ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι της οικολόγου – ακτιβίστριας Berta Cáceres

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την δολοφονία της Berta Cáceres, οικολόγου κι ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των ιθαγενών της Ονδούρα. Ζητάμε να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αλλά και να επανεξεταστεί η κατασκευή του γιγαντιαίου υδροηλεκτρικού φράγματος Agua Zarca.

berta_caceres1

Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον παρά τις απειλές που δέχονται για τη ζωή τους. Υπάρχουν μερικοί που χάνουν και την ίδια τη ζωή τους, όπως συνέβη με την Berta Cáceres.

thumbimage

Η Κεντρική και Νότια Αμερική παραμένουν οι πιο επικίνδυνες για όσους/όσες αγωνίζονται για το περιβάλλον. Πάνω από 101 ακτιβιστές για το περιβάλλον έχουν δολοφονηθεί μεταξύ 2002-2014. Η Ονδούρα είναι από τις επικίνδυνες περιοχές για όσους/ες υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, για δικηγόρους, δημοσιογράφους, ομοφυλόφιλους, αντιπάλους του καθεστώτος. Εξαφανίσεις, βασανιστήρια, δολοφονίες είναι στην ημερήσια διάταξη. Ιδιαίτερα σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για κακοποιήσεις και δολοφονίες γυναικών, που αυξήθηκαν κατά 260% από το 2005 έως το 2014. Μόνο το 2014 δολοφονήθηκαν 513 γυναίκες, ενώ το 2015 κάθε 16 ώρες μια γυναίκα έχανε τη ζωή της.

3477

Στην Berta Cáceres είχε απονεμηθεί το 2015 το βραβείο Goldman Environmental Prize για τη δράση της για το περιβάλλον. Η Berta είχε δεχθεί πολλές απειλές στο παρελθόν, είχε κακοποιηθεί, είχε συλληφθεί, ενώ τα δύο της παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η ίδια ήξερε ότι απειλούνταν η ζωή της αλλά δήλωνε ότι δεν θα σταματούσε να αγωνίζεται για το περιβάλλον και τα δικαιώματα των ιθαγενών. Το τελευταίο διάστημα οι απειλές είχαν ενταχθεί, λόγω του αγώνα της ενάντια στην κατασκευή του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στην Κεντρική Αμερική, Agua Zarca. Το φράγμα αποτελεί μεγάλη απειλή όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τα χωριά ιθαγενών.

CcveozxXEAADTvT

Η δολοφονία της έχει σηκώσει κύμα διαμαρτυρίας σε παγκόσμιο επίπεδο, μια και ήταν από ιδιαίτερα γνωστή για τους αγώνες της. Οι αρχές της Ονδούρα προσπαθούν να καλύψουν τη δολοφονία, ισχυριζόμενες ότι η ακτιβίστρια δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της από κάποιους που ήθελαν να την …ληστέψουν. Στην ίδια την Ονδούρα οργανώνονται μεγάλες διαμαρτυρίες για την δολοφονία της Berta Cáceres

Posted on 05/03/2016 in Δελτία Τύπου, Στα Media

Share the Story

Back to Top