Νίκος Χρυσόγελος στο eklogika.gr. “ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Θέλουμε να αλλάξουμε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά προς το καλύτερο”:

Άρθρο στο eklogika.gr

Του Νίκου Χρυσόγελου

Ευρωβουλευτή των Πράσινων

www.chrysogelos.gr

Στο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, με απαξιωμένα τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και νέα να ιδρύονται καθημερινά, υπάρχει χώρος για ένα νέο πολιτικό εγχείρημα; Και τι το διαφορετικό προτείνουν οι “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία”; Είμαστε πράγματι ένας νέος πολιτικός φορέας, αλλά δεν ξεφυτρώσαμε από το πουθενά, είμαστε κυρίως ενεργοί πολίτες, που πιστεύουμε ότι είναι η ώρα να βγουν στο προσκήνιο δημιουργικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.  Στις Ευρωεκλογές επιδιώκουμε να εκφράσουμε όσους πιστεύουν ότι είναι η ώρα μια διαφορετική αλλά δημιουργική πολιτική, όχι για καταστροφικές πολιτικές, όχι για επικοινωνιακές στρατηγικές χωρίς πολιτική πρόταση.

Ναι λέμε ότι θέλουμε μία διαφορετική Ευρώπη, μία διαφορετική Ελλάδα, αλλά διατυπώνουμε τι πρέπει να αλλάξει και πώς. Έχουμε γνώσεις και εμπειρίες που βασίζονται στην κοινωνική δράση μας αλλά και στην θεσμική παρέμβασή μας. Δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα, δεν ανεχόμαστε τους παλιούς πολιτικούς που περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους, δεν δείχνουμε καμία ανοχή σε κομματικούς μηχανισμούς και ιδιοτελή συμφέροντα που καλύπτονται πίσω από δήθεν πολιτικές προτάσεις. Επιδιώκουμε ένα νέο μοντέλο οργάνωσης των πολιτικών χώρων, που συνδυάζει συμμετοχή δημοκρατία, αποτελεσματικότητα, διάλογο με την κοινωνία και προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Δεν διεκδικούμε ένα μέρος του παλιού φορέα, των Οικολόγων Πράσινων, αλλά συνθέτουμε μια νέα ποιότητα στο νέο σχήμα “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία”, υπερβαίνοντας το παλιό. Οι αξιόλογοι άνθρωποι που δραστηριοποιηθήκαμε στους ΟΠ συναντιόμαστε τώρα, ξανά, με δραστήριους στην κοινωνία πολίτες. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πάντα αλλά με κοινωνικά δίκαιο, ισορροπημένο και λογικό τρόπο, με διάλογο, με κριτική στη βάση αξιών αλλά και με δημιουργικές ανατροπές, με προτάσεις και λύσεις.

Εμείς είμαστε η Ευρώπη, γι’ αυτό χρειάζεται να την αλλάξουμε 

Σήμερα, η ευρωπαϊκή ιδέα δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ, με τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Το αντιευρωπαϊκό κλίμα ενισχύεται από την αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτικών να αντιμετωπίσουν με κοινωνικά δίκαιο και ορθολογικό τρόπο την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική κρίση. Η κρίση, όμως, δεν οφείλεται στην πολλή Ευρώπη, αλλά στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν έχει προχωρήσει στην απαιτούμενη ενοποίηση και τη δημιουργία θεσμών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις κρίσεις. Οι σκληρή λιτότητα αποφασίστηκε από τις κυβερνήσεις, το Γιουρο-γκρουπ, τους υπουργούς οικονομικών, όχι όμως από το Ευρωκοινοβούλιο.

Εμείς, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία, πιστεύουμε ότι η περισσότερη, δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική Ευρώπη είναι το μέλλον μας. Για να διασφαλίσουμε το κοινό μας μέλλον θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι. Το ότι διαφωνούμε με τις σημερινές πολιτικές δε συνεπάγεται ότι πρέπει να γκρεμίσουμε το συνολικό οικοδόμημα ή να απέχουμε ή και να αφήνουμε περισσότερο χώρο σε άδικες ή καταστροφικές πολιτικές, που υιοθετούνται μάλιστα από επικίνδυνες για την ευρωπαϊκή κοινωνία πολιτικές δυνάμεις. Η Ευρώπη έχτισε την ενότητα της πάνω στα ερείπια που άφησαν πίσω τους αυτές οι δυνάμεις πριν από εβδομήντα περίπου χρόνια. Τώρα, πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην κόλαση αυτή;  Όχι, στην αδιαφορία. Ναι, στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών για να κάνουμε καλύτερη την Ευρώπη, αλλάζοντάς την.

Αν θέλουμε περισσότερη αλληλεγγύη και κοινωνική πολιτική, πρέπει να στηρίξουμε αυτούς τους πολιτικούς προσανατολισμούς και τις πολιτικές δυνάμεις που τους πρεσβεύουν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι ένα διακοσμητικό όργανο, αντιθέτως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επομένως, η ψήφος στις ευρωεκλογές μετράει  για την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια. Ενισχυμένο Ευρωκοινοβούλιο σημαίνει ότι υπάρχει αντίβαρο στις πολιτικές των κυβερνήσεων αλλά και έγνοια για το σύνολο της Ευρώπης. Εξασθενημένο Ευρωκοινοβούλιο σημαίνει επιστροφή στους εθνικούς εγωισμούς, ο καθένας να προσπαθεί να επιβιώσει μόνος του.

Το διακύβευμα για την ΕΕ είναι να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών της, με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας, της αποτελεσματικότητας και της νομιμοποίησής της. Η διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών κατά τη διαμόρφωση και υλοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών, καθώς και η διαφάνεια και η λογοδοσία, πρέπει να αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.

Τι κάνουμε και τι μπορούμε να κάνουμε οι Πράσινοι για την αλλαγή διακυβέρνησης στην Ευρώπη; Πήραμε πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των πολιτικών της Τρόικα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εισαγάγαμε την ιδέα για την παροχή “Εγγυήσεων για τη Νεολαία”, συμβάλαμε στον καθορισμό ανωτάτων ορίων για τα πριμ των στελεχών τραπεζών και τη θέσπιση φορέων για εποπτεία των τραπεζών, βάλαμε φρένο στα “μεταλλαγμένα”, συμβάλαμε στη διαμόρφωση της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, συμμετείχαμε ενεργά στη διαπραγμάτευση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα, τον Κανονισμό του Ταμείου Συνοχής και του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, συνεργαστήκαμε με την  κοινωνία των πολιτών κατά της Εμπορικής Συμφωνίας για την Καταπολέμηση της Παραποίησης (ACTA). Θέσαμε ψιλά στις προτεραιότητές μας την προστασία των μελισσών και των μελισσοκόμων, τον αποκλεισμό των μεταλλαγμένων από το χωράφι, το ράφι και το πιάτο μας, την αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών νερού, την προστασία της γενετικής ποικιλότητας και των σπόρων, την προώθηση μιας πιο υπεύθυνης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Εμείς είμαστε η Ελλάδα, γι’ αυτό χρειάζεται να την αλλάξουμε

Αλλαγή δε θέλει, όμως, μόνο η Ευρώπη, αλλά και η χώρα μας. Επιθυμούμε να εργαστούμε από κοινού με την κοινωνία των πολιτών για την αλλαγή της Ελλάδας, ώστε να ανταποκρίνεται στο όραμα μιας βιώσιμης, οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας και ενός κοινωνικά δίκαιου, αλληλέγγυου και δημοκρατικού σπιτιού για όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς.

Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της αυξανόμενης φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της ενίσχυσης των διακρίσεων, της περιβαλλοντικής και κλιματικής υποβάθμισης, της ενεργειακής φτώχειας, της κατάρρευσης της παιδείας, της οπισθοχώρησης σε θέματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων και της υποβάθμισης της υγείας. Τις συζητάμε συνεχώς με τους πολίτες και τους φορείς, τις αναδεικνύουμε στο ευρωκοινοβούλιο www.chrysogelos.gr

Εργαζόμαστε για ένα εναλλακτικό, δημιουργικό και οικολογικό παραγωγικό μοντέλο για όλη την ελληνική επικράτεια, με έμφαση στις περιφέρειες και τους δήμους. Υποστηρίζουμε ένα νέο ρόλο των περιφερειών και της κοινωνίας των πολιτών για την διαμόρφωση μέσα από τον διάλογο ενός νέου μοντέλου περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας.

Το ψηφοδέλτιό μας αποτυπώνει τη νέα αντίληψη που έχουμε για την πολιτική, μια πολιτική των πολιτών. Μπορούμε να κάνουμε πολλά, αν δώσουμε φωνή σε όσους έχουν λόγο στην κοινωνία, αυτή είναι η πρότασή μας για μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ των ΠΟΛΙΤΩΝ. Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες είμαστε ενεργοί πολίτες, όχι επαγγελματίες πολιτικοί, παιδιά του κομματικού σωλήνα ή του σταρ σύστεμ, αλλά νέοι και μεγαλύτεροι, γυναίκες και άντρες, επισφαλώς εργαζόμενοι και άνεργοι, με κοινωνική αναφορά και δράση.

ευρω-ψηφοδέλτιο “ΠΡΑΣΙΝΟΙ- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία”

www.prasinoi.gr

http://www.eklogika.gr/articles/762

Posted on 10/04/2014 in Άρθρα, Στα Media

Share the Story

Back to Top