ΥΠΕΝ με κάθε μέσο υπέρ αερίου – Απορρίπτει ιεραρχική προσφυγή WWF – Greenpeace για Αλεξανδρούπολη – Προσφυγή οργανώσεων στο ΣτΕ

  • Απορρίφθηκε από το ΥΠΕΝ η προσφυγή των WWF και Greenpeace για το Ανεξάρτητο Σύστημα (Φυσικού) Αερίου στην Αλεξανδρούπολη
  • Περιβαλλοντικές οργανώσεις προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Το ΥΠΕΝ απορρίπτει τα επιχειρήματα περιβαλλοντικών οργανώσεων για επικίνδυνο έργο στην Αλεξανδρούπολη

Την απόρριψη της ιεραρχικής προσφυγής των WWF Ελλάς και Greenpeace Hellas κατά της τροποποίησης και ανανέωσης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το Ανεξάρτητο Σύστημα (Φυσικού) Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και κατά της παράτασης της άδειας εγκατάστασης του έργου δημοσιοποόησε το ΥΠΕΝ.

Στην απόφαση, που φέρει την υπογραφή του υπουργού κ. Θ. Σκυλακάκη, αναπτύσσεται σκεπτικό της απόρριψης που υιοθετεί περίεργες αντιλήψεις, όπως ότι για παρόμοια έργα δεν απαιτείται διαβούλευση (!) και ότι δεν προκύπτει ζήτημα για τη θαλάσσια περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 – GR1110013 «Θαλάσσια Περιοχή Θράκης» καθώς “η απόφαση ένταξης λήφθηκε τέσσερα χρόνια μετά από την περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη εγκατάσταση του έργου εντός αυτής”(!!!).

Το υπουργείο απορρίπτει τις αιτιάσεις περί παράλειψης δημόσιας διαβούλευσης επί της δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων του έργου στην περιοχή του δικτύου Natura 2000, καθώς “από το ισχύον πλαίσιο δεν προκύπτει η υποχρεωτική διεξαγωγή της”. Είναι περίεργο που ο υπουργός, έχοντας διατελέσει ευρωβουλευτής, αγνοεί ότι όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαικούς πόρους οφείλουν να βασίζονται σε διαβούλευση.

Ακόμα, το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι η “τοπική μικρή αύξηση των εκπομπών CO2 από την τροποποίηση του έργου (sic) του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης αξιολογήθηκε ως μη ουσιώδης (!!!) συνυπολογιζόμενου του οφέλους που το έργο θα εισφέρει στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, εξυπηρετώντας την αύξηση χρήσης (φυσικού) αερίου ως μεταβατικού καυσίμου πολύ μικρότερων εκπομπών από τα στερεά και υγρά ορυκτά καύσιμα.

Μάλιστα ο υπουργός ισχυρίζεται ότι δεδομένου ότι με την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων αυξάνεται η διακινούμενη ποσότητα φυσικού αερίου το οποίο υποκαθιστά στερεά και, κυρίως, υγρά ορυκτά καύσιμα,  “η τροποποίηση οδηγεί σε σημαντική μείωση των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Δεδομένου ότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ρύπος, αυτό που αξιολογείται είναι η επίπτωση της τροποποίησης στο συνολικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα”.

Το ΥΠΕΝ ισχυρίζεται ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση ενός έργου, περιλαμβανόμενων των τροποποιήσεών του, τόσο στο ενωσιακό όσο και στο εθνικό δίκαιο, είναι ανεξάρτητο από τον Κανονισμό (ΕΕ) 347/2013 «σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές…» τον οποίο επικαλείται η προσφυγή, ο οποίος θεωρεί δεδομένη την εφαρμογή των διαδικασιών εκτίμησης και αντιμετώπισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα έργα που εντάσσονται στις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές.

Επίσης, ισχυρίζεται ότι για το έργο του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο εκτίμησης και αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεών του, κατά τη διαδικασία έκδοσης της αρχικής ΑΕΠΟ.

