ΠΡΑΣΙΝΟΙ Αυστραλίας: Μεγάλοι νικητές των Εκλογών, Αλλαγή Εποχής στα Πολιτικά

Του Γιώργου Ζεγκλίνα,
μέλους των Πράσινων Αυστραλίας
& Πράσινων Ελλάδας
Παρότι έχουν περάσει 10 ημέρες από τις Βουλευτικές Εκλογές στην Αυστραλία, τα αποτελέσματα οριστικοποιήθηκαν μόλις χθες, αποκύημα των ιδιαιτεροτήτων του Εκλογικού Συστήματος της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας. Ο Συνασπισμός του Φιλελεύθερου Κόμματος και του Εθνικού Κόμματος, ηττήθηκε μετά από μία δεκαετία στην εξουσία, με τα τελευταία τρία να κρίνονται ως τα χειρότερα, κάτι που φάνηκε στην κάλπη καθώς κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας του. Το Εργατικό Κόμμα παρότι και αυτό βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά, κέρδισε τις Εκλογές με πλειοψηφία μόλις μίας έδρας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Συνδυαστικά ο Δικομματισμός κατέγραψε το χειρότερο ποσοστό του, κάτι που χαιρετήθηκε ως ιστορική Αλλαγή Εποχής στα Πολιτικά της Αυστραλίας!
Σημαντικότερα θέματα των Εκλογών ήταν η Οικονομία με τον πληθωρισμό και τις δυσθεώρητες αυξήσεις στα ενοίκια και τις τιμές των ακινήτων να έχουν δυσκολέψει πολύ τις ζωές των πολιτών καθώς και η Κλιματική Αλλαγή μετά από 3 καταστροφικά χρόνια με μέγα-πυρκαγιές και πλημμύρες στα βόρεια της Νέας Νότιας Ουαλίας και στο ΝΑ Κουίνσλαντ από τις οποίες δεν έχουν επανέλθει ακόμα στην κανονικότητα οι τοπικές κοινότητες.
Οι Πράσινοι έθεσαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Μεγάλοι νικητές των Εκλογών αναδείχθηκαν οι Πράσινοι, οι οποίοι έσπασαν στεγανά χρόνων. Οι Πράσινοι σημείωσαν το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους. Συγκεκριμένα στη Βουλή των Αντιπροσώπων έλαβαν το 11,8%, αυξάνοντας το ποσοστό κατά 1,3% από τις τελευταίες Εκλογές, όμως αυτό που αποτέλεσε πρωτοφανές γεγονός είναι ότι οι Πράσινοι που κατείχαν σε όλη την ιστορία τους μόνο 1 έδρα – αυτή της Μελβούρνης, τα τελευταία 12 χρόνια – κέρδισαν 3 νέες έδρες, αυτές του Μπρίσμπεϊν, του Ράιαν και του Γκρίφιθ στην ευρύτερη πόλη του Μπρίσμπεϊν, πρωτεύουσας του Κουίνσλαντ. Αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία αν σκεφτεί κανείς ότι η “Ηλιόλουστη Πολιτεία” – όπως ονομάζουν χαϊδευτικά το Κουίνσλαντ – θεωρείται η πιο Συντηρητική Πολιτεία της Αυστραλίας με μεγάλη παράδοση στις εξορύξεις λιγνίτη και φυσικού αερίου. Οι Πράσινοι διεξήγαγαν μια πολύμηνη εκλογική καμπάνια με εκατοντάδες εθελοντές και πολιτικές εκδηλώσεις κάθε είδους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να αυξήσουν τα ποσοστά τους σε όλες ανεξαιρέτως τις εκλογικές περιφέρειες αλλά και οι 3 από τις 4 έδρες τους να προέρχονται τώρα από το Κουίνσλαντ. Σημαντικές νίκες πέτυχαν οι Ανεξάρτητοι (Teal Independents) της Πλατφόρμας “Climate 200” που κατέβηκαν με Προοδευτική Οικολογική ατζέντα και ειδικό στόχο την Δράση Ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή, με 7 από αυτούς να εκλέγονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε έδρες που ανήκαν στον Συνασπισμό και ένας ακόμα κατάφερε να εκλεγεί στη Γερουσία.
Επιπρόσθετα, οι Πράσινοι έλαβαν 12,4% για την Γερουσία, ανανέωσαν τις 3 έδρες που είχαν και κέρδισαν επιπλέον 3, φτάνοντας στο σύνολο τις 12! Έτσι οι Πράσινοι θα κατέχουν στη νέα Γερουσία την ισορροπία δυνάμεων, αφού το Εργατικό Κόμμα δεν έχει Απόλυτη Πλειοψηφία και με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να διαπραγματεύονται και δικές τους προτάσεις!
Οι ψηφοφόροι στην Αυστραλία δίνουν 2 ψήφους. Σε αυτήν για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αριθμούν με την σειρά προτίμησης που θέλουν τους υποψηφίους στη μονοεδρική εκλογική περιφέρεια με τις ψήφους να μεταφέρονται στην επόμενη επιλογή του ψηφοφόρου, των δύο υποψηφίων με τις περισσότερες ψήφους. Στη Γερουσία ισχύει η Απλή Αναλογική ανά Πολιτεία, με τους ψηφοφόρους να επιλέγουν είτε μέχρι 6 Κόμματα, είτε τουλάχιστον 12 υποψηφίους από ένα Κόμμα με σειρά προτίμησης υποψηφίων και τις έδρες να μοιράζονται στα Κόμματα που είτε ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο (12,5%) για άμεση εκλογή, είτε μέσω της προτίμησης των ψήφων για τις έδρες που περισσεύουν.
Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί σταθμό στην Ιστορία των Πράσινων, καθώς πέτυχαν να θέσουν την ατζέντα της προεκλογικής περιόδου και να κερδίσουν έδρες εκτός των παραδοσιακών “κάστρων” τους, ενώ μέσω της ισορροπίας δυνάμεων στην Γερουσία απέκτησαν και σημαντικό λόγο στο αν ένα νομοσχέδιο θα περνάει από την Άνω Βουλή, κάτι που θα αναγκάσει τους Εργατικούς να συνεργαστούν για να είναι λειτουργική η Κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο!

Posted on 31/05/2022 in Άρθρα, Διάλογος-απόψεις

Share the Story

Back to Top