Οι Πράσινοι εκφράζουν την πλήρη ανησυχία τους τόσο για τις συνεχιζόμενες καταστροφές στο περιβάλλον, στην κοινωνική συνοχή, στην οικονομία πολλών περιφερειών της χώρας που προκαλούν οι μεγάλες πυρκαγιές όσο και την “αδυναμία” του πρωθυπουργού να αντιληφθεί έστω τι έχει συμβεί τα 3 τελευταία χρόνια: πάνω από 3.200.000 στρέμματα έχουν καεί, ενώ μόνο στον Έβρο πάνω από 1.000.000 στρέμματα. Νομίζει ότι η “καλή κατάσταση της οικονομίας μπορεί να αντισταθμίσει την καταστροφή, ενώ πιστεύει ότι η κλιματική κρίση απλώς θα κάνει τους τουρίστες να επιλέγουν να ταξιδεύουν εκτός Ιουλίου και Αυγούστου”.
Αυτή τη χρονιά έχουμε και μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον και σε περιουσίες και 22 θύματα. μερικά στατιστικά δεδομένα
- Πάνω από 3.200.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι σήμερα τα 3 τελευταία χρόνια, 2021, 2022 και 2023
- Πάνω από 1.000.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο, σημαντικές δασικές και οικολογικές περιοχές, αγροκτήματα, περιουσίας και το τρομακτικό 20 πρόσφυγες
- Η φωτιά στον Έβρο κατέκαψε τα πάντα επί 17 μέρες – το 1/4 του νομού
- Στην Αττική έχει καεί το 1/3 της έκτασης των περιαστικών δασών. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών Από το 2017 έως και σήμερα έχουν ξεσπάσει 12 μεγάλες πυρκαγιές που έχουν κάψει περισσότερα από 600.000 στρέμματα.
- Η φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το 2000 μέχρι σήμερα σήμερα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
- Ξοδεύονται πολλά χρήματα αλλά δεν υπάρχει απολογισμός ποιο είναι το αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση και ορισμένες περιφέρειες δεν έχουν απαντήσει σε καταγγελίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος χωρίς μάλιστα αποτέλεσμα, διάθεση τεράστιων ποσών σε κολλητούς και απευθείας αναθέσεις ακόμα και μετά την καταστροφή με επίκληση του “επείγοντος χαρακτήρα”
Η Αττική χάνει τους πνεύμονες της, μένει ανυπεράσπιστη απέναντι στους καύσωνες και την κλιματική κατάρρευση
Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 7 έτη το 25% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές.
Όμως αν υπολογίζουμε μόνο τις δασικές περιοχές, στην Περιφέρεια Αττικής έχει καεί το 1/3 της επιφάνειας των δασών. Οι δασικές εκτάσεις είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 7 χρόνια έχουν καεί 405.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 33% της επιφάνειας των δασών.
Η καταστροφή των δασών οδηγεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες ζωής τα καλοκαίρια λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών ενώ επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μπορεί να πλήττουν την Αττική και το χειμώνα.
Η Αττική χάνει τους πνεύμονες της, μένει ανυπεράσπιστη απέναντι στους καύσωνες και την κλιματική κατάρρευση
Ο πρωθυπουργός αδυνατεί έστω να κατανοήσει το μέγεθος της καταστροφής και τις επιπτώσεις
O πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν ανοίξουν ένα έντιμο διάλογο για τα λάθη τους και για το γεγονός ότι η στρατηγική – αν υπάρχει κάποια στρατηγική – που ακολουθείται προκαλεί τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον της χώρας μας και στην οικονομία και στην κοινωνική συνοχή και έχει ανθρώπινα θύματα. Θεωρεί ο πρωθυπουργός ότι το 112 είναι μια μαγική λύση δια πάσαν νόσον.
