Έναρξη υποβολής συμμετοχών για το  Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia

Έναρξη υποβολής συμμετοχών για το  Βραβείο Δημοσιογραφίας  Daphne Caruana Galizia

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021, 15:00 (ώρα Ελλάδας)

H μαλτέζα δημοσιογράφος και  μπλόγκερ Daphne Caruana Galizia δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της, ενώ πραγματοποιούσε μια έρευνα και δημοσιοποιούσε στοιχεία για την διαφθορά στη χώρα, που ενέπλεκαν και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να καθιερώσει ένα βραβείο στη μνήμη της ως φόρο τιμής για να “επιβραβεύει εξέχουσες δράσεις στον τομέα της δημοσιογραφίας  που προωθούν ή υπερασπίζονται τις βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia απευθύνεται σε επαγγελματίες δημοσιογράφους και ομάδες επαγγελματιών δημοσιογράφων οποιασδήποτε εθνικότητας που καλούνται να υποβάλουν παραδείγματα δημοσιογραφικής έρευνας σε βάθος που έχει δημοσιευθεί ή μεταδοθεί σε μέσα ενημέρωσης με έδρα ένα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν νομίζουμε ότι οι δημοσιογράφοι στην Ευρώπη δεν κινδυνεύουν, κάνουμε μεγάλο λάθος. χειρο Καταγράφηκε αριθμός “ρεκόρ” φυσικών επιθέσεων (52 περιπτώσεις) ή παρενόχλησης (70 περιπτώσεις). “Η Γαλλίαη Πολωνία, η Τουρκία και η  Ουκρανία καταμετρούν τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων εκφοβισμού και παρενόχλησης δημοσιογράφων“, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. Αλλά ας μην ξεχνάμε και τις δολοφονίες δημοσιογράφων (και) στην Ελλάδα, ή απειλές εναντίον της ζωής όποιων θεωρούνται “ενοχλητικοί”.

Την Τρίτη, 22 Ιουνίου στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) θα τεθεί επίσημα σε λειτουργία ο δικτυακός τόπος  για την υποβολή συμμετοχών για το βραβείο. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν o Matthew Caruana Galizia, γιος της Daphne Caruana Galizia και ο David Casa (EΛΚ, ΜΤ), κοσμήτορας και ευρωβουλευτής. H εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Press Club Europe στις Βρυξέλλες και μέσω ΖΟΟΜ.

Η νικήτρια συμμετοχή θα επιλεχθεί από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται από εκπροσώπους του Τύπου και της κοινωνίας πολιτών από 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και από εκπροσώπους Ενώσεων Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Το Βραβείο και το χρηματικό έπαθλο 20.000€ έχουν ως στόχο την ανάδειξη της μεγάλης στήριξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς  την ερευνητική δημοσιογραφία και  την προστασία των δημοσιογράφων σε όλο  τον κόσμο.

Για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση μπορείτε να εγγραφείτε στέλνοντας μήνυμα στη διεύθυνση secretary@pressclub.be ή μέσω zoom https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_mnxwc4F4QZmWPfp1BYMjaQ

Ποια ήταν η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία;

Η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς, η οποία έγραφε εκτενώς για τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος, το οργανωμένο έγκλημα, την πώληση υπηκοότητας και την εμπλοκή μελών της κυβέρνησης της Μάλτας στην υπόθεση των εγγράφων του Παναμά. Μετά από πολλές παρενοχλήσεις και απειλές, η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της. Η κατακραυγή για τον χειρισμό της υπόθεσης της δολοφονίας της από τις αρχές οδήγησε, εν τέλει, στην παραίτηση του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ. Τον Δεκέμβριο του 2019, οι ευρωβουλευτές επέκριναν την αποτυχία της έρευνας και κάλεσαν την Επιτροπή να αναλάβει δράση.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπίζεται σθεναρά την ελευθερία του Τύπου, καλώντας τις χώρες της ΕΕ να εξασφαλίσουν επαρκή δημόσια χρηματοδότηση και να προωθήσουν την ανεξαρτησία,την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης. Το Κοινοβούλιο υπογράμμισε για άλλη μία φορά τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου κατά τη διαρκεία της πανδημίας COVID-19.

Παρακολουθήστε στο Facebook τη συνέντευξη σχετικά με την απονομή του βραβείου δημοσιογραφίας Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία.

Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Ευρώπη;

Στις 3 Μαίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει το διαδικτυακό σεμινάριο “Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Ευρώπη;” που θα εστιάσει στον αυξανόμενο αριθμό απειλών και επιθέσεων έναντι δημοσιογράφων στην Ευρώπη. Στους συμμετέχοντες θα περιλαμβάνεται ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Βερόνικα Μουνκ, αρχισυντάκτρια στο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο telex.hu της Ουγγαρίας, ο Νικολάι Σταικόβ, δημοσιογράφος και συνιδρυτής του Ταμείου Κατά της Διαφθοράς, και η Ιταλίδα δημοσιογράφος Φρεντερίκα Αντζέλι, συντάκτρια στην εφημερίδα La RepubblicaΠαρακολουθήστε το σεμινάριο σε απευθείας μετάδοση από τις 10.00 έως τις 11.30 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Περισσότερες πληροφορίες

Το ΕΚ θεσπίζει βραβείο δημοσιογραφίας “Caruana Galizia” στην επέτειο της δολοφονίας της (15-10-2020)

Το Κοινοβούλιο εγκαινιάζει το βραβείο δημοσιογραφίας Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία (16-10-2020) 

Ψήφισμα του ΕΚ της 18ης Δεκεμβρίου 2019 σχετικά με το κράτος δικαίου στη Μάλτα και τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia

Δελτίο Τύπου μετά το ψήφισμα του ΕΚ (18.12.2019)

Οπτικοακουστικό υλικό για δημοσιογράφους για το βραβείο δημοσιογραφία Daphne Caruana Galizia

Posted on 18/06/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top