Του Αλέξανδρου Λασκαράτου
Γενικού Γραμματέα των Πράσινων Αλληλεγγύη
Δεν χωράει ανθρώπου νους την τραγωδία στο Βόλο, με το δεκατετράχρονο κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του το βράδυ της Παρασκευής στο εκεί Λούνα Παρκ (https://www.nooz.gr/greece/1552017/thanatos-14chronis-se-loyna-park–synelifthi-i-idioktitria-kai-i-ypeythyni-leitoyrgias) και (https://www.nooz.gr/greece/1552056/dramatikes-exelixeis-gia-tin-tragwdia-sto-bolo–den-antexe-i-kardia-toy-patera—nosileyetai-se-krisimi-katastasi). Ευτυχώς ο πατέρας που υπέστη καρδιακή προσβολή βλέποντας την κόρη του να εκσφενδονίζεται, βρίσκεται τώρα εκτός κινδύνου. Οι πληροφορίες λένε ότι παρόμοιο περιστατικό συνέβη πριν δέκα χρόνια στο ίδιο μηχάνημα του ίδιου ιδιοκτήτη με ένα δεκάχρονο παιδί να εκσφενδονίζεται με τον ίδιο τρόπο. Ευτυχώς, παρά τα τραύματα και τις εγκεφαλικές κακώσεις το παιδί αυτό ζει, όπως ανέφερε ο πατέρας του σε βραδινά δελτία. Όπως καταγγέλλει ο πατέρας του θύματος, που πλέον έχει συμπληρώσει τα 19 έτη και συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας από το ατύχημα, η οικογένειά του είχε προειδοποιήσει κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ότι μπορεί να «θρηνήσουμε θύματα», όπως χαρακτηριστικά είπε, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Open. Ο πατέρας της νεαρής αναφέρθηκε στο ατύχημα που σημειώθηκε στις 29/7/2009 στη Χαλκίδα, σημειώνοντας πως το παιδί του τότε είχε “γλιτώσει από θαύμα”. «Είναι το ίδιο μηχάνημα, η ίδια ιδιοκτήτρια», είπε ο κ. Γιάννης Μπουρτζίκας και συνέχισε: «είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο πράγμα, στο ίδιο παιχνίδι, καθόταν στο ίδιο σημείο που καθόταν και η κόρη μας (σ.σ. η 14χρονη που έχασε τη ζωή της)»
Ο χειριστής, που όπως τονίζουν και τονίζουν τα κανάλια (δείχνοντας τον ρατσισμό μας), που είναι από το Μπαγκλαντές, όταν είδε τι συνέβη πανικοβλήθηκε, τόβαλε στα πόδια και καταζητείται. Λες και φταίει η χώρα καταγωγής του και όχι το γεγονός ότι δεν ήταν σωστά εκπαιδευμένος (πρώτη μέρα ανέλαβε τον χειρισμό του μηχανήματος) και πολύ περισσότερο πιστοποιημένος, όπως θα έπρεπε να είναι οι χειριστές τέτοιων μηχανημάτων σε μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της. Ίσως να μην είχε καν άδεια παραμονής και εργασίας και όλα αυτά να γίνονταν στη “μαύρη” που είναι και πιο φτηνή. Όλα αυτά βέβαια πρέπει να ερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες εάν και όπου υπάρχουν.
Το κυριότερο όμως δεν είναι αυτό. Το κυριότερο είναι να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που διέπει τα Λούνα Παρκ και την αδειοδότησή τους. Οι χειριστές πρέπει, με ευθύνη του/της ιδιοκτήτη/τριας να λαμβάνουν σχετική εκπαίδευση και να έχουν περιοδική πιστοποίηση χωρίς την οποία δεν θα πρέπει να μπορούν να εργάζονται. Εννοείται βέβαια ότι όλα τα μηχανήματα θα πρέπει να πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές, να ελέγχονται σε τακτά διαστήματα, οι εργαζόμενοι να έχουν άδεια εργασίας, και όλα τα υπόλοιπα αυτονόητα. Μόνο τότε οι χώροι αυτοί θα μπορούν να θεωρούνται ασφαλείς χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας