Κλιματική καταστροφή: Πρόβλημα για όλους κι όλες, λύση για τους κυβερνώντες

του Αντώνη Ρουπά

Η κλιματική καταστροφή είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που ξεκίνησε ήδη να απειλεί την ανθρωπότητα. Δεν θα πω ότι απειλεί το περιβάλλον, για δύο λόγους: 

  1. Λέγοντας περιβάλλον, εννοούμε όλα όσα ΜΑΣ περιβάλλουν. Δηλαδή είναι μια έννοια με κέντρο τον άνθρωπο, αγνοώντας όλη την υπόλοιπη φύση και βάζοντας την σε δεύτερο επίπεδο, πολύ πιο κάτω από αυτόν. Άρα ως όρος δεν μου αρέσει παρά μόνο ως περιγραφικός και όχι εννοιολογικός. Έτσι,
  2. το περιβάλλον, αν αφαιρέσει κανείς τον άνθρωπο, θα τα πάει μια χαρά. Με τα πάνω του και τα κάτω του, την ζωή θα την διαιωνίσει. Με τον άνθρωπο, η ύπαρξη της ζωής απειλείται και εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δεν θα αναλύσω εδώ το πώς και το γιατί.

Η έννοια της κλιματικής αλλαγής έχει επισημανθεί ως πρόβλημα πάνω από έναν αιώνα και έχει χαρακτηριστεί ως απειλή πριν από σχεδόν μισό αιώνα. Κρατήστε το αυτό. Θα μας χρειαστεί.

Συμβάν: Όλη η Ελλάδα καίγεται!

Η κυβέρνηση ετοιμάζει το αφήγημα της επόμενης ημέρας. Να τι θα μας πουν:

  1. Μεγάλη επιτυχία: Δεν θρηνήσαμε θύματα παρά την μεγάλη έκταση τη καταστροφής. Ευτυχώς, με τις εκκενώσεις των κατοικημένων περιοχών, δεν είχαμε νεκρούς (τα δέντρα και τα ζώα που κάηκαν δεν πειράζει. Τι να γίνει; Ας πρόσεχαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για την δική του ζωή!)
  2. Τι φταίει; Φυσικά και δεν φταίει η κυβέρνηση! Φταίει η κλιματική αλλαγή θα πούνε.

Όχι, δεν έχω κάποια ικανότητα να βλέπω το μέλλον. Απλά βλέπω την προπαγάνδα που έχουν στήσει τα πριμοδοτημένα από την κυβέρνηση ιδιωτικά κανάλια, καθώς και τα ιδιόκτητα κρατικά.

Στην ερώτηση: «τι φταίει;» η απάντηση οδηγείται εύκολα: η κλιματική αλλαγή!

Όμως ας αναρωτηθούμε λίγο πιο πέρα:

  1. Και τι έκαναν όλες οι κυβερνήσεις που το ήξεραν εδώ και ποοοολλλλάάά χρόνια ότι η καταστροφή αυτή έρχεται; Απλά, ότι έκανε για παράδειγμα πρόσφατα μία από αυτές, με βάση το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της και σε άλλους τομείς. Να σας θυμίσω τον συλλογισμό που χρησιμοποίησε στην κρίση του κορωνοϊού στον τομέα της υγείας: Δεν προσλαμβάνω ιατρικό προσωπικό γιατί μετά την κρίση τί θα τους κάνω; Αφού υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας; (όπου όποιος έχει να πληρώσει, φροντίζεται!) Θα μου ξεμείνουν να τους πληρώνω χωρίς αντίκρισμα; Το ίδιο λοιπόν μπορεί να σκέφτηκαν και για την πυρόσβεση! Μόνο που οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης θα  χειροτερεύουν κάθε χρόνο θα πει κανείς. Ναι, αλλά κάποτε τα δάση θα τελειώσουν. Τι θα τους κάνω τόσους πυροσβέστες τότε; (Παράλογο;)
  2. Και τι έκανε ο καθένας μας τόσα χρόνια; 
  • Άναβε την μηχανή του αυτοκινήτου για να δουλεύει το air condition για να δροσίζεται καθώς περίμενε ενώ απλά μπορούσε να έχει ανοίξει τα παράθυρα για λίγο ή να βγει και να πάει σε κάποια σκιά. Ή ακόμη χειρότερα άφηνε ανοιχτή την μηχανή έτσι κι αλλιώς, διότι, δεν βαριέσαι…
  • Πήγαινε με το αυτοκίνητο να πάρει τσιγάρα, δυο τετράγωνα παρακάτω. Μην μου πείτε όχι. Το έχω δει!
  • Το αυτοκίνητο αν δεν είναι μεγάλου κυβισμού, δεν λέει!
  • Και αν δεν γκαζώσεις από το ένα φανάρι στο άλλο, ποιο το νόημα να ζεις;
  • Και αυτά είναι μερικά από τα χιλιάδες παραδείγματα ασκεψίας.

Γιατί σε όλους υπάρχει μπολιασμένος ο συλλογισμός της προσωπικής επιβίωσης και επίδειξης, ως κάτι που μπορεί να επιτευχθεί έξω από όλα. Αποτέλεσμα ελλιπούς διαπαιδαγώγησης. Να γιατί πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την ζωή και την εκπαίδευση. Και εδώ μπαίνει πάλι η κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να προβληματιστεί για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 

Και εξακολουθούμε να αφήνουμε την τύχη της χώρας και των χωρών, σε ανθρώπους που βάζουν την οικονομία πρώτα και τη φύση τελευταία.

Φτάνουμε λοιπόν σε φάση που πράγματα μέχρι χτες αυτονόητα, όπως η ανάσα  μας, να γίνεται πλέον με οδηγίες χρήσης. Το φως και το νερό που με αγώνες έγιναν αυτονόητα μόλις τον προηγούμενο αιώνα, να αρχίζουν να παζαρεύονται. Παροδικά για την ώρα. Όλο και πιο συχνά αργότερα. Ζούμε την πρώτη περίοδο ταινίας θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Ελπίζω να μας ξυπνήσει από τον λήθαργο πριν να είναι πολύ αργά. Γιατί αργά είναι ήδη.

Οι κυβερνήσεις, για να μην ενοχλήσουν τις βιομηχανίες παραγωγής οχημάτων, πετρελαιοειδών κ.λ.π., έθεσαν ως χρόνο μηδενικής εκπομπής ρύπων το 2050 (!!!!!!!!!!!!!!!!!). Οι ευκατάστατοι θα μπορούν να επιβιώσουν μετά από τότε.

Εσύ που τους ψήφιζες για να γίνουν ευκατάστατοι; Θα επιβιώσεις; Τα παιδιά σου;

Posted on 10/08/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top