Γίνεται επίσης φορέας διάδοσης ψευδών και ρατσιστικών φημών, ρίχνοντας λάδι στην κοινωνική φωτιά που έχουν προκαλέσει ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις οποίες έχουν και οι (αν)αρμόδιοι και ακατάλληλοι υπουργοί με δηλώσεις και διαρροές του τύπου “αλητήριοι εμπρηστές, μας καίνε, έχουμε πόλεμο” χωρίς καν να παρουσιάζουν κάποιες αποδείξεις για όλα αυτά.
Οι απαράδεκτες δηλώσεις του πρωθυπουργού
Ανεύθυνες οι δηλώσεις (επανειλημμένες μάλιστα) του πρωθυπουργού. Όχι μόνο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του για αυτή και για προηγούμενες μεγάλες καταστροφές (τα 3 τελευταία χρόνια έχουν καεί πάνω από 3.000.000 στρέμματα στη χώρα μας) αλλά δείχνει και άνθρωπο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, δεν μπορεί να συλλάβει την καταστροφή που έχει γίνει, αγνοεί ακόμα και το τι έχει γίνει στη χώρα που κυβερνάει.
3 βασικά ερωτήματα δεν πήραν απάντηση μέχρι σήμερα και όπως συνήθως ο πρωθυπουργός πέταξε την μπάλα αλλού:
– Πώς είναι δυνατόν να φτάνει η φωτιά τόσο εύκολα σε μια σημαντική στρατιωτική βάση
– Τι φταίει και κάηκαν εκ νέου Δαδιά και Πάρνηθα
– Πώς πί 17 μέρες δεν μπορούσε να σβηστεί η φωτιά στον Έβρο που έκαψε το 1/4 του νομού
Αντίθετα προσπαθεί να δημιουργήσει λαϊκίστικα ερωτήματα: «Και όταν θα αναρωτιέστε γιατί η φωτιά καίει για δωδέκατη μέρα, θα πρέπει να μας πείτε ευθέως αν επιρρίπτετε ευθύνες σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να σβήσουν τη φωτιά», είπε στη Βουλή. Είναι μια πάγια πρακτική: αντί να κάνει αυτοκριτική για τα λάθη και την έλλειψη προετοιμασίας αλλά και σε δομικά προβλήματα όλου του συστήματος δασικής προστασίας, μεταθέτει τα προβλήματα στους πυροσβέστες που εκτελούν εντολές.
Σχεδόν δεν φταίει τίποτα, καμία αναγνώριση έλλειψης προετοιμασίας (τα περισσότερα αεροπλάνα ή περισσότερα άτομα δεν είναι επαρκής απάντηση γιατί κάηκαν περισσότερες εκτάσεις, μέχρι σήμερα, κοντά 2.000.000 στρέμματα. Στις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου μας έλεγε ότι έχει γίνει η καλύτερη και πιο αποτελεσματική προετοιμασία. Και όμως η καταστροφή είναι απίστευτη. Δεν φταίει τίποτα που η “καλύτερη προετοιμασία” κατέρρευσε;
Και όχι μόνο αυτό. Θεωρεί ότι η “απάντηση” στην τεραστίων διαστάσεων οικολογική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή είναι “η πολύ καλή απόδοση της οικονομίας”. Και θα μοιράσει κάποια pass και στον Έβρο. Όποιος δεν έχει πολιτική μοιράζει pass. Πώς θα επανέλθουν και πότε τα δάση, τα οικοσυστήματα που καταστράφηκαν, τα ζωικά και φυτικά είδη που κάηκαν, οι άνθρωποι που κατακάηκαν, οι ελιές, η αγροτική παραγωγή; Πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι; Με επιδόματα τύπου pass;
Μπορεί πραγματικά η οικονομία να αντισταθμίσει την οικολογική καταστροφή; Και μόνο ότι το λέει ένα πρωθυπουργός που έχει υπογράψει συμβάσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας, δείχνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να συλλάβει το μέγεθος της καταστροφής
Κυριάκος Μητσοτάκης: “Κι αν κάτι μπορεί σήμερα να αντισταθμίσει αυτό το – θα έλεγα- σκοτεινό κλίμα (sic) το οποίο λογικό είναι να επικρατεί στην ελληνική κοινωνία λόγω των καταστροφικών φωτιών, ειδικά στην περιοχή του Έβρου, AYTO ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ MONO Η ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ (!!!!!), η οποία και πάλι πιστοποιήθηκε από όλους τους παραγωγικούς φορείς. Μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, ένας τουρισμός ο οποίος φαίνεται να διανύει μία εξαιρετικά καλή χρονιά, εξαγωγές οι οποίες αυξάνονται και ταυτόχρονα πολλές νέες επενδύσεις οι οποίες δρομολογούνται. Σημαντικές επενδύσεις που αφορούν και την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης“.
Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός ΔΕΝ κατανοεί καν ότι η καταστροφή ιδιαίτερα στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2000 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει κάψει δάση, γεωργικές εκτάσεις, ζώα και φυτά, το μεγαλύτερο κομμάτι της Δαδιάς, εκατομμύρια ζώα που ζουν στο δάσος, 20 ανθρώπους (ας ελπίσουμε ότι είναι μόνο αυτοί και όχι 60 όπως τους ανεβάζουν κάποιοι υπολογισμοί). Αγνοεί ότι ζούμε στην εποχή της 6ης μαζικής εξαφάνισης ειδών και η χώρα μας κάνει ότι μπορεί για να πετύχουμε το στόχο της ….μαζικής εξαφάνισης 1.000.000 ειδών (παγκοσμίως).
Και ως ανεύθυνος άρχων, μειωμένης αντίληψης των καταστάσεων δήλωσε ότι “όλα φτιάχνουν, μόνο οι άνθρωποι δεν γυρνάνε”. Προσπέρασε βέβαια το γεγονός ότι και 20 άνθρωποι (τουλάχιστον) κάηκαν στον Έβρο και ούτε τα ονόματά τους δεν έχουμε μάθει ακόμα! «Δική μας προτεραιότητα ήταν, είναι και θα είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι η μόνη που δεν μπορεί να αντικασταθεί. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και μετά του φυσικού περιβάλλοντος». Αλλά με αυτή τη στρατηγική ούτε οι άνθρωποι ούτε οι περιουσίες ούτε πολύ περισσότερο το φυσικό περιβάλλον σώζονται. Όλο και πιο πολύ, ιδιαίτερα το 2023, αυτό γίνεται φανερό. Δεν μπορεί να ιεραρχείς τελευταίο το φυσικό περιβάλλον γιατί οι εκκενώσεις περιοχών και η έμφαση στην προστασία των κτηρίων στο τέλος δεν προστατεύει ούτε αυτά.
Δεν μπορέσαμε να προστατέψουμε το φυσικό μας πλούτο αλλά …προστατέψαμε το τουριστικό προϊόν
Τα 3 τελευταία χρόνια έχουμε τεράστιας έκτασης καταστροφές – 3.000.000 στρέμματα – και αυτό από μόνο του είναι μια απόδειξη ότι η στρατηγική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση είναι καταστροφική. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσει του πρωθυπουργού που προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα καλά, δεν μπόρεσε να προστατέψει το φυσικό μας πλούτο αλλά “προστατεύθηκε το συνολικό τουριστικό προϊόν”. Στη σύσκεψη που έγινε στη Ρόδο για τις πυρκαγιές στο νησί, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «το συνολικό τουριστικό προϊόν του νησιού προστατεύτηκε και βέβαια μέσα από μια στοχευμένη καμπάνια την οποία έτρεξε αμέσως το Υπουργείο Τουρισμού μαζί με τον ΕΟΤ και με την Περιφέρεια νομίζω ότι μετατρέψαμε αυτό που ήταν μια μεγάλη φυσική καταστροφή σε ένα ουσιαστικά πλεονέκτημα περαιτέρω ενίσχυσης της φήμης του νησιού. Και βέβαια ευελπιστούμε ότι και οι τελευταίοι μήνες -αυτό δείχνουν τουλάχιστον τα πρώτα στοιχεία- θα είναι εξαιρετικά καλή για το νησί μας, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί στρατηγικό στόχο της τουριστικής μας πολιτικής.
