Αντιδημοκρατικές εξελίξεις στην Τουρκία: μαζική άρση ασυλίας βουλευτών

Η 1η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος διεξάγεται στην Τουρκία σε μια στιγμή που δοκιμάζονται οι κοινοβουλευτικές και δημοκρατικές αντοχές της γειτονικής χώρας. Το τουρκικό κοινοβούλιο, υποκύπτοντας στις εντολές του Ερντογάν, ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας 138 βουλευτών σε σύνολο 550 βουλευτών, μεταξύ των οποίων οι 59 βουλευτές του κόμματος HDP.

Το Κόμμα Δημοκρατίας του Λαού (HDP) αποτελεί μια ευρεία συνεργασία στην οποία συμμετέχουν Κούρδοι, τούρκοι δημοκράτες, φεμινίστριες, πράσινοι, αλεβίτες, μέλη κοινωνικών κινημάτων και μειονοτήτων που διεκδικούν μια Τουρκία δημοκρατική, ειρηνική, ανεκτική, πολυπολιτισμική, οικολογική και βασισμένη σε ισότιμες σχέσεις των φύλων. Εφαρμόζει μεταξύ άλλων την αρχή της ίσης εκπροσώπησης ανδρών-γυναικών στις ηγετικές θέσεις του, με συμπροέδρους τον Selahattin Demirtaş και την Figen Yüksekdağ

cswnebjwcae8hdh

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ επισημαίνουμε ότι η άρση των περιορισμών στη βίζα αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ΔΕΝ μπορούν να γίνουν χωρίς όρους, και χωρίς την τήρηση τουλάχιστον των 72 κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί το 2003. Η άρση των περιορισμών παραχώρησης βίζας πρέπει να είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την αποκατάσταση 3 βασικών αρχών: σεβασμός στην δημοκρατία, ελευθερία έκφρασης και ελευθερία του τύπου που είναι υπό απειλή σήμερα από τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του. Σταθερή θέση των ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι ότι η ΕΕ θα πρέπει να απαιτεί την κατάργηση των «αντι-τρομοκρατικών» νόμων που δίνουν τη δυνατότητα στην τουρκική κυβέρνηση να ελέγχει τα ΜΜΕ, να φιμώνει και να φυλακίζει δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς που ζητούν ειρηνικές λύσεις στο κουρδικό ή ασκούν κριτική στο βίαιο εκτοπισμό χιλιάδων πολιτών στις περιοχές της Ν.Α. Τουρκίας.

Posted on 24/05/2016 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top