Του Αλέξανδρου Λασκαράτου
Γενικού Γραμματέα των Πράσινων Αλληλεγγύη
Η επιδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, δεν άφησε μόνο απώλειες, άφησε και κέρδη. Το κυριότερο από αυτά είναι ότι σφυρηλατήθηκε, ίσως για πρώτη φορά, μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη, κατά τα πρότυπα χωρών της Δυτικής Ευρώπης όπως η Δανία και άλλες. Οι πολίτες υπάκουσαν στα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση σε ποσοστό πέραν του αναμενόμενου. Παραβάτες των μέτρων υπήρξαν, όπως υπήρξαν και σε άλλες χώρες, αλλά ήσαν λίγοι σε σχέση με την σοβαρότητα των μέτρων. Σε αυτό σίγουρα συνέτειναν η έγκαιρη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση και η γρήγορη απόδοσή τους, πράγμα που ενθάρρυνε πολλούς να τα πάρουν στα σοβαρά και να τα ακολουθήσουν.
Και μάλιστα ειδικά τώρα που έχουμε Πάσχα, εποχή συνήθους φυγής προς την επαρχία και οικογενειακού εορτασμού με αρνί σουβλιστό ή στον φούρνο, κοκορέτσι, σαλάτες, μπόλικο κρασί, τσούγκρισμα αυγών, κλαρίνα στη διαπασών. Πάνε αυτά, τουλάχιστον για φέτος. Αλλά και η αυξημένη προσέλευση στις εκκλησίες την Μεγάλη Βδομάδα, έπαθε καθίζηση με τις εκκλησίες άδειες και κλειστές. ‘Όλα αυτά τα υπέστησαν οι Έλληνες με παραδειγματική καρτερικότητα. Οι θερμόαιμοι παραβάτες, όπως οι ιερείς που συνέχισαν να χορηγούν την θεία μετάληψη, ευτυχώς λίγοι.
Οι μεγάλοι αριθμοί που καταγράφουν καθημερινά η ενημέρωση του υπουργείου υγείας και της γενικής γραμματείας προστασίας του πολίτη για την πορεία της ασθένειας, δείχνει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αλλά και την εμπιστοσύνη στην ενημέρωση που του γίνεται.
Μήπως λοιπόν μπαίνουμε σε μία νέα εποχή; Σε μία εποχή μεγαλύτερης εμπιστοσύνης πολιτών-κράτους; Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για τον εκδημοκρατισμό μιας κοινωνίας. Είναι βήμα προς τη μείωση της καχυποψίας κράτους-πολίτη σε πολλά επίπεδα και προς τη μείωση της αστυνομοκρατίας για την επιβολή της “έννομης τάξης” όταν αυτή συμβαδίζει με το κοινό αίσθημα.
Τελικά η λαίλαπα του κορονοϊού είχε και τα θετικά της. Αρκεί αυτά να μείνουν και να μην εξανεμιστούν με το πέρασμα της πανδημίας.