °C (2,77 ± 0,11 °F) θερμότερη από την προβιομηχανική γραμμή βάσης,  κρίσιμο όριο υπερθέρμανσης των 1,5°C.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο bestpractices.anemosananeosis.gr εδώ

Η Έκθεση Παγκόσμιας Θερμοκρασίας του Berkeley Earth για το 2023, που δημοσιεύθηκε στις 12/1/2024, διαπιστώνει ότι το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά στη Γη από το 1850. Με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να εκτιμάται ότι είναι 1,54 ± 0,06 °C (2,77 ± 0,11 °F) θερμότερη από την προβιομηχανική γραμμή βάσης, το 2023 είναι επίσης το πρώτο έτος στο σύνολο δεδομένων Berkeley Earth που υπερβαίνει το κρίσιμο όριο υπερθέρμανσης των 1,5°C. Τόσο η μέση θερμοκρασία της γης όσο και η μέση θερμοκρασία των ωκεανών έθεσαν νέα ρεκόρ για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων. Τα τελευταία εννέα χρόνια είναι και τα εννέα από τα θερμότερα χρόνια, που έχουν καταγραφεί. Η έκδοση της Berkley Earth είναι η 11η συνεχόμενη χρονιά που παρέχει ανεξάρτητη ανάλυση ανοιχτού κώδικα των παγκόσμιων τάσεων θερμοκρασίας.
.
Το 2023 ήταν μια εξαιρετικά ασυνήθιστη χρονιά από πολλές απόψεις, συμπεριλαμβανομένης της ζέστης ρεκόρ στις περισσότερες λεκάνες των ωκεανών και μιας μεγάλης απόκλισης από την ιστορική τάση. Η ζεστασιά το 2023 ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις και ήταν πολύ πιο ισχυρή από το κανονικό τόσο νωρίς σε ένα Ελ Νίνιο. Ορισμένες μελέτες υποστήριξαν πρόσφατα ότι ο ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να επιταχύνεται. Ωστόσο, δεδομένης της ιστορικής μεταβλητότητας στις επιφανειακές θερμοκρασίες, παραμένει ακόμη πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε εάν ο ρυθμός της επιφανειακής θέρμανσης έχει αυξηθεί ή όχι.

Η μακροπρόθεσμη τάση προς υψηλότερες θερμοκρασίες οφείλεται στην ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο, οι ταξινομήσεις από έτος σε έτος είναι πιθανό να αντανακλούν τη βραχυπρόθεσμη φυσική μεταβλητότητα. Το 2023, μια αναδυόμενη εκδήλωση του El Niño σε συνδυασμό με άλλους φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια ζεστή χρονιά που έσπασε ρεκόρ. Αντίθετα, το 2021 και το 2022 είχαν κάπως χαμηλότερες θερμοκρασίες λόγω ενός επίμονου γεγονότος La Niña. Η κυκλική θέρμανση και ψύξη λόγω του El Niño και της La Niña είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσωτερικής μεταβλητότητας από έτος σε έτος στην παγκόσμια μέση θερμοκρασία, συχνά προσθέτοντας ή αφαιρώντας 0,1 °C από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, πολλές χώρες έχουν θέσει ως φιλόδοξο στόχο τον περιορισμό της μακροπρόθεσμης υπερθέρμανσης του πλανήτη σε όχι περισσότερο από 1,5 °C (2,7 °F). Αυτός ο στόχος βασίζεται στην κατάσταση του κλίματος που υπολογίζεται κατά μέσο όρο για πολλά χρόνια, επομένως δεν θεωρείται αυτόματα ότι έχει παραβιαστεί από ένα μόνο έτος υπερθέρμανσης του 1,5 °C. Ωστόσο, ένας μεμονωμένος χρόνος που υπερβαίνει τους 1,5 °C είναι ένα έντονο προειδοποιητικό σημάδι για το πόσο κοντά έχει φτάσει το συνολικό κλιματικό σύστημα στην υπέρβαση του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού. Με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να συνεχίζουν να σημειώνουν υψηλά επίπεδα ρεκόρ, είναι πιθανό το κλίμα να ξεπερνά τακτικά τους 1,5 °C την επόμενη δεκαετία. Με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, η αύξηση της μακροπρόθεσμης μέσης θερμοκρασίας της Γης θα φτάσει τους 1,5 °C (2,7 °F) πάνω από τον μέσο όρο του 1850-1900 περίπου μέχρι το 2032 και οι 2 °C (3,6 °F) θα επιτευχθεί γύρω στο 2057.
Αιτίες για ρεκόρ ζεστασιάς το 2023. Το μοτίβο θέρμανσης το 2023 δεν ήταν αναμενόμενο. μοιάζει ως “εξαίρεση”. Φαίνεται ότι προκλήθηκε από συνδυασμό φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων. Μακροπρόθεσμα, η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη είναι υπεύθυνη για τη σταδιακή αύξηση των θερμοκρασιών με ρυθμό ~0,20 °C / δεκαετία. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που είναι η βασική αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έφθασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ το 2023 .

Ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη ελέγχει τη μακροπρόθεσμη τάση, αλλάζει μόνο σταδιακά. Οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας οφείλονται κυρίως σε εσωτερικές διακυμάνσεις στο κλιματικό σύστημα, όπως η κατάσταση της ταλάντωσης El Niño / La Niña. Σε μικρότερο βαθμό, μπορούν επίσης να επηρεαστούν από εξωτερικές διεργασίες όπως ο ηλιακός κύκλος και οι ηφαιστειακές εκρήξεις.

Το 2023 η εμφάνιση του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο στα μέσα του έτους είχε σημαντική επίδραση στις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

Πριν από το 2023, ο ισημερινός Ειρηνικός διατηρούσε τις συνθήκες La Niña από τα μέσα του 2020. Αυτό το μακρόβιο La Niña συνέβαλε στο να γίνουν το 2021 και το 2022 σχετικά πιο δροσερά από άλλα προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα, η ταχεία μετάβαση από ένα La Niña στην αρχή του 2023 σε ένα ισχυρό El Niño μέχρι το τέλος του 2023, συνέβαλε στα ρεκόρ θερμοκρασίας που παρατηρήθηκαν το 2023. Το σημερινό El Niño αναμένεται να κορυφωθεί σύντομα και προβλέπεται να εξαλειφθεί μέχρι τα μέσα του 2024 . Ωστόσο, η κληρονομιά του είναι πιθανό να συμβάλει σημαντικά στις θερμές μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες το 2024.

Επιπλέον, το τμήμα του βόρειου ημισφαιρίου του Ατλαντικού Ωκεανού παρουσίασε ένα ακραίο φαινόμενο θέρμανσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 2023. Με βάση ιστορικές παρατηρήσεις, μια απόκλιση από τη μακροπρόθεσμη τάση του μεγέθους που παρατηρήθηκε το 2023 θα πρέπει να εμφανίζεται λιγότερο από μία φορά ανά αιώνα, με το τελευταίο παρόμοιο γεγονός που αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του σούπερ Ελ Νίνιο του 1877/1878.

Posted on 19/01/2024 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top