Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα και να ξεκαθαρίσει στην κοινή γνώμη αλλά και στις διεθνείς αστυνομικές αρχές πώς έγινε η κρατική αεροπειρατεία στην πτήση Ryanair Flight 4978 καθώς και να ζητήσει την δίωξη των επιβατών- κρατικών πρακτόρων του καθεστώτος της Λευκορωσίας που συμμετείχαν σε αυτήν.
Να σημειώσουμε ότι η Λευκορωσία δεν έχει πρεσβεία στην Ελλάδα, και άρα η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει πώς βρέθηκαν στην Αθήνα οι πράκτορες του καθεστώτος, με τι χαρτιά, τι βίζα είχαν και ποιος την εξέδωσε.
Παρά την ατζέντα “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης δολοφόνοι και κρατικοί τρομοκράτες αλωνίζουν τη χώρα.
Το αεροπλάνο, όπου συνέβη το πρωτοφανές συμβάν κρατικής αεροπειρατείας με εντολή του δικτατορικού καθεστώτος της Λευκορωσίας, απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό την πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους. Ο δημοσιογράφος Roman Protasevich που απήχθη συμμετείχε στο Φόρουμ των Δελφών και συνόδευε την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας που έχει αναγκαστεί να καταφύγει στη Λιθουανία. μια και απειλείται η ζωή της.
Οι κρατικοί πράκτορες ανάγκασαν το αεροπλάνο να αλλάξει κατεύθυνση και να προσγειωθεί αντί της Λιθουανίας στη Λευκορωσία, όπου οι κρατικές αρχές συνέλαβαν τον δημοσιογράφο ως “τρομοκράτη”, άφησαν ελεύθερους τους πραγματικούς τρομοκράτες που απήγαγαν αεροπλάνο, επιβάτες και δημοσιογράφο, ενώ ταλαιπώρησαν για ώρες τους υπόλοιπους επιβάτες. Το αεροπλάνο της Ryanair Flight 4978 αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στο Μινσκ, υπό την απειλή ενός μαχητικού αεροσκάφους MIG-29 εξοπλισμένου με πυραύλους αέρα-αέρα, που διέταξε να απογειωθεί προσωπικά ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του. Στο αεροδρόμιο ο δημοσιογράφος και η φίλη του συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα μπουντρούμια της αστυνομίας του καθεστώτος όπου έχουν κακοποιηθεί και πολλοί άλλοι αντιφρονούντες.
Ποιος είναι ο Protasevich
Ο 26χρονος Protasevich υπήρξε ακτιβιστής της αντιπολίτευσης από τα νεανικά του χρόνια και συμμετείχε σε διαδηλώσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Συνδιοργάνωσε μια μεγάλη ομάδα στο VKontakte ένα κοινωνικό δίκτυο κριτικής στον Αλεξάντερ Λουκασένκο, και αντιμετώπισε γρήγορα την επιθετικότητα των αρχών. Ήταν μέλος της σχολής δημοσιογραφίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας, αλλά εκδιώχθηκε από αυτό λίγο αργότερα. Τα επόμενα χρόνια υπέστη διάφορες διώξεις. Από τον Μάρτιο του 2019, ήταν φωτογράφος για το Euroradio.fm και εργάστηκε για τη Λευκορωσική έκδοση του Radio Free Europe / Radio Liberty. Στις 22 Ιανουαρίου 2020, ανακοίνωσε ότι ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Πολωνία.
Από το 2020, η Protasevich διοργάνωσε το κανάλι Nexta μαζί με τον συν-ιδρυτή του Sciapan Pucila (Stepan Putilo). Τον Αύγουστο του 2020, αφού οι αρχές της Λευκορωσίας προσπάθησαν να απενεργοποιήσουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2020, η Nexta έγινε μια από τις κύριες πηγές πληροφόρησης σχετικά με τις διαμαρτυρίες ενάντια στο καθεστώς και στη νοθεία των εκλογών. Το κανάλι απέκτησε κάπου 800.000 νέους συνδρομητές μέσα σε μια εβδομάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Protasevich έφυγε από τη Nexta. Από τις αρχές Μαρτίου 2021 είχε αρχίσει να εργάζεται σε ένα άλλο κανάλι που είχε ιδρύσει ένας blogger που βρίσκονταν ήδη στις φυλακές του καθεστώτος.
Τον Νοέμβριο 2020 ο Stsyapan Putsila, ιδρυτής του NEXTA TG channel και ο Rοman Prοtasevich, πρώην αναπληρωτής editor του καναλιού, περιλήφθηκαν στη “Λίστα οργανώσεων και ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις” (με αριθμό 725 και 726 αντιστοίχως). Την ίδια περίοδο περιλήφθηκαν και στην λίστα για “μαζική ανυπακοή” (άρθρο 293 του Λευκορωσικού ποινικού κώδικα), “ενέργειες που παραβιάζουν κατάφωρα τη δημόσια τάξη” (άρθρο 342) και “υποκίνηση κοινωνικού εχθρού βάσει επαγγελματικής σχέσης” (άρθρο 130, μέρος 3)
Ο ίδιος απάντηση μέσω του Twitter
“Ναι, δεν είναι αστείο. Η KGB της Λευκορωσίας με έβαλε στη λίστα των τρομοκρατών. Τώρα το όνομά μου είναι στην ίδια λίστα με τους τύπους του ISIS. Κανένας αντίπαλος του Lukashenka δεν έλαβε μια παρόμοια αναγνώριση από την αρχή του καθεστώτος.”