Αναφορικά με την επίκληση της Οδηγίας Seveso-III και την υποχρέωση διαβούλευσης που αναφέρεται σε αυτή, το υπουργείο διευκρινίζει ότι αυτή αφορά στη χωροθέτηση νέων μονάδων και όχι σε τροποποιήσεις τεχνικών χαρακτηριστικών ήδη εγκεκριμένων έργων, καθώς και σε μετατροπές υφιστάμενων που συνεπάγονται αλλαγές βαθμίδας, περιπτώσεις στις οποίες δεν ανήκει το έργο.

Το ΥΠΕΝ υπογραμμίζει, επίσης, ότι Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (ΒΔΤ),  της Εκτελεστικής Απόφασης (ΕΕ) 2017/1442 για τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές των μεγάλων μονάδων καύσης που αφορούν στο έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, θα εφαρμοστούν.

Δείτε εδώ αναλυτικά την απόφαση του ΥΠΕΝ.

Προσφυγή οργανώσεων στο ΣτΕ κατά του FSRU Αλεξανδρούπολης
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, και MEDASSEΤ, ζητούν από το ΣτΕ την ακύρωση της  απόφασης ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία στην περιοχή του Θρακικού πελάγους πλωτής βιομηχανικής μονάδας Seveso (δηλαδή μονάδας επικίνδυνης για εκδήλωση ατυχήματος λόγω διαρροών αερίου, πυρκαγιών, εκρήξεων, διαρροών χημικών ουσιών) που θα μετατρέπει και θα προωθεί ορυκτό καύσιμο στη Βουλγαρία.

Οι λόγοι για τους οποίους οι ΜΚΟ αντιτίθενται στην εγκατάσταση του FSRU (Floating Storage and Regasification Unit – Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG.) Αλεξανδρούπολης στη θαλάσσια περιοχή Natura Θράκης είναι οι εξής:

(α) Αν και ιδιαιτέρως οχλούσα και επικίνδυνη για πρόκληση ατυχήματος βιομηχανική μονάδα, το FSRU Αλεξανδρούπολης αναπτύσσεται και λειτουργεί  στο σύνολό της μέσα στη θαλάσσια περιοχή Natura GR1110013 «Θαλάσσια περιοχή Θράκης», ενώ η εγκατάσταση σε περιοχές Natura τέτοιων επικίνδυνων βιομηχανικών μονάδων ρητά απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

(β) Κατά την αδειοδότηση της εγκατάστασης αυτής δεν δόθηκε δημοσιότητα, καθώς δεν προηγήθηκε όπως απαιτεί το δίκαιο της ΕΕ δημόσια διαβούλευση, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εκφραστεί η γνώμη της κοινωνίας για την ανανέωση της άδειας, αλλά να μη γίνει καν γνωστή  στις  προσφεύγουσες οργανώσεις η έκδοση της προσβαλλόμενης άδειας.

(γ) Αν και αφορά την εκμετάλλευση ενός ορυκτού καυσίμου που αποδεδειγμένα επιδεινώνει την κλιματική κρίση και έχει σοβαρές επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα, δεν έχει μελετηθεί σε σχέση με τις σωρευτικές επιπτώσεις σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα σχεδιαζόμενα στην περιοχή έργα. Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή φέρεται να βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης δεύτερο FSRU. Και τούτο, παρότι  οι θάλασσες της Μεσογείου, ιδιαίτερα το Θρακικό Πέλαγος, πλήττονται έντονα από τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων. Οι νέες αυτές συνθήκες δεν εκτιμήθηκαν κατά τη διαδικασία αδειοδότησης, καθώς θεωρήθηκε δεδομένη η χωροθέτηση που είχε εγκριθεί το 2013 κάτω από τελείως άλλες συνθήκες.

© Wikimedia Commons

Posted on 01/01/2024 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top