Και αποδεικνύει ότι έχει πλήρη αδυναμία κατανόησης της κατάστασης. Δήλωσε στη Ρόδο ο πρωθυπουργός: “Και εκεί, με έναν θα έλεγα παράξενο, ίσως απρόβλεπτο τρόπο, η κλιματική κρίση να μπορεί να είναι ένας σύμμαχος διότι ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες θα επιδιώκουν να ταξιδεύουν εκτός των μηνών του Ιουλίου και του Αυγούστου. Εκεί εξάλλου δεν έχουμε πρόβλημα να προσελκύσουμε επισκέπτες». Ούτε μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει κλιματική κατάρρευση, τι θα σημαίνει για τον τουρισμό που έχει στηριχθεί στο “ήλιος και θάλασσα” η απότομη κατάρρευση του μοντέλου αυτού, αφού δεν έχει υπάρξει καμία προετοιμασία. Εκτός αν νομίζει ότι και θα αυξάνεται ο τουρισμός το καλοκαίρι με θερμοκρασίες πάνω από 37 βαθμούς για 30 και 40 ημέρες και θα επιδιώκουν οι τουρίστες να ταξιδεύουν εκτός των μηνών του Ιουλίου και του Αυγούστου.
“Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν μπει στην πατρίδα μας”
Ο πρωθυπουργός προέταξε ως αιτίες για τις πυρκαγιές και την έκταση της καταστροφής την
κλιματική κρίση και τους
εμπρησμούς Για τους εμπρησμούς έκλεισε το μάτι στα σενάρια συνωμοσιολογίας: «Είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν μπει στην πατρίδα μας».
Ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Ανέφερε στη Βουλή ότι η φωτιά στον Έβρο είναι μάλλον ανθρώπινο έργο, την ίδια στιγμή που η πυροσβεστική δηλώνει ότι η μία από τις δύο πυρκαγιές “ξεκίνησε από κεραυνό“. Αυτή είναι που ξέφυγε και οι άλλες είναι παρακλάδια της αρχικής. Επίσης και στην Πάρνηθα η αιτία σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν έχει σχέση με εμπρησμό. Αλλά και στη Ρόδο ή στην Εύβοια δεν υπάρχουν στοιχεία για εμπρησμό ή έστω ανθρώπινη αμέλεια. Με ανεύθυνες τοποθετήσεις ο πρωθυπουργός της χώρα τροφοδοτεί το ρατσιστικό μίσος πολύ περισσότερο που αναπαράγει την ακροδεξιά ρητορική ότι οι φωτιές καίνε σε περιοχές που διέρχονται μετανάστες. Με ποια στοιχεία – δεν παρουσίασε οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει ότι είναι “περίπου βέβαιο”. Το μόνο που ισχυρίστηκε είναι ότι η φωτιά άναψε πάνω σε διαδρομές ποθ συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες. Ποιοι είναι αυτές οι διαδρομές, δεν παρακολουθούνται από την ΕΥΠ, την αστυνομία, τους συνοριοφύλακες; Πήγαν εμπρηστές να βάλουν φωτιά στις πιο στενά παρακολουθούμενες περιοχές και με κίνδυνο να εγκλωβιστούν και να καούν;
Εξάλλου με την ίδια “λογική” οι φωτιές καίνε σε περιοχές που υπάρχουν αγρότες, αυτό κάνει τους αγρότες υπεύθυνους για την πυρκαγιά; Αν γίνει ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα έξω από το Μαξίμου, θα τολμήσει κάποιος να συνδέσει το αυτοκινητιστικό με το Μαξίμου γιατί βρίσκεται σε εκείνη την περιοχή; Αυτή η τυχοδιωκτική πρακτική που ξεκίνησε από ακροδεξιούς, νεοναζί και τον Βελόπουλο τροφοδοτείται από την κυβερνητική προπαγάνδα και υιοθετείται επίσημα και από τον πρωθυπουργό της χώρας, χωρίς μάλιστα οποιοδήποτε στοιχείο.