Πράσινοι πρωθυπουργοί από τον Απρίλη σε Σλοβενία και Μαυροβούνιο!

 

του Γιώργου Ζεγκλίνα

Ιστορική ημέρα για τους Πράσινους η Κυριακή του Πάσχα, καθώς εξελέγη ο πρώτος Πράσινος Πρωθυπουργός στην Ευρώπη!
Ο 55χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός και επιχειρηματίας στον τομέα της Ενέργειας, Ρόμπερτ Γκόλομπ, Πρόεδρος του Πράσινου Κινήματος “Ελευθερία” (Svoboda) πέτυχε την μεγαλύτερη έκπληξη στην Πολιτική Ιστορία της Σλοβενίας και εξελέγη Πρωθυπουργός. Με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο, το Πράσινο Κίνημα “Ελευθερία” λαμβάνει το 35,6% των ψήφων και επικρατεί άνετα του λαϊκίστικου Δημοκρατικού Κόμματος της Δεξιάς, του Πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα που έλαβε το 24,2%. Στην τρίτη θέση ακολουθεί το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα “Νέα Σλοβενία” με 7,1%, ενώ στην Βουλή εισέρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 6,9% και η Αριστερά με 4,5%. Όλες του τις έδρες χάνει και μένει εκτός Βουλής, το Ακροδεξιό Εθνικό Κόμμα μετά από χρόνια!
Το Πράσινο Κίνημα “Ελευθερία” που δημιουργήθηκε ως Κόμμα “Πράσινες Δράσεις” (Z.DEJ) μόλις στις 8 Μαΐου του 2021, πήρε το σημερινό του όνομα λίγους μήνες μετά, (καθώς στη Σλοβενία υπάρχουν ήδη άλλα 4 Κόμματα που χρησιμοποιούν το όνομα “Πράσινοι” και θεωρήθηκε ότι αυτό θα μπέρδευε τους πολίτες) και κατάφερε να ανεβαίνει σταθερά στις δημοσκοπήσεις χάρη στη μεγάλη δημοτικότητα του Προέδρου του και στο σοβαρό και εναλλακτικό προφίλ των στελεχών του. Όπως φαίνεται και από το αποτέλεσμα των Εκλογών, το Κίνημα “Ελευθερία” κατάφερε να προσελκύσει τόσο ψηφοφόρους από ένα ευρύ φάσμα που είχαν κουραστεί από την διακυβέρνηση μιας διεφθαρμένης και λαϊκίστικης Κυβέρνησης, όσο και ευρύτερα Προοδευτικούς, Πράσινους αλλά ακόμα και παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Αριστεράς που εκτίμησαν τις προτάσεις του και ήθελαν μια πολιτική αλλαγή.
Ανάμεσα στις σημαντικότερες πολιτικές κατευθύνσεις και προτάσεις του Κινήματος, συγκαταλέγεται η κήρυξη της Κλιματικής Κρίσης, η Αποανθρακοποίηση της Σλοβενίας, το κλείσιμο του πιο ρυπογόνου ορυχείου λιγνίτη, η Αποκέντρωση, η στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας, των Τοπικών Συνεταιρισμών στην παραγωγή ενέργειας και της Πράσινης Βιομηχανίας, η θεσμοθέτηση φόρου για μη ανακυκλώσιμα πλαστικά και η προστασία του Φυσικού Πλούτου και των δασικών εκτάσεων.
Το Κίνημα “Ελευθερία” εξασφαλίζει 41 από τις 90 έδρες της Βουλής και θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 ακόμα για να σχηματίσει μια σταθερή Κυβέρνηση. Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες που έλαβαν 7 έδρες, όσο και το Κόμμα της Αριστεράς που έλαβε 5 θεωρούνται πιθανοί συνεργάτες, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο της συμμετοχής αμφοτέρων για τον σχηματισμό μιας ισχυρότερης Κοινοβουλευτικής Πλειοψηφίας!
Slovénie : qui est Robert Golob, cet outsider vainqueur des élections ? - rtbf.be
Πριν από 2 εβδομάδες δεν υπήρχε ούτε ένας Πράσινος Πρωθυπουργός στην Ευρώπη. Η Σλοβενία εξέλεξε τον πρώτο την Κυριακή 24 Απριλίου, δίνοντας την πρωτιά στο Πράσινο Κίνημα “Ελευθερία” (Svoboda) ενώ η Βουλή του  Μαυροβουνίου εξέλεξε τον Πρόεδρο του Πράσινου URA, Ντρίταν Αμπάζοβιτς, ως Πρωθυπουργό της χώρας στις 28 Απριλίου. Η νέα Κυβέρνηση που αποτελείται από το Πράσινο URA, το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλα μικρότερα Κόμματα, εξασφάλισε 46 έδρες από τις 80 της Βουλής και αποτελείται από Φιλοευρωπαίους και Φιλοσέρβους και έχει στόχο τις αναγκαίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις ώστε το Μαυροβούνιο να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο πιο σύντομα γίνεται. Βασικές επιδιώξεις, όπως δήλωσε και ο νέος Πρωθυπουργός, θα είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η προστασία του Περιβάλλοντος, η Βιώσιμη Ανάπτυξη και η Διαγενεακή Δικαιοσύνη.
Ο Ντρίταν Αμπάζοβιτς, ο οποίος έγινε ο νεότερος Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου σε ηλικία 37 ετών, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σεράγεβο, έκανε μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου και παρακολούθησε Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Όσλο και την Ουάσινγκτον με θέμα την Ειρήνη, ενώ κατέχει και διδακτορικό στη Διεθνή Πολιτική & Παγκοσμιοποίηση. Έχει διδάξει σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και είναι συγγραφέας βιβλίων με θέμα τη Διεθνή Πολιτική. Το 2015 έγινε ιδρυτικό μέλος του Πράσινου Κινήματος “Ενωμένη Μεταρρυθμιστική Δράση”, ενώ το 2017 εξελέγη Πρόεδρος του Κινήματος. Μετά τις Βουλευτικές Εκλογές του 2020 όπου το URA πέτυχε την είσοδο του στη Βουλή, ανέλαβε Αντιπρόεδρος της νέας Κυβέρνησης της οποίας όμως άσκησε κριτική σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μετά την κυβερνητική κρίση που προέκυψε τον περασμένο Φεβρουάριο και την παραίτηση του Πρωθυπουργού μετά από πρόταση δυσπιστίας, ο Πρόεδρος Ντουκάνοβιτς έδωσε στις αρχές Μαρτίου την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης στον Αμπάζοβιτς. Μετά από εβδομάδες συνομιλιών προέκυψε η νέα Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αμπάζοβιτς και μέλη από όλες τις Εθνοτικές / Θρησκευτικές / Γλωσσικές Κοινότητες του Μαυροβουνίου!

Posted on 30/04/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top