Οι φυσικοί κίνδυνοι και οι ανθρωπογενείς κρίσεις δεν είναι ουδέτερες ως προς το φύλο: έχουν διαφορετικό αντίκτυπο στις γυναίκες, τα κορίτσια, τα αγόρια και τους άνδρες. Επίσης δεν είναι ουδέτερες ως προς την ηλικία.
Για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε διαφορετικές ανάγκες, η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη το φύλο και την ηλικία.
Γιατί είναι σημαντικό
Η ενσωμάτωση του φύλου και της ηλικίας βελτιώνει την ποιότητα του ανθρωπιστικού προγραμματισμού. Αυτό είναι σύμφωνο με την ανθρωπιστική εντολή της ΕΕ και άλλες διεθνείς δεσμεύσεις.
Η βοήθεια που δεν είναι ευαίσθητη ως προς το φύλο και την ηλικία είναι λιγότερο αποτελεσματική. Κινδυνεύει να μην προσεγγίσει τα πιο ευάλωτα άτομα ή να μην ανταποκριθεί επαρκώς στις συγκεκριμένες ανάγκες τους.
Επιπλέον, θα μπορούσε να εκθέσει τους ευάλωτους πληθυσμούς στον κίνδυνο της σεξουαλικής βίας και της βίας λόγω φύλου.
Η ευρωπαϊκή συναίνεση για την ανθρωπιστική βοήθεια τονίζει την ανάγκη ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου. Αυτό περιλαμβάνει στρατηγικές προστασίας κατά της σεξουαλικής βίας και της βίας με βάση το φύλο (GBV) ως ανθρωπιστική απάντηση.
Η Συναίνεση θεωρεί ότι οι γυναίκες, τα κορίτσια, τα αγόρια και οι άνδρες που πλήττονται από την κρίση θα πρέπει να συμμετέχουν στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των ανθρωπιστικών δράσεων.
Για να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε έναν δείκτη φύλου-ηλικίας το 2014. Αυτό το εργαλείο μετρά τον τρόπο με τον οποίο οι ανθρωπιστικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ ενσωματώνουν το φύλο και την ηλικία.
Το 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια πολιτική με περαιτέρω καθοδήγηση για δραστηριότητες προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της βίας λόγω φύλου.
Τον Νοέμβριο του 2020, η ΕΕ ενέκρινε το τρίτο Σχέδιο Δράσης για το Φύλο για την περίοδο 2021-2025 . Καθορίζει το πλαίσιο δράσης για όλες τις δραστηριότητες για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, καθώς και για τα κράτη μέλη.
Το Σχέδιο Δράσης για το Φύλο περιλαμβάνει πολλές ανθρωπιστικές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της βίας με βάση το φύλο, της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και του δείκτη ηλικίας φύλου.
Το 2013 καθιερώθηκε η «Πρόσκληση για δράση για την προστασία από τη βία λόγω φύλου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών στο ανθρωπιστικό σύστημα για την αντιμετώπιση της βίας λόγω φύλου.
Η πρωτοβουλία συγκεντρώνει περισσότερους από 100 εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και 16 κρατών μελών της, καθώς και άλλων χωρών, ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών. Η ΕΕ υπήρξε ενεργό μέλος του Call to Action και ηγήθηκε αυτής της πρωτοβουλίας το 2017-2018. .
Τον Ιανουάριο του 2021, η ΕΕ ανανέωσε τις δεσμεύσεις της στον οδικό χάρτη της πρόσκλησης για δράση 2021-2025. Μεταξύ άλλων, η ΕΕ δεσμεύεται:
- να εφαρμόσει και να διαδώσει τις σχετικές ανθρωπιστικές πολιτικές της για τη βία λόγω φύλου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
- γισ υποστήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων του προσωπικού και των εταίρων της για την ενίσχυση της συστημικής ενσωμάτωσης των θεμάτων φύλου στην ανθρωπιστική βοήθεια
- Να υποστηρίζει
- Την αντιμετώπιση της βίας λόγω φύλου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από την έναρξη των κρίσεων
- τη σημασία του μετριασμού του κινδύνου έμφυλης βίας και της ανθρωπιστικής βοήθειας με ευαισθησία ως προς το φύλο
- την προώθηση του έργου της “πρόσκλησης για δράση” για την προστασία από τη βία λόγω φύλου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων μέσω της δέσμευσής της με τα κράτη μέλη της ΕΕ
- Συντάσσει ετήσια έκθεση σχετικά με τις χορηγήσεις χρηματοδότησης για ανθρωπιστικές στοχοθετημένες δράσεις που ανταποκρίνονται σε προκλήσεις βίας λόγω φύλου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συναίνεση για την Ανθρωπιστική Βοήθεια (2008)
- να ενσωματώσει στρατηγικές προστασίας κατά της βίας λόγω φύλου σε όλες τις πτυχές της ανθρωπιστικής βοήθειας
- προωθεί την ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην ανθρωπιστική βοήθεια
- εφαρμόζει μια προσέγγιση Nexus για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας λόγω φύλου, όπου είναι εφικτό.
Οι ετήσιες εκθέσεις προόδου της ΕΕ διατίθενται στον επίσημο ιστότοπο
© Ευρωπαϊκή Ένωση, 2021 (φωτογράφος: Γιώργος Ουρφαλιάν)