Εκλογές στη Βουλγαρία: 4 πράσινοι βουλευτές κάνουν την διαφορά

του Νίκου Χρυσόγελου
πρώην ευρωβουλευτή Πράσινων
μέλος του Συμβουλίου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Οι Βούλγαροι Πράσινοι εξέλεξαν 4 βουλευτές στις πρόσφατες εκλογές με τη συμμαχία “Δημοκρατική Βουλγαρία”,
–  τον φίλο Borislav Sandov (συμπρόεδρος των Πράσινων, ακτιβιστής χρόνια του πράσινου κινήματος),
– την Albena Simeonova (ακτιβίστρια του περιβαλλοντικού και αντιπυρηνικού κινήματος, πρωτοστάτησε ενάντια στην κατασκευή πυρηνικής μονάδας στο Belene),
– τον Vladislav Panev, συμπρόεδρο των Πράσινων και
– τον Ivan Velov, δικηγόρο.
Στην διάρκεια της θητείας μου ως ευρωβουλευτής, είχα (όπως και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος) στενή συνεργασία με τους Βούλγαρους Πράσινους σε μια σειρά θεμάτων τα οποία έφερνα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ επισκέφθηκα τη χώρα για εκδηλώσεις μετά από προσκλήσεις των πρασίνων. Έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή συνεργασία για χρόνια με αυτό το πράσινο κόμμα, μια και προέρχονται από το περιβαλλοντικό κίνημα (στο παρελθόν υπήρχαν και άλλα δήθεν πράσινα που δημιουργούσαν σύγχυση).
Όπως και σε άλλες χώρες (βαλκανικές) χώρες πέρασε κάποιος χρόνος μέχρι να γίνει αντιληπτό στους πολίτες το πώς συνδέεται η προστασία του περιβάλλοντος με τα άλλα θέματα όπως για παράδειγμα δημοκρατία, αντιμετώπιση της διαφθοράς, μια νέα πράσινη οικονομία κ.ά.
Κεντρικά θέματα της καμπάνιας τους και της δουλειάς στο κοινοβούλιο, είναι – όπως δηλώνουν οι ίδιοι – η πράσινη ανάκαμψη, η βιωσιμότητα, η αντιμετώπιση της διαφθοράς (έχουν πρωτοστατήσει για πολλά χρόνια στα θέματα αυτά) καθώς και η κλιματική κρίση, η αντίθεση στα ορυκτά καύσιμα και τους αγωγούς μεταφοράς τους. Υπάρχει λοιπόν σημαντικός χώρος για ελληνο-βουλγαρική συνεργασία πρασίνων.
Στο Μαυροβούνιο οι Πράσινοι μετέχουν στην κυβέρνηση και μάλιστα ο επικεφαλής τους Dritan Abazović είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Επίσης είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία, και είχα την ευκαιρία να συνεργαστούμε και μέσα από την συμμετοχή μου στην αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δυτ Βαλκάνια και τις συναντήσεις μας με εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών αυτών (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Β. Μακεδονία)
Μια παλιά πρωτοβουλία μας για ένα βαλκανικό δίκτυο πράσινων κομμάτων αποκτά ξανά νέα διάσταση. Ελπίζουμε στις επόμενες εθνικές και ευρωεκλογές οι Πράσινοι της χώρας μας να εκπροσωπηθούν και στα δύο κοινοβούλια και να ενδυναμώσει η πράσινη παρουσία και στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο. Ιδιαίτερα σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη οι πράσινες πολιτικές είναι καθοριστικές όχι μόνο για το περιβάλλον, την υγεία, την ποιότητα ζωής αλλά και την ειρήνη, την ασφάλεια μέσω της συνεργασίας (και όχι δήθεν μέσω των υπερ-εξοπλισμών και συγκρούσεων) και την έγκαιρη στροφή σε μια οικονομία και ένα ενεργειακό μοντέλο που είναι πράσινα.
Στη φωτογραφία οι 4 πράσινοι βουλευτές πάνε στη Βουλή παίρνοντας τα ….ΜΜΜ.

Posted on 20/04/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top