Καταδικάζουμε το κλείσιμο της Zaman. Ελευθερία και δημοκρατία στην Τουρκία

Oι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καταδικάζουμε την επίθεση της αστυνομίας και το κλείσιμο της εφημερίδας Zaman daily. ΟΙ συλλήψεις αλλά και δολοφονίες δημοσιογράφων, οι απειλές και το κλείσιμο εφημερίδων που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και στον Ερντογάν απειλούν όχι μόνο την ελευθερία του λόγου και αποτελούν απειλή για την δημοκρατία και την δικαιοσύνη στην Τουρκία.

Θυμίζουμε ότι δυο δημοσιογράφοι, οι Dündar and Gül , συνελήφθησαν στις 26 Νοεμβρίου 2015 με την κατηγορία “της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων και κατασκοπία” γιατί είχαν δημοσιοποιήσει στην εφημερίδα Cumhuriyet, στις 25 Μαΐου 2015 φωτογραφίες που έδειχναν φορτηγά που ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να μεταφέρουν όπλα στη Συρία (πιθανόν στο Ισλαμικό Κράτος). ναι μεν αφέθηκαν πρόσφατα ελεύθεροι, αλλά ήδη υπάρχουν απειλές για την εκ νέου σύλληψή τους.

Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα και χρειάζεται την ελευθερία και την δημοκρατία για να επιλύσει τα σημαντικά προβλήματα που έχει. Η επιβολή ελέγχου στον τύπο και ο περιορισμός της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι η κύρια απειλή για την Τουρκία.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είμαστε στο πλευρό των δημοσιογράφων που διώκονται για την γνώμη τους αλλά και της τουρκικής κοινωνίας που ζητάει ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να συνδέσει με αποτελεσματικό τρόπο τα θέματα αυτά με την συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας

Posted on 05/03/2016 in Δελτία Τύπου, Θέσεις, Στα Media

Share the Story

Back